Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jediný Lucasův film, který se mi líbil. Jeho vize budoucnosti jako naprosto sterilního, uniformního světa prostoupeného všudypřítomnými čísly a počítači se povedla. Velkou roli v tom sehrála vizuální stránka filmu, která je opravdu hodně strohá a i při používání bílé barvy dost stísňující. Film je spíšem minimalistický, což se nemusí každému líbit. Pochvalu si zaslouží i dobrá pointa filmu.Kvalitativně se dá THX 1138 srovnávat s 1984. Škoda, že Lucas už podobný film nenatočil. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Dějově rozhodně není THX nic extra. Do povídky stavěný příběh by se hodil spíše na krátkometrážní film. V dlouhé stopáži mu místy dochází dech. Na druhou stanu je zde zcela evidentní, to co někdy hlavně v nových Star Wars vidět už tolik není a to, že George Lucas má opravdu talent. I s poměrně nevelkými finančními prostředky, dokázal vytvořit naprosto věrohodné prostředí, takové do kterého není problém se i přes naprostý minimalismus ponořit. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Pracujme tvrdo, zvyšujme produkciu. Buďme šťastní, že máme zamestnanie.“ George Orwell bol so svojou knižkou „1984“ ak aj nie priamo vizionársky, tak minimálne napísal recept pre množstvo ďalších spisovateľov a filmárov (Equlibrium, Brazil). THX 1138 je celovečerný debut režiséra, scenáristu, strihača a producenta Georgea Lucasa. Vznikol na začiatku 70. rokov v produkcii jeho kamoša Coppolu resp. ich spoločnej firmy American Zoetrope. Výsledná, značne neutešená vízia budúcnosti je ukážkovým filmom Nového Hollywoodu. Snímka zaujme znepokojujúcou psycho-atmosférou, bielou farbou a holými hlavami Roberta Duvalla (AKO ZABIŤ VTÁČIKA), Maggie McOmieovej a Donalda Pleasencea. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vizuální a vůbec celková stylizace filmu je naprosto perfektní a nadčasová. Tenhle film, podobně jako Kubrickova Odyssea přes svoje stáří i dnes působí poměrně moderně. Utopický odlidštěný svět, nepochybně inspirovaný Orwellovým 1984, je nesmírně působivý v tom nejnepříjemnějším slova smyslu - bezútěšný, sterilní, odlidštěný, prostě žít byste v něm asi nechtěli ani za nic. Bohužel z mého pohledu vizuální stránka (a také zvuková, která je úmyslně hooodně depresivní a nepříjemná) přebíjí všechno ostatní - příběh mi přišel strašně banální, přestože se tváří, že řeší strašně zásadní problémy. Je těžko stravitelný, ale v podstatě "o ničem", nedokáže udržet tempo ani napětí a ta již zmíněná vizuální stránka tenhle nedostatek bohužel nedokáže zachránit. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film musí být nálada. Lucas nám totiž servíruje svojí vizi nedaleké budoucnosti a ta nevypadá jako něco, co byste chtěli zažít. Téměř celý film se odehrává v bílých interiérech a ty, ve spojení s mrazivou hudbou, dokáží v určitých okamžicích nahnat solidní husí kůži. A na konec musím Lucase pochválit za stopáž. Být to delší, tak to nudí. Takhle si ale, na hodině a půl, film dokáže stále udržovat konstantní atmosféru. A i díky ní se může směle zařadit mezi nejlepší díla svého žánru. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (30)

  • Po dotočení THX 1138 v listopadu 1969 se věnovali Lucas, jeho žena Marcia a Walter Murch skoro šest měsíců střihu a pracovali prakticky bez přestávky sedm dní v týdnu. „Filmové pásy se odvíjely čtyřiadvacet hodin denně“ - poznamenal Murch. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)
  • Název filmu byl údajně vymyšlen podle telefonního čísla, které v jistou dobu patřilo režisérovi Georgi Lucasovi. (Vojcl)
  • Mnoho hereček role odmítlo, protože si nechtěly kvůli natáčení oholit hlavy. (Listeroman)

Reklama

Reklama