Reklama

Reklama

Cirkus v cirkuse

  • Sovětský svaz Solo dlja slona s orkestrom (více)

Obsahy(1)

Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Já byl celkem spokojen. Cirkusová čísla špičková, nejvíc mě zaujali severoosetinští džigisté . Děj kolem sice není žádný zázrak, ale ani žádná katastrofa. Sovák jako profesor komunikují se zvířaty výborný, potěšil taky Melen jako "to už tady bylo" porotce. Nicméně je fakt, že film je zbytečně dlouhá a že některé pasáže by se daly zkrátit či zcela vypustit. ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl v 70. letech premiéru, byl jsem dítě.Tenkrát jsem byl nadšený.To, že jsem si to pustil nyní ve svých 50. letech považuju za obrovskou chybu.Zkazilo mi to vzpomínku.ještě teď mi třeští hlava z příšerného orchestru, přeplácaných čísel, kde se hlavně skákalo a létalo.Vtipné tam nebylo vůbec nic, takový ten sovětský trapný humor.Nezachránil to ani Sovák a Janžurová tu byla výjímečně trapná.Pokud to byla reklama Sovětskému státnímu cirkusu, tak se nepovedla.Naopak. ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Bohužel, jeden z našich nejlepších komediálních režisérů miloval cirkus. A natočil o něm několik filmů. Tento je z nich evidentně nejslabší. Zadání nejspíš znělo populární formou přiblížit českému divákovi umění sovětského cirkusu. Což o to, ten byl v tu dobu opravdu špičkový, ale možná by bylo bývalo lepší natočit čistý záznam představení, než tuhle hloupou a nesourodou kombinaci cirkusu a trapného „příběhu“. Ani mistr Macourek, ani výborní čeští herci v čele se Sovákem a Janžurovou nedokázali film zachránit. ()

giacobbe 

všechny recenze uživatele

Nesdílím s Oldřichem Lipským mánii pro cirkusové umění. Stejně nápadité, ale o třídu horší, jako Cirkus bude a 6medvědů s Cibulkou- na fim zachycený program cirkusu, který se zlomyslný hajzlík pokouší narušit a hlavní hrdina se tím klaunsky proplétá. Ukázky výborných výkonů sovětských artistů bohužel zničili psychedelickými efekty při střihu. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Až skoro dokumentární pohled na výtečné Sovětské artisty občas přerušený hranými scénami s celkem nezajímavou zápletkou. Jak je známo režisér Oldřich Lipský se často vracel k námětům z cirkusového prostředí, protože cirkus miloval.Dokázal to i ve svých filmech : Cirkus bude - 1954, Šest medvědů s Cibulkou - 1972 a tímto snímkem. Bohužel film jako celek nenabízí mnoho hlubších myšlenek a jednotlivé scény jsou uměle prodlužovány. V druhé polovině je to už velká nuda a "dodíval " jsem to jen z povinnosti, abych mohl napsat komentář na CSFD. Za nejzdařilejší považuji scénu, kdy Jiří Sovák přinutí Ivu Janžurovou, jakožto konzervativní angličanku sníst její klobouk. Zde se naplno projevila "komediálnost" obou herců. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo v Ľvove a Moskve. (dyfur)
  • Film byl vybrán jako zástupce československého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1975. (orkadimenza)
  • Honorár Jiřího Sováka za film predstavoval 19,500 českých korún v čistom. (dyfur)

Reklama

Reklama