Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (129)

cheyene 

všechny recenze uživatele

O Amundsenovi jsem ledacos věděl (a teď nemyslím tu vodku) a mnohé si pamatoval ještě ze základní školy. Tento film však mé spíše povrchní znalosti o dost rozšířil a ukázal osobu tohoto dobrodruha i v jiném světle. O expedici Italia jsem se už jako dítě dočetl v knize Fr. Běhounka, tudíž jsem věděl, jak film dopadne. I přes to však je tento snímek přínosný a dobře zpracovaný. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Amundsen možná neměl rozpočet Titanicu, i tak ale celý film, u kterého i normální oko nepřehlédne nižší rozpočet, mrazilo z fantastické vášně po objevování ledových světů. Chápu, že lepší hodnocení by získal, kdyby mu společnost dělal Ironman nebo to mělo nějaké bizarní scény ze Soulu, ale nemělo. Byl to jednoduše klasický jednorozměrný životopisný film o pozoruhodném chlapovi, mimochodem výborně zahraném. Lituju, že jsem si pár těch nádherných záběrů ledů neužil v kině. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Životopisný film natáčený i u nás o Roaldu Amundsenovi, který dobyl Jižní pól. Technicky solidní, relativně výpravné a v mnoha věcech poučné zvláště při přípravách na ten historický počin a taky musím vyjádřit národní hrdost nad kostýmy paní Hořejší, o které režisér Sandberg vyloženě básnil, jenže ten film je zároveň dost nudný a neubráním se srovnání s britským seriálem z prehistorie osmdesátých let Nejvzdálenější místo na Zemi, který dobývání jižního pólu pojal jako rovnocenný souboj Amundsena a Scotta a tam se podařilo z toho udělat napínavé "sportovní" klání. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

16.Deň filmového adventného kalendára. Nie tento film nie je o vodke Amundsen, ale o objaviteľovi. Nórska filmografia a bola dokonca aj v našich kinach čo si dobre pamätám. Ako film sklamal lebo som čakal druhé Artic. Zábery na snežné záveje celkom fajn ale všetko okolo toho nič moc. Ja som sa nudil. 2* ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Koprodukčný životopisný film o Roaldu Amundsenovi na ktorom sa podieľali aj českí filmári je priamo učebnicovou ukážkou toho ako pojať niekoho biografiu formou nevzrušivého klišé. Osudy dobyvateľa južného pólu a muža ktorý sa stal národným nórskym hrdinom pritom boli veľmi zaujímavé a vydali by minimálne na niekoľkodielny seriál. Tvorcovia snímku síce nevynechali žiadnu z podstatných udalosti v Amudsenovom živote ale vŕšia ich za sebou len ako odškrtnuté položky. Až na pár prepracovaných sekvenciách ide skôr o súbor ilustrácii než o pútavý dej. Pravdou je že cieľom režiséra Sandberga (má za sebou vydarené filmy o slávnych rodných hrdinoch Max Manus, Kon Tiki) bolo skôr priblížiť Amudsenovu osobnosť než jeho osudy. Expedície sú tu len prostriedky ako ukázať zložitosť hrdinovho charakteru. Bohužiaľ to vyzerá ako keby bol Amudsen človek bez akýchkoľvek emócii. Je napodobnený chladne, snímok nedáva šancu nájsť si k jeho postave nejaký vzťah a záujem. Prispieva k tomu aj odťažité pojatie jeho predstaviteľa herca Pála Sverreho Hagena a pri tom ide o herca ktorý vie emócie prebudiť ako napríklad v úlohách záporákov vo filmoch Boj snežného pluhu s mafiou či Odkaz vo fľaši. Tu sa mu ale Amudsena nedarí oživiť a celkový dojem je rozpačitý. O čo menej sa venoval režisér prepracovanosti charakteru postáv o to viac si dal záležať na technickej stránke. Polárne krajiny sú zachytené vierohodne a pri vnímavejšom sledovaní dobíjania južného pólu vám môže byť skutočne zima. Veľmi pomohli aj počítačové triky ale sú spravené tak že nebijú do očí a nerušia. Scény z obidvoch expedícii patria k tomu najlepšiemu vo filme a na rozdiel od ostatných majú náležitú atmosféru. Amudsen i napriek tomu zostáva priemerným snímkom, ktorého vnútorná štruktúra je od začiatku zle vystavená a s tým stráca svoju posobnosť.Osobne som videl ďaleko lepšie spracovania životopisov slávnych ľudí trebárs v televíznych hraných dokumentoch BBC alebo National Geographic. V nich bolo určite s menšími nákladmi dosiahnutého vatčšieho efektu. A film o slávnom polárnom bádateľovi je síce zručne natočený, ale vo výsledku zostáva chladný ako Antarktída. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)
  • Espen Sandberg prohlásil, že Jiří Mach (norský král) byl pro tuto roli první volba i proto, že se králi skutečně fyzicky podobal. (Duoscop)
  • Amundsenovo letadlo bylo pro film vyrobeno v České republice, pak bylo kompletně posláno na natáčení na Island, potom putovalo zpět do Čech a po natáčení skončilo v muzeu v Norsku. (Mahriz)

Reklama

Reklama