Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (162)

Saur.us 

všechny recenze uživatele

1. série: s klidem můžu parafrázovat vlastní recenzi k loňskému seríálu Nadace: Patrick McKay a John D. Payne si vzali opravdu příliš velké sousto. Zadaptovat nejlepší fantasy všech dob, to chce víc než jen odvahu. A že se to povedlo P. Jacksonovi neznamená, že se to povede znovu. Jednu z mála věcí, co lze opravdu pochválit, je vizuální stránka. Z ní je extrémní rozpočet opravdu cítit. Takhle kdyby vypadala hobití trilogie! A návrat k praktickým skřetím maskám, za to velké plus. Samozřejmě zahřeje na srdíčku i zapojení starých známých (Elrond, Galadriel a 2x překvapení) a také legendárních (Isildur, Elendil, Celebrimbor, Durin, Númenor) postav a míst. Toliko k pochvalám. Po té obsahové je to silný průměr ve světě seriálů (chybí silnější plot twist a cliffhangery) a naprostá katastrofa v porovnání s genialitou jak knižní, tak filmové adaptace. Ani ten nejzdobnější jazyk, který jsem ze začátku velice kvitoval, protože ke světu Pána Prstenů patří nezakrývá fakt, že se sice moc hezky poslouchá ale po několika dílech zjistíte, že neřekne vůbec nic. Castingově se strašně šetřilo. Ani jedna postav nemá hvězdné obsazení a bohužel ani jeden z herců nepodává hvězdné výkony. Za celých 8 epizod pro mě vyčnívaly akorát tři s tím, že ta poslední pro mě osobně seriál jakžtakž zachránila. Asi si budu lhát do kapsy ale když celou první sérii budu brát jako dost protahovanou expozici děje a postav, v těch dalších už půjde o seriál s plnohodnotným dějem jaký si Pán Prstenů zaslouží. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nefunkčně vystavěný děj a postavy, do nichž se divák nezaintresuje, protože s nimi tvůrci scénáře nebyli schopni vhodně pracovat. I kdyby jakákoliv postava zahynula, tak mě by se to nijak nedotklo. Kupříkladu v základu Galadriinina odhodlání lovit Saurona je smrt jejího bratra. To je sice dost trapné, ale mohlo by být. Jen je třeba věnovat minimálně první epizodu jejich vztahu, aby to pro diváka bylo věrohodné. V intru však bratr malé Galadriel dá jakousi radu, pak se přesuneme k intru, kde nějaké stín (temný pán Morgot) zničí nějakej světélkující strom v zemi elfů, začne válka, Morgot je poražen, Sauron uteče, bratr se ho vydá hledat, off screen umře a Galadriel převezme jeho úkol a dále je vyobrazovaná jako nezlomná a vytrvalá válečnice, co má vždycky pravdu. Debilní a nezajímavá postava. V jeden moment vyskočí z lodi doprostřed oceánu s tím, že své poslání ještě nenaplnila. Takhle tupě by se nikdo do náruče smrti nevydal, ale scénář to tak chtěl a tak Galadriel vyskočí do oceánu a začne plavat. Přirozeně neumře, ale potká někoho, kdo jí zachrání - scénář to tak chtěl... Ač se nám má Galadriel jevit jako velmi schopná (sama je lepší než zbytek jednotky, sama porazí ledového obra) tak se v mnoha ohledech spíše jeví, jak těžce neschopná protože scénář nefunguje. Kupříkladu: Nedojde jí, že symbol, který Sauron zanechal na těle jejího bratra je část mapy. Galadriel navíc procestovala Středozem ve snaze najít Saurona. Podle jejích slov to nedošlo ani nejvyšším elfským učencům. A proč by vůbec Sauron dával takové vodítko? Takovými sračkami může každý divák s dobrým vkusem jenom pohrdat. K čemu mi je, že je to drahé a jdou na tom vidět peníze (podle mě ale ani zdaleka ne tolil, protože kvalitativní úroveň je prostě nízká), když to má děravej příběh, zle napsanej scénář? Nějaký cinefilové lidem vytýkali, že máme být rádi, že takové projekty vznikaj a nestarat se o to, že tam hrajou černoši. Já bych teda radši, aby to nevzniklo. Když vidím, že se tvůrci víc starali o obsazení lidí jiné barvy pleti než o kvalitní scénář. Nasrat. Pán Prstenů je Evropské dílo čerpající z evropského folklóru a mýtů. Lore je nějak ustanoven a tak nedává smysl, aby mezi trpaslíky, kteří žijí pod zemí, se vyvinul černý pigment. Nasrat. Tvůrci měli šanci vytvořit další skvělý příběh ze světa Středozemě, vydělat si majlant, udělat si jméno a potěšit mnoho lidí. Mohli udělat mnoho dobrého, ale nebyli toho schopni. Nebyli schopni ani dostatečně respektovat původní dílo. Nasrat. A to ani nejsem fanoušek. Mám rád filmovou trilogii, ale reálně mě ten lore nezajímá a četbu prvního Pána Prstenů jsem protrpěl.  Jde mi však o princip. Ať radši koupí práva na Tarzana a obsadí do hlavní role černocha. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Po mnoho let jsme čekali a vyhlíželi, až nám někdo přinese další adaptace Tolkienova kouzelného světa, který je dozajista tím nejlepším fantasy světem, který kdy byl stvořen, a ke kterému se opakovaně vracejí v různých odkazech a plagiátech další tvůrci fantasy literatury. První série však přináší hlavně promarněný potenciál, utopený ve snaze přinést moderně vzhlížející fantasy, s "cool" postavami a "cool" scénami, která však zapomíná na to, čím Tolkienův svět ve skutečnosti je. Místo toho tak dostaneme přehršel zpomalovaček a snahu o patetické dialogy, které však ve výsledku vyznívají spíše směšně. Adaptovat Tolkiena je stejné, jako adaptovat Shakespeara, musíte se vcítit do jazyka, kterým je psaný, a do atmosféry, kterou autor samotnému světu přiřkl. A to je právě to, co tady tvůrci ve svém scénáři, a napsaných charakterech zatím nedokázali. Čert vém rasovou diverzitu, nebo některé dílčí změny oproti předloze, problém je, že postavy a fakta, která nám jsou předkládány, nedisponují Tolklienovým kouzlem. V tomhle ohledu je asi jediný, kdo nezklamal, a to je Bear McCreary, který vytvořil hudební motivy, které dalece přesahují klasickou seriálovou tvorbu, a on sám toho dokáže svým počinem vyprávět mnohem více, než všichni ostatní členové štábu. O jednotlivých kladech či záporech první řady by se dalo napsat mnohé. Ve zkratce se jedná zatím o velmi promarněný potenciál, ze kterého si snad tvůrci vezmou ponaučení do dalších řad, a nebudou ke své práci přistupovat jako k tovární výrobě. Peter Jackson před lety natočil své adaptace jako nejvěrnější z věrných fanoušků, jestli je něco jisté, tak to, že současní tvůrci takovými fanoušky určitě nejsou. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jiný vizuál jsme si zvykl, vzato kolem a kolem není tak zlý. Jsem ovšem zklamán z několika věcí. Knižní předloha funguje jenom jako inspirace, místy opravdu děj seriálu dalece od ní utíká. Že by Istari padali z nebe, to vážně ne. Dále, a to mě mrzí více, jsou k vidění jiné charaktery, než je známe z filmu. To mi přijde dost zvláštní. Celkově jsem se ale bavil a s Prsteny moci bude ještě pokračovat. Jenom doufám, že se tvůrcům podaří úroveň udržet. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem žádná velká očekávání. Trilogii Pána prstenů mám moc ráda, vždycky se na ní ráda podívám, ale nejsem takový skalní fanoušek, který by veděl všechno o každé postavě nebo celkově i historii. Takže mě zpracování nezasáhlo negativně tolik, jako ty opravdové skalní fanoušky (alespoň takový mám z toho pocit). Trvalo mi, než jsem si zvykla na herečku, co hraje Galadriel, ze začátku mi tam vůbec neseděla, ale postupem času jsem si na ní zvykla. Nejvíce mě bavila dějová linka s Durinem, za mě nejlépe zpracovaná postava. Nejméně mě bavila linka s hobity, přišla mi docela zbytečná, ale na druhou stranu jsem zvědavá, kam to povede dál. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Jeden z orků při útoku na Ostirith řekne „Gimbatul“. Fanoušci Pána prstenů mohou toto slovo poznat z nápisu na Jednom prstenu. Konkrétně jde o část: „Ash nazg gimbatul,“ neboli „Jeden jim všem káže.“ (spacemaster)
  • Gil-galad (Benjamin Walker) oslovuje Elronda (Robert Aramayo) „Peredhel“. Znamená to „Půlelf“ v sindarinštině, což je nářečí elfů, které vzniklo až ve Středozemi z jejich původní řeči, která se nazývá Quenya. (spacemaster)
  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)

Reklama

Reklama