Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (233)

topi 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, můžeme Vám položit jednu otázku? Jak by jste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací?" "ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!! Kultovní osmdesátková sci-fi komedie, jedna z nejkultovnějších, která kdy byla u nás natočena!! Klidně se může měřit s tituly jako třeba Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát, Zabil jsem Einsteina pánové, Zítra vstanu a opařím se čajem... Tohle je fakt peklo! :D :D :D ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Rok po fenomenálním Tajemství hradu v Karpatech tvoří Lipský tuto přetaženou grotesku, aneb jak z kvalitních vstupních ingrediencí (námět, jiránkovština, Lasica+Satinský kontra Menzel) vyrobit paskvil. Ne že by tam nebylo dost vynikajících momentů. Ale právě že jen momentů. Podobný problém jako u Hřebejkových Pelíšků: scénky s potenciálem kultovnosti, vytvářejcí však mizerný celek (jehož chtěná výpověď se tak spíš uměle konstatuje než skutečně vyjevuje), přičemž chyba není jen v jejich izolovanosti, nýbrž i v podstatě scének samotných: u Pelíšků kvůli masivní samoúčelnosti jejich humoru, zde kvůli nerozhodnosti, zda mají či nemají být naivitkami. Je zde navíc spousta šuntu typického pro podprůměrné komedie té doby (třeba celá úvodní sekvence s pivním sudem, u níž zaujme jen jeho odlet z hospody; nebo scéna Menzelova experimentování s umělou stravou; nebo jeho mávání na myče oken; scénka s „nevěstou“ v Menzelově bytě je sice čupr, ale způsob, jakým se k ní dospělo, je upocený až hrůza; nebo znovuobjevený ukradený Trabant; vůbec celý faktor „Sobota“, na němž lze film postavit, nelze ho jím však nastavovat; atd, atp.). Následující nevybírám jako to nejlepší, ale jako to, co by nemělo upadnout v zapomnění: Jak byste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací? „Klidně, jako na každou jinou návštěvu.“ „Já se o politiku nezajímám. V práci si dělám svý, okna zdobim.“ Jako pamětník oceňuji znělku Televizních novin, zvláště její přesné umístění. Z jiného světa: „Promiňte pánové, neviděli jste tady profesora Cimrmana?“ „Je u sebe.“ Dále viz Morien, Subjektiv a vyčerpávajícím způsobem Šandík. Je velký smutek, že film, jenž mohl být věčným monumentem dvojice L+S, král parodie Lipský takto zpackal. Zatracená zkurvená práce. ()

Reklama

anura 

všechny recenze uživatele

Tento film řadím mezi nejméně povedené komedie Oldřicha Lipského. Tedy kromě Jiránkových animovaných pasáží, které jsou nosnou složkou filmu a převažují nad hranými. Tragikomická kritika lidské civilizace je však pro každou Jiránkovu animaci typická. Tomuto filmu chybí výtvarná kvalita zobrazeného prostředí a nadsázka v příběhu, prvky, s kterými Lipský vynikal ve filmech převážně ze 70. let. Přes mimozemské téma, které si režisér zvolil, se jedná pouze o konverzační záležitost s groteskními prvky, čili honička a předvídatelné nehody. Dvě hvězdičky přikládám k filmu pro herecké obsazení, respektive pro záznam komediálních schopností Lasici a Satinského a pro Cimrmanovské figurky. Toť vše. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jiránkovy kreslené postavičky propojené s hraným filmem v parádní komedii. Pranýřuje nešvary tehdejší doby, ale zároveň je i docela nadčasová. Pohled na lidskou civilizaci očima návštěvníků z vesmíru je dobrý námět. Zvlášť když mimozešťané jsou duo Lasica Satinský. Ti jsou ve svých rolích zcela suverénní. Vynikající. 90% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jestliže ve vesmíru platí stejné zákony jako na Zemi, pak by eventuální obyvatelé jiných planet museli zákonitě zblbnout jako my." V tomto filmu ožil svět Vladimíra Jiránka, do té doby známý jen z kreslených vtipů a filmů. Město je jedno velké sídliště, automaty vydávají jídlo a pití všeho druhu, obří skládka dělí město od přírodní rezervace s pevnou otevírací dobou, v níž za peníze zurčí automatická křišťálová studánka a medvědi stojí frontu na jídlo. Opravdu dobré, navíc když ústřední postavy hrají Milan Lasica a Július Satinský. Typický Jiránkův humor se dobře doplňuje s Lipského bláznivinami... Jen to bývalo mohlo být kratší, aby zmizelo pár hluchých scén. Tři a půl. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Režisér Oldřich Lipský si pôvodnú podobu scenára presadiť nedokázal. Dramaturgovia na Barrandove mu ju tak zoškrtali, že z neho zostalo len akési leporelo anekdôt. (Raccoon.city)
  • Vo filme si zahral aj režisérov otec Vilém Lipský, a to drobnú úlohu vedca na kongrese, ale bohužiaľ premiéry filmu sa už nedožil. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama