Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Veselohra z měšťáckého prostředí Francie začátku 20. století na motivy Eugena Labicha. Herecky skvěle obsazeno, Kopecký jako hochštapler exceluje,. Místy vynikající groteskní sekvence (např. Květa Fialová v koberci či její oblékání v přítomnosti M. Kopeckého). Celkově však tomuto filmu škodí poměrně časté a zdlouhavé pasáže různých hromadných přesunů svatebčanů, kterými je tato - jinak hutná - konverzační fraška až moc rozředěna. Nicméně patří určitě k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Velmi silné čtyři hvězdičky, přesněji 4,5. ()

hostivít 

všechny recenze uživatele

Děj tohoto filmu vás brzy omrzí, pokud si nepotrpíte na bezduché francouzské frašky. Povedeno je jen pár momentů, především svatba, koncert u Růžičkové a řemeslníci. Jinak je na tomto filmu také zajímavé obsazení, kde vedle českých komediálních klasiků (Kopecký, Menšík, Janžurová, Filipovský, Hlinomaz) hrají i v české komedii méně obsazovaní herci, především skvělý Kemr či Landovský. Obsazení vynikající, scénář prachmizerný, celkem ale dobré čtyři hvězdy za příjemnou atmosféru. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Svižně bláznivá komedie o chaotické svatbě a žárlivých výlevech, které způsobil jeden snědený slaměný klobouk. Ženich a zadlužený proutník Maurice Fadinard (skvělý Miloš Kopecký) má náročný den: milenka, shánění klobouku, svatba, věřitelé a mnoho otázek ohledně jeho bláznivého chování, které bylo jen zoufalou snahou o záchranu své neposkvrněné cti a vyřešení svých životních problémů. Díky tomu se dostává do nejedné zapeklité situace probíhající s humorným nadhleem. Nastávající tchán Bernard Nonancourt (dobrý Vladimír Menšík) je nepřehlédnutelně hlučný zámožnější zemědělec vydávající svou nevinnou dceru Helenku (Iva Janžurová) do rukou Maurice. Ten nestačí stíhat pohyb ženichův v čele nedočkavých svatebčanů. Baronka Anais Beauperthuis (dobrá Květa Fialová), připravená v inkriminované situaci o slaměný klobouk, čeká na vysvobození. Do toho se přimíchává Anaisin žárlivý manžel Albert (dobrý Ilja Prachař) s ochotou zabíjet. Poručík Emil (dobrý Pavel Landovský), zachráněný sraženou uniformou, přechází z barončiny náruče do náruče Mauricovi milenky Lisette (půvabná Jana Šulcová). Další zajímavé postavy: žárlivý Helenčin bratranec Bobin (Jiří Hrzán), všehoschopný a oddaný Mauricův sluha Felix (dobrý Josef Kemr), hluchý Mauricův strýc Vezinet (Lubomír Lipský), vykolejení dekoratéři Briand (František Filipovský), Boufon (Josef Hlinomaz) a Dourant (Jan Libíček), nadržená baronka de Champigny (Helena Růžičková), Helenčina teta Klotylda (Stella Zázvorková), a ohrožovaný věřitel Dubois (Ota Sklenička). Příjemně rozverné, konverzačně založené, ale i běhavé, vroucí a místy tryskjící. Hravě zábavné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V dobe postupujucej normalizacie sa uz evidentne nedali tocit kulty typu Kladivo Na carodejnice, ze jo. Vladnuca elita si davala extremny pozor, aby sa do filmov nedostali nepriaznive vplyvy /obraz 50. rokov, monsterprocesy, kolektivizacia...../a preto autori Slameneho Klobouku siahli po francuzskom vzore, aby si ho prispobosili na domace pomery a aby tak mohla vzniknut tato crazy komedia. Scenar sice nie je nic moc, ale do nadpriemeru film tahaju hlavne herecke vykony : Kopecky, Mensik, Janzurova, Zazvorkova ..... Vo filme je vsak kopa nezmyselnosti a nelogicnosti. 83 % ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

režijně dokonale zvládnutý chaos, objektivně tomu nelze nic vytknout, i když v druhé polovině už je to malinko předimenzované a těch zmatků už je tam příliš, přesto je to natočené perfektně. Stejně jako v případě jeho parodií tu prokázal velké porozumění pro cizí látku, kterou v tomto případě povýšil z nenáročné frivolní frašky na mistrovské dílo filmové komedie. Lipský touto verzí předčil i němou verzi Rene Claira. Je pozoruhodné, že Čech dokázal francouzskou předlohu natočit lépe, než Francouz. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)
  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)

Reklama

Reklama