Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (275)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná oddechovka, jeden z ideálních hravých filmů pro děti a další z filmů Oldřicha Lipského, ze kterého je vidět, že miluje cirkus, starou dobrou promakanou cirkusovou zábavu. Je to pěkný výkon hlavního představitele cirkusového klauna Cibulky (Lubomír Lipský, hraje také školníka), který musí přijmout místo školní kuchařky a užívá si to naplno i když musí dělat jak za uklízečku, tak i školníka. A kupodivu stačil jen jeden den, aby obrátil školu vzhůru nohama. Další výborné role: postupně stále více nervóznější ředitel školy (Jiří Sovák) a školní inspektor (František Filipovský), kteří se místo inspekce musí zabývat hledáním medvědů a s nimi spojených strastí. Také cirkusoví ředitelé (Miloš Kopecký je nádherný padouch, Jan Libíček zase krásně pomalejší) a opět paní bytná (marie Rosůlková).Poučení zní, když potkáte ve škole medvědy s šimpanzem, nablízku je určitě Cibulka. Příjemně hravý film s cirkusovými kousky pro děti. ()

tyna97 

všechny recenze uživatele

„Všude mají ve sklepě uhlí, a tady mají medvědy.“ Fajn oddechová česká komedie z doby, kdy se ještě uměly točit. Pan Lipský dokáže pobavit a rozesmát, František Filipovský tomu ještě dodal korunu tím, jak se klouzal po chodbě. V dětství jsem měla nejradši hlavně scénu, kdy Cibulka na chodbě školy předvádí jakousi vzdušnou akrobacii, svolala jsem na ni všechny kámošky, jak jsem z toho byla nadšená. To byly asi počátky mého snění o cirkusovém životě. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nejvíce si užívám tu bláznivou pasaž ve škole. To prostě nemělo chybu. Vždycky při sledování počítáme, kolik těch rolí Lubomír Lipský vlastně zahrál. Taková převleková komedie tu snad ještě nebyla a nebo jsem ji neměla možnost zaznamenat. Je to klasika, na kterou se moc ráda podívám znovu a znovu. Samozřejmě jsem ovlivněná velkou dávkou nostalgie a vzpomínkami na dětství, ale kdo ne. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

I já to jako dítě miloval a některé scény jsou pro mne dodnes vynikající, zejména ty ve škole, J Sovák je výborný. Ale protože nejsem velký fanda cirkusu tak medvědi mne nenadchli (ovšem některé politizující komentáře tady mi přijdou trapné). A krom těch pěti hlavních postav jsou ve vedlejších až moc déčkové figurky, s dětmi to panu Lipskému také tak nešlo. Takže to hodně vyprchalo a víc a víc cítím chtěnou komiku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Docela milá, ale lehce násilně fabulovaná komedie pro děti, z níž mám dnes trochu pocit, že hlavním důvodem jejího vzniku byla politická objednávka - za každou cenu odvézt pozornost od nastupující normalizace. Scény jsou naivně roztomilé, kladem jsou skvělí herci (to nejlepší, co tehdejší herecká generace dala) a místy hodně vtipné humorné gagy a repliky. No a excelující Lubomír Lipský... (osobně pak nemám rád sklon komunisticky orientovaného umění adorovat prostředí cirkusů a estrád, což se objevovalo hlavně v padesátých letech téměř v každé budovatelské veselohře, vadí mi to aplikování sovětského vzoru, i když u nás byla také cirkusová předválečná tradice, kterou mnohem sofistikovaněji reflektuje později třeba výborný seriál Cirkus Humberto...) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Ve scéně, kdy přijde školník (Lubomír Lipský st.) do ředitelny, lze spatřit, že chodba je rovná. Poté, co mluví s ředitelem o medvědech, je však při záběru na školníka chodba do pravého úhlu. (chleba24)
  • Medvědi se jmenovali Regina, Máša, Džony, Ilona, Valoš a Máňa. Čuníci se jmenovali Tonda, Vašek, Pepík a Šmudla. Šimpanz se jmenoval Zoly. (M.B)
  • Je možné všimnout si, že školník je zde velmi univerzárlní, například nosí pokapsách křídu, aby si v momentě, kdy skáče přes oc. táhla, mohl poprášit ruce. (Jeldi)

Reklama

Reklama