Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer 2
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (238)

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál, pěkné prostředí, děj na můj vkus trochu pomalejší, nicméně přední problém je v tom, že herecké obsazení mi přijde nevhodné, především Alexander Dreymon je velká chyba. Hlavní dvojice mi není sympatická a obecně jsem se s nikým nesžil, takže bez zájmu sleduji děj, ale nikomu nefandím, nikdo mě nezajímá jak dopadne. Podobný seriál Vikingové je v tomto směru úplně něco jiného. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Dala jsem tři díly a nevím jestli chci pokračovat. Myšlenku to má, prostředí je středověké a depresivní jak blázen, herci sympatičtí, ale něco mi tam vadí. Je to takové zrychlené, místy hodně zmatené, kdo teda co chce. A ten hlavní frajer by si měl rozmyslet za koho kope, jestli za Anglány nebo za Dány, ne jen brečet, že chce zpátky svůj hrádeček. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle by byl geniální seriál tak před deseti, patnácti lety, ale teď má jednu závažnou chybu - chce být jako Vikingové (a také se odehrává jen jednu generaci po prvních sériích Vikingů a jedna ze záporných postav je syn Ragnara Lothbrocka Ubba), jenže je ve všem slabší, v motivaci postav, v dialozích, ve vizuálu (to do pytle nemají v BBC nikoho, kdo by jim řekl, že nosit meče na zádech je pí*ovina na entou, která se dá pochopit u fantasy, ale ne u historického seriálu) a především v postavách samotných, třeba ta hlavní je nesympatickým idiotem, který jakmile může něco podělat, tak to ukázkově podělá a pro příklad nemohoucnosti téhle postavy a její realističnosti - v jednom díle se rozhodně loupit v sousedních zemích přestrojen za Dánské nájezdníky a neobtěžuje si zakrýt tvář, nebo se snad dokonce vydávat za někoho jiného a posléze se diví, že.. No, to bych už moc spoileroval. Každopádně scénáristé jsou hlavní kámen úrazu, někdy se soustředí na bojovou taktiku, jindy si s ní vytírají játra a ignorují takové maličkosti, že si nikdo nevšimne velké invazní armády atd. atd. atd. Není to špatný seriál, ovšem není ani dobrý, možná v druhé sérii najmou někoho, kdo umí napsat dobrej scénář, tak to bude lepší, zatím ale jen za tři a s odřenejma ušima. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem vyhlížel s očekáváním, neboť jsem načetl všechny (doposud vydané) knihy o Uthredovi od Bernarda Cornwella, které byly seriálu předlohou a které jsou prostě fantastické. Seriál, jak už to v takových případech bývá, mne ovšem poněkud zklamal. Je na něm poznat, že je narychlo vyhajpovaný, aby se stihl přiživit na nevídaném úspěchu Vikings, ovšem kvalitativně se mu měřit nemůže a to ze tří hlavních důvodů: 1) Řemeslné zpracování je podprůměrné - kamera i reálie jsou odfláknuté, bojové scény ubohé; štítová hradba je komicky herci stavěna zjevně na pokyny z režie; 2) Herci jsou nesympatičtí, Uthreda hraje nějakej metrosexuální debílek a ostatní herci ani nestojí za řeč; 3) Je opět vidět, jak se scénáristovi nepodařilo obsáhnout rozsáhlou knižní ságu a musel se utéct k mnoha zkratkám, které pak v ději působí podivně a klíčové scény jsou tak uspěchané a nechtěně komické. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Po druhé sérii zvyšuji na pět hvězd. Takto vystihnout ducha Cornwellovy předlohy... klobouk dolů. // První série: Rozpočet sice nic moc, ale vůbec to nevadí, protože se scénárista nesnaží být chytřejší Bernarda Cornwella a drží jeho styl. Uthred či Alfréd a vůbec všechny postavy jsou přesně takové, jaké mají být. A kdo chce podrobný popis bitev, nechť si přečte knihy. ()

Galerie (1 485)

Zajímavosti (5)

  • Natáčeno z velké části v Budapešti. (mmajjkii)
  • Když jde Hilda (Eva Birthistle) řezat hlavu Vikinga, má špičku nože uštíplou, avšak v další scéně je špička nože neporušená. (Pito126)
  • Bitva o Tettenhall, která byla v tomto díle zpracována, se odehrála 5. srpna 910. O jejím průběhu se neví mnoho, nicméně si prokazatelně vyžádala několik tísíc obětí. (slipknotfan)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama