Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (129)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nemůžu znát celou francouzskou filmografii a proto se řídím čistě dle čsfd a záložkou související. A podle toho se hodně divím, že nevznikl domácí film, jelikož si jedné z verzí umím naprosto představit Louis de Funèse. Svého času byl tento typ komedií hodně populární - viz. třeba Brouk v hlavě apod. Prim tu hrají záměny a nedorozumění. Slaměný klobouk je skvostně obsazen, ale dneska už u mě vzbuzuje pouze letmý úsměv. Chybí mi tam přeci jen trocha nápaditosti, kdy vše je založené na tom, že nikdo se s nikým nezná a tak se navzájem považují za někoho jiného a mezi nimi lítá Maurice Fadinard a hasí jeden vzniklý požár za druhým. Už jsem to párkrát zmiňoval, že rozdíl mezi divadlem a filmem je velký, což je pochopitelné, ale stejný děj tak v obou případech může vyznívat jinak. Na divadle jde možná o skvělou hru, ale filmu rychle dochází dech a tak si člověk užívá jen hereckých es jako takových. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Svěží fraška, která vychází z Labichova jadrného divadelního kusu. Zápletka se točí zdánlivě kolem banální situace, kdy kůň omylem rozkousá jedné dámě klobouk. Nebyla by ale fraška fraškou, kdyby tento incident nevzbujel do kolosálních rozměrů. Tempo příběhu plyne hektickým stylem se spoustou komediálních situací, na nichž mají podíl především vynikající čeští herci (zvláště M. Kopecký). Mimochodem, před Oldřichem Lipským se této látky ujal i slavný francouzský režisér René Clair. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jeden skoro sežraný klobouk dokonale zkomlikoval život několika lidem. V podstatě nevinná situace je svedla dohromady. Ve svatební den se může přihodit opravdu cokoliv, o tom natočil svou komedii Oldřich Lipský. Objevuje se zde plno českých hereckých hvězd. Všem ale vévodí Miloš Kopecký v roli budoucího ženicha a samozřejmě záletníka. Byl skvělý a Iva Janžurová taky, hrála velmi naivní Helenku, která si myslela, že děti se nacházejí v zelí. Byla kouzelná. Role jim byly ušité na míru. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V dobe postupujucej normalizacie sa uz evidentne nedali tocit kulty typu Kladivo Na carodejnice, ze jo. Vladnuca elita si davala extremny pozor, aby sa do filmov nedostali nepriaznive vplyvy /obraz 50. rokov, monsterprocesy, kolektivizacia...../a preto autori Slameneho Klobouku siahli po francuzskom vzore, aby si ho prispobosili na domace pomery a aby tak mohla vzniknut tato crazy komedia. Scenar sice nie je nic moc, ale do nadpriemeru film tahaju hlavne herecke vykony : Kopecky, Mensik, Janzurova, Zazvorkova ..... Vo filme je vsak kopa nezmyselnosti a nelogicnosti. 83 % ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Zoufale zamilovaný Jiří Hrzán, (jak jinak) proutník Miloš Kopecký, nepoznamenaná naivka Iva Janžurová (kouzelná scéna, když se jí maminka snaží připravit na svatební noc), rázný cholerik Pavel Landovský, úslužný malíř František Filipovský (Bufone náš zákazník, náš pán!)....no prostě takhle bych mohla pokračovat až do konce...každá z postav mistrně zahraná, takové obsazení zaručovalo skvělou podívanou. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)
  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)

Reklama

Reklama