Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

swamp 

všechny recenze uživatele

V první polovině filmu na nás George Lucas připravil uniformní bílé prostředí..v té druhé naprosto vymakaný hi-tech svět. Tento kontrast pro mě asi není tím pravým ořechovým. I přesto, co jsem právě napsal a jaký počet hvězdiček jsem tomuto filmu věnoval, vás můžu uklidnit, že se jedná o film zhlédnutelný. "Blessings of the state, blessings of the masses." ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Kombinace krásného vizuálu a nesmyslného blábolení. Srovnání některých s 1984 od Orwella je zcela mimo mísu, tam byla myšlenka. Silná myšlenka. Orwell ukázal, že antiutopie nemusí být nutně strojově odosobněná (jak tento film). Zde je to dost často jen o sebeukájení (ať už s přístrojem, či bez...) Bavilo, nudilo, štvalo a tak to šlo celých necelých devadesát minut. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vôbec som nemal v úmysle pozrieť si tento film. Jednak mal menej ako 80 % a Hviezdne vojny vo mne vyvolávali skôr bezmocný smiech, než obdiv. Ale bol som veľmi príjemne prekvapený. Lucas sa veľmi rozumne vyhol nakrúteniu sci-fi s malými zelenými mužíčkami s tykadielkami a našou nutkavou potrebou zistiť, čím nás ohrozujú, aby sme mali dôvod demonštrovať na nich silu našich zbraní. Nakrútil víziu o tom, ako by to mohlo vyzerať, ak by sme ľudí redukovali na čísla a peniaze a ich vzťahy na najnižšiu možnú úroveň. Je to vizuálne krásny film, ktorý mi v niečom pripomínal 1984, ale bol originálny a vizionársky každým cólom. Verím tomu, že Lucas presne vedel čo, ako a prečo chce stvárniť a nespoliehal sa, že nejako to dopadne. A šikovne sa vyhol aj zvýrazňovaniu technických noviniek, ktoré spôsobuje extrémne rýchle zastarávanie sci-fi filmov, kde si na to tvorcovia nedajú pozor. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

THX 1138 je veľmi osobitý a vizuálne pútavý obraz neveselej budúcnosti, v ktorej mikročipy preberajú velenie nad ľudskými pocitmi, potrebami a túžbami. Spočiatku vám možno všadeprítomné pípanie, robotické hlasy a displeje budú liezť na nervy, no akonáhle sa naladíte na príbeh, čaká vás strhujúci zážitok so silným záverom. I keď dnes už možno nie natoľko šokujúcim, akým bol v dobe uvedenia. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Dějově rozhodně není THX nic extra. Do povídky stavěný příběh by se hodil spíše na krátkometrážní film. V dlouhé stopáži mu místy dochází dech. Na druhou stanu je zde zcela evidentní, to co někdy hlavně v nových Star Wars vidět už tolik není a to, že George Lucas má opravdu talent. I s poměrně nevelkými finančními prostředky, dokázal vytvořit naprosto věrohodné prostředí, takové do kterého není problém se i přes naprostý minimalismus ponořit. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (30)

  • Jedna z posledních scén, ve které projíždí THX s autem v mohutném tunelu, se natáčela v nedostavěné části metra v San Franciscu. (Listeroman)
  • Film je mnohdy stylizován spíše jako dokument, George Lucas se k tomu přímo vyjádřil; chtěl prý natočit dokument o budoucnosti. (nerrti)

Reklama

Reklama