Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Sterilita a jednotvárnost bílýho prostředí, všemožnejch ruchů a odosobnělej svět někde tam pod povrchem působí až děsivě. Lucas svou temnou vizi od kraťasu vypiplal k dokonalosti. Nechybí tu ani Velkej bratr, promlouvající k lidem ve zpovědnici z pásky, a neosobní roboti, vychovávající děti nebo sloužící jako pořádkový jednotky. Film hýří nápady, ale od začátku útěku už se v něm jen kupí ty nevyužitý spolu s dechberoucími scénami za sebe bez jakýhokoliv smyslu až do konce. Přesáhnutí finančního limitu navíc bylo pěkně okatě vykonstruovaný a načasovaný. Škoda. Poslední scéna ale snímek opět trochu zvedá. S mírou stylizace v THX 1138 bych ji nepovažoval za kýč, jako někteří uživatelé. Buďme vděční za komerci. Nakupuj víc, nakupuj. Nakupuj… a buď šťastný. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Ještě než se George Lucas vydal na předalekou cestu do komerčně úspěšné galaxie Hvězdných válek, zabrousil do vod sci-fi, kde ze sebe vybil svoje intelektuální choutky, ale na diváka se tak nějak vykašlal, protože se jedná o velice těžce stravitelný film, který působí jakoby mu Spielberg rozbil při psaní scénáře kalkulačku o hlavu, protože polovina dialogů je tvořena číslicemi. Na příběh by stačilo 20 minut. Lucas se alespoň tedy snaží prokreslit vizi utopické společnosti, kde je člověk jen malinkatým šroubkem v podivně fungujícím stroji, né nepodobnou třeba Metropolis či Brazilu a i zde vytrhne hlavního hrdinu z běžného stereotypu láska. Jediné, co se Lucasovi povedlo, je chladná až sterilní vizuální stránka, která nejlépe přibližuje lidské odcizení, ale víc než 1* dát nemůžu, i když bylo zajímavé vidět, co Lucas dělal ještě před tím než začal rejžovat z jednoho filmu a jeho pokračování a remástrovaných verzí těchto filmů a remástrovaných verzí remástrovaných Válek atd. atd. atd. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Tak to to je ten typ filmu, pri ktorom si chrochtám blahom .... Nádherné vizuálne zábery, šumovo-ruchový podmaz, vedecká fantastika, zvuk i kamera blížiace sa k dokonalosti . Netreba rozumieť výrazom 563 ma 3c po 3% na LUH2155 kontakt 5Ec225... To je len ruch, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou filmu. Utopististická vízia totalitnej spoločnosti, ktorá ovláda myseľ i telo jedinca. Jedinca, ktorý prestáva byť jedincom a stáva sa len zrnkom piesku v presýpacích hodinách, ktoré má niekto vo svojich rukách . ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Film, který odkrývá všechny přednosti i slabé stránky George Lucase - prostředí a vše spojené s technikou (kamera, zvuk, triky - i když jsem viděl restaurovanou verzi, doplněnou mnoha novými efekty a těžko se posuzuje, jak vypadala originální verze) je tu na vysoké úrovni, samotný příběh režiséra jako by už tolik nezajímal. Je to odosobněné, chladné, divácky neatraktivní a naprosto schválně. Těžko si představit, že autor tohoto díla vytvořil poté Hvězdné války... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vizuální a vůbec celková stylizace filmu je naprosto perfektní a nadčasová. Tenhle film, podobně jako Kubrickova Odyssea přes svoje stáří i dnes působí poměrně moderně. Utopický odlidštěný svět, nepochybně inspirovaný Orwellovým 1984, je nesmírně působivý v tom nejnepříjemnějším slova smyslu - bezútěšný, sterilní, odlidštěný, prostě žít byste v něm asi nechtěli ani za nic. Bohužel z mého pohledu vizuální stránka (a také zvuková, která je úmyslně hooodně depresivní a nepříjemná) přebíjí všechno ostatní - příběh mi přišel strašně banální, přestože se tváří, že řeší strašně zásadní problémy. Je těžko stravitelný, ale v podstatě "o ničem", nedokáže udržet tempo ani napětí a ta již zmíněná vizuální stránka tenhle nedostatek bohužel nedokáže zachránit. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (30)

  • Průměrná délka jednoho záběru je 6 vteřin. (Listeroman)
  • Mnoho hereček role odmítlo, protože si nechtěly kvůli natáčení oholit hlavy. (Listeroman)
  • George Lucas na tento film odkazuje v mnoha svých dalších snímcích. Poznávací značka jednoho z aut v American Graffiti (1973) je "THX 138". Ve Hvězdných válkách (1977) je zase "vězeňská cela 1138". (Bajda)

Reklama

Reklama