Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (129)

montongery 

všechny recenze uživatele

Nezvyklý film který určitě není pro ty, co očekávaji děj plných zvratů a akčních scén. Spíše než o samotných dobrodružných výpravách film reflektuje svoji dobu a severskou (zde hlavně Norskou) náturu - chladné, racionální a pragmatické uvažování, které nebylo cizí pouze Amundsenovi, ale je typické pro severní národy i dnes. Kdo tento a jiné příběhy polárníků zná a orientuje se v kontextu doby, tak si může vychutnat naprosto dokonalé rekvizity, různé detaily a odhalovat spousty skrytých odkazů. Jediné co mě zde více mrzí, že nebyl využitý třeba větší kontrast Nansenovi vs. Amundsenovi cesty nebo průkopnický začátek využívání životního stylu Inuitů a díky tomu i celková změna přístupu k těmto natives nebo samotný význam co tyto cesty přinesly do budoucna. Takhle film vyznívá, že se nemůže rozhodnout, jestli chce být dobrodružným filmem nebo snímkem co reflektuje vyjímečnost těchto polárních cest a samotných polárníků a zůstává až schizofrenně rozkročen nad hranicí několika žánrů. ()

Paldiny

všechny recenze uživatele

Film mi ubehol rýchlo práve z toho dôvodu, že mal materiálu na celú trilógiu. Príbeh čerpá z minulosti a vyrozpráva nám cestu chlapíka, ktorý sa minul povolaniu a miesto olympiády, kde na prvenstvách záleží, podvolil celý život prvenstvám v objavovaní. Stal sa tak prvým človekom, ktorý položil nohu na oba póly a zároveň človekom, za ktorého by sotva niekto položil život. On sa totiž moc netajil tým, že mu na kusu ľadu záleží viac ako na vzťahoch s rodinou, kolegami od fachu, alebo ľuďmi z iných expedícii. Svet ale nie je čiernobiely a rovnako ani postavy v ňom, preto rivalita či závisť mu bola opätovaná do posledného cencúľa. Film je netradične nakrútený, mohol by som povedať, že až Weirovsky a po prvých minútach a celkom efektne spracovanom páde lietadla, kedy od neho čakáte dobrodružnú jazdu, sa skôr rozvinie v komornú drámu z obývačky, kde v pohároch vyvoniava Whisky a tle oheň v kozube. A práve odtiaľto sú nám v medailónikoch podsúvané príbehy z ciest a konferencií tohto nórskeho bádateľa. A tým, že sa musia všetky naskladať do jednej celovečernej minutáže, sú servírované bez detailnejších príprav expedícií a bez rozvinutia dramatickej roviny počas nich. Preto sa môže zdať, že slávne výpravy sú položené na náhode a Amundsen dobýva neprebádané územia ako po masle, zakiaľ čo ostatní sa z výprav nevracajú. O financovanie sa mu pritom stará brat a o slávu noviny. Nečudo tak, že najzaujímavejšie momenty sa nám dostávajú spred oného kozuba či konferencií, kde je jeho výsledkami zaobchádzane pomerne nevyberavo. Film ale nepôsobí televízne ako som sa v jednom komentári dočítal, výprava a kamera sú úžasné a triky nijak nezaostávajú. Herecky vyčnievajú nad ostatnými oba bratia a režisér záverom ponúkne zaujímavý twist, kedy myslím zmrazí pôvodné očakávania väčšiny divákov na -80 stupňov fahrenheita. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s filmom "Cesta smrti kapitána Scotta k južnému pólu (Veľké biele ticho) (The Great White Silence, Veľká Británia 1924, 108 min.) bledne Amundsen vo všetkých ohľadoch. Teda okrem faktu samotného, že Nór sa dostal na južný pól skôr. Kým dokument o konkurenčnej Scottovej expedícii je strhujúcim dokumentárnym dobrodružstvom a úžasným prírodopisným dokumentom v jednom, Amundsen je veľmi štandardne nakrútenou životopisnou drámou polárnika a dobrodruha. Divácky pútavo zobrazuje nielen jeho nesporné bádateľské úspechy a prvenstvá na oboch protiľahlých polárnych krajinách zemegule, ale nevyhýba sa ani veľmi kontroverznej povahe. Vďaka nej si znepriatelil veľa blízkych ľudí, takí však géniovia už bývajú. Nechýbajú úchvatné zábery mrazivej krajiny. No všetko vypovedané je len skutočne dobrým remeselným štandardom. Bez snahy o formálne experimentovanie, či hlbšie emocionálne zaujatie. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživný film. Emoce nefungují, napětí je v jedné scéně a tempo dost rozvláčné. V první polovině to bylo sledovatelné, ale v druhé polovině jsem umíral nudou. Nemluvě o tom, že veškeré dramatické proslovy mají být silné díky krátkému odmlčení mezi slovy. Tohle opravdu nefunguje. Slabé tři hvězdičky. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem včera v jednom filmovém klubu v Praze. Ze začátku záběry ledu nad zamrzlých mořem vypadaly dramaticky, ale pak začne důkladná salónní konverzace u sklenky ve vyhřátém interiéru bratra , jedné z Amundsenových milenek apod., z níž si děláme dojem o hlavním hrdinovi. Kamera vytváří krásné záběry, ale mě tento typ monotónní krajiny moc nebere. Podobně jako krajina na mě působilo vyprávění - jednotvárné a monotónní. Amundsenův brácha je mnohem zajímavější postava. Tento nevzrušivý film si určitě podruhé nepustím. Amundsen první dobyl jižní pól, jako první propul severozápadní cestou kolem Severní Ameriky, vzducholodí přeletěl přes pól severní a je tak prvním člověkem, který dosáhl obou pomyslných vrcholů zeměkoule. Evropě přinesl zásadní poznatky o životě Inuitů, je po něm pojmenováno několik ostrovů, zálivů, hor a dokonce i jedna planetka. Amundsen mohl být dobrodružným dramatem o přežívání v extrémních arktických podmínkách - a zčásti je. Dále mohl být komorní studií složité povahy muže, kterého vlastně nikdo doopravdy neznal, protože si všechny držel od těla - a to také zčásti je. A zřejmě to bude kámen úrazu. Biografie slavného objevitele je schizofrenní skoro stejně jako on sám. Nejde o to, že by se film po celou dobu nemohl rozhodnout, čím vlastně bude. Spíš to vypadá, že autoři snímku prostě chtěli, aby byl obojím, jenže to se do 125 minut obsáhnout zkrátka nedá.Dvě zásadní postavy v životě hlavního hrdiny jsou zajímavě načrtnuté, ale samy nemají žádnou hloubku, působí tu jako vyprázdnění panáci tupě odříkávající kapitoly z dějepisné učebnice. Jako diváci o nich nic nevíme.K tomu žádné napětí z polární pustiny. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)
  • Natáčelo se v Norsku, na Islandu a v České republice, konkrétně v Praze (palác Žofín, Rudolfinum, býv. Palác Cukrovarníků – Senovážné nám., náplavka – Výtoň), Průhonický zámek, Slaný (zámeček). V ČR se film natáčel 22 dní. (Cheeter)
  • Amundsenovo letadlo bylo pro film vyrobeno v České republice, pak bylo kompletně posláno na natáčení na Island, potom putovalo zpět do Čech a po natáčení skončilo v muzeu v Norsku. (Mahriz)

Reklama

Reklama