Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byly to sny o lepším životě které Sama (Armin Mueller-Stahl) přesvědčily, aby stejně jako celá jeho rodina z Polska emigroval do Ameriky. Po příjezdu do vyzdobeného, nezávislost oslavujícího, města Baltimoru je ujištěn, že je to nejlepší možné místo k životu. Sam v průběhu padesáti let vypráví historii tří generací židovské rodiny Krichinských a vesele i vážně vykresluje jejich postupnou proměnu... (Cinemax)

(více)

Recenze (14)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to len preto, aby som si doplnil rezisersku tvorbu Barryho  Levinsona /Rain Man 1988, Good Morning *Vietnam 1987, Wag the dog 1997/. Vsimol som sil ze tu zacinal mlady Frodo, teda pardon Elijah Drevo /Lord of the Rings 1,2  a 3/. Tuctova studenovojnova drama o osudoch rodiny, ktora sa pristahovala do USA. Najma ked nikoho nepoznali a o nikoho sa nemali moznost opriet  69 % ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Krása obyčejného prostého života ve vynikajícím dramatu s nostalgickou náladou stesku po světě, který pomalu ale jistě mizí, světě jehož středem byla soudržná rodina, normální bylo chovat se civilizovaně a tradice byly důležitější než majetek. Očima vypravěče sleduje na pozadí významných rodinných událostí pozvolný rozpad kdysi pevně semknuté rodiny polských přistěhovalců, postupné opouštění zásad i tradic, kterým se platí za snahu splynout s novým světem, a nenápadně podsouvá úvahy o tom, co je, nebo by mělo být, v životě důležité. Přestože se odehrává především v první polovině minulého století, zůstává aktuální, místy až mrazivě, i dnes. Ke kladům patří působivá atmosféra, skvěle napsaný scénář, citlivá režie, která netlačí na pilu, a herecké výkony z nichž bych, ač jsou všechny výborné, přece jen vyzvedl ten, který podal Armin Mueller-Stahl, jenž mohl čerpat z vlastních přistěhovaleckých pocitů, ostatně podobně jako Levinson, syn imigrantky. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je ďalší z rady filmov, ktoré som si pozrel z dôvodu, že sa odohráva v 40.tych rokoch minulého storočia. A toho som ja fanúšik. Tento snímok je evidentne veľmi málo známy a to aj cez ten fakt, že tu hrá veľmi mladý Elijah Wood a tiež mnoho hereckých es 90tych rokov. Minulá doba je vyobrazená veľmi kvalitne. Príbeh je síce už okukaný, ale i tak vyobrazený v skutku záživne. Nadšenci starých veteránov si prídu na svoje - vozový park je tu obdivuhodný. Vyzdvihnem herecký výkon aj neskutočnú krásu v dobových sexi šatách Elizabeth Perkins. Hudba rovnako tak stojí za pozornosť, aj keď sa nejedná vyložene o nejaké soundtrackové veľdielo. Rozhodne ak máte radi túto dobu 40.tych rokov, nesmiete ani na sekundu váhať, pretože sa jedná o kvalitnú snímku. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Neklidný i vyrovnaný, úsměvný i dramatický - a zpočátku (než si zvyknete na jeho tempo) snad až příliš rozvleklý generační snímek o životě … O velké rodině, jejíž členové počátkem dvacátého století postupně nacházejí svůj nový domov ve Státech. O vzájemné soudržnosti, kterou pomalu a nenápadně oslabují ubíhající léta i rostoucí životní úroveň. O americkém způsobu života - a taky o vzpomínkách. ----- "Kdybych věděl, že ta místa jednou nebudou, zapamatoval bych si je mnohem líp …“ ----- 3,5* ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Hlboký, osobný príbeh napísaný režisérom Levinsonom o živote a časoch emigrantov v Baltimore a zmenách, ktoré priniesli roky do tejto veľkej a búrlivej rodiny. Dlhý film s rozumným tempom, nie vždy úchvatný, ale naplnený s pôsobivými chvíľami a peknými vizuálnymi pripomienkami života, ktorý virtuálne zmizol . Je to tretí z Levinsonových kroník Baltimore, po "Diner" a "Tin Men". Melancholickú a evokatívnu hudbu zložil Randy Newman. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Film se odehrává mezi roky 1948 a 1950 na Dny díkuvzdání. (ČSFD)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama