Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (289)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hoši z roty E "Band of Brothers" si, pod vedením kapitána Sobela, dennodenně dávali Currahee. Chlapíci v tomto zařízení mají speciálně vytvořený "Pahorek" z písku, na nějž běhají navrch a dolů, navrch a dolů, pod sálajícím sluncem, dokud nepadnou. A potom ještě jednou a znovu a znovu. Snímek má výborný scénář, i výkony, především mladý Sean Connery září. Poslední zhruba půlhodinka mi však přišla strašně ukřičená a bez nějakého dalšího děje. Při této půlhodince se mi začaly už zavírat oči a slyšela jsem jenom řev a nic jiného. Ale možná, že se mi to jen zdálo...:) "V týhle zatracený armádě je moc lidí, kteří dávaj špatný rozkazy." ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z vězěnského prostředí a nebo z koncentračních táborů a teď můžu říct, že mám rád filmy z prostředí, kde jsou vojáci, kteří se něčím prohřešili, čili kárné zařízení. Například ve filmu z vězení jsou různé gangy, různé sexuální praktiky, drsná slova, drsné ksichty a sem tam nějaký ten posránek, co se rozbrečí. Ačkoliv mi prostředí tohoto filmu silně přípomíná vězení jen s tím rozdílem, že nejde o žadné masové vrahy, tak ani jedno zde nenajdete a to ani tak, že žadné vulgarismy. Žadné soupeření gangů!!! Žadný rasismus!!! Nikdo zde nemá žádné nepřátelé mezi spoluvězni. Jsou pouze tři nepřátelé. Sadističtí bachaři. Svinské horko. A největší nepřítel PAHOREK. Postavený kopec, na který odsouzení vojáci běhají. Skvělý a originální nápad. I přesto, že je snímek černobílý, tak si dokážu představit vedro, které tam muselo panovat, což mně přívádí k tomu, že film má vážně výbornou atmosféru. Naprosto jednoduchý scénář dělá z Pahorku geniální film .V tomto filmu hraje Sean Connery a člověk by nejspíš čekal, že podá nejlepší výkon. Není tomu tak. Těžko by se dal ohodnotit herec, který podal lepší výkon, protože všichni předvádějí herecký koncert. Něco podobného se už nejspíš nepodaří natočit, protože tohle je filmový zážitek!!! ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Během těch dvou hodin jsem si připadal, jako kdybych byl s nimi dva dny zavřenej. Neuvěřitelně reálný film, ve kterém nenajdete ani písmenko, ani gesto šustící papírem. Všichni se chovají tak, jak se chovají lidé, které tohle potká. Několik postav je prokreslených opravdu dokonale: Roberts, Wilson, Harris, ale kupodivu také felčar, King a McGrath. Nemusíte váhat ani nad tím, kdo herecky dominuje, Harry Andrews, a těžko si představit srovnatelný výkon v podobně echt negativní roli, jedině snad Větrovcův dabing, který svému obrazu hravě stačí. Těch nej Pahorek sbírá celou řadu, kromě možná jednoho z nejlepších dabingů všech dob a už zmíněné vypiplanosti postav je to také nejdrsnější představa vojny (mimo bojiště). Úplně jsem tu beznaděj těch chlapů cítil, a to jsem na buzeráku strávil v porovnání s nimi jen demokratickej zlomek... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne hodnoty filmu odrážajúceho nezmyselnosť vojenskej mašinérie sú jedny z najdokonalejších vo svojej podstate. Každá postava má dokonale spísané charakterové črty, čo prispieva k maximálnej spokojnosti. Connery je perfektný, no je len malým článkom tohto bezchybného reťazca, ktorý na mne nechal hlboké stopy. Od začiatku sa tak síce netvári, no postupne vrcholí psychické násilie a fyzické aj duševné týranie sa presúva takmer až na diváka. Až budete chcieť aby skončil, a skončí skvostne. Takže naozaj nepochybne dokonale zahrané a tiež nechápem len 'zlatopalmovskú' nomináciu. Dve hodiny skvelého proti-army filmu, keby bolo viac takýchto. 100%. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pro mě je s armádou konec !! A o britský spravedlnosti si myslím svoje !!" Parádní "válečný" kousek inspirovaný stejnojmennou novelou Raye Rigbyho, který se podepsal i na scénáři, vznikl v režii Sidneyho Lumeta a staví na úžasném hereckém výkonu Seana Conneryho, hluboké symbolice a především parádní kameře Oswalda Morrise, která napomáhá komornosti, byť scéna, kdy vězni vyvolávají jméno mrtvého Stevensona, je v tom libyjském horku až (ne)příjemně mrazivá, i opravdovosti tohoto spalujícího filmu. Ten připomíná svým netypickým pohledem na válku se všemi těmi paradoxy a absurditami Hlavu 22, potažmo i Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem, ačkoliv celkově na mě Pahorek zapůsobil mnohem silněji.. Přesto se neubráním dojmu, že barva, kratší stopáž a chuť přitlačit ke konci na psychologickou pilu by Pahorku slušela mnohem více !! [ Dabing 7/10 ] Z původní černobílé kopie Československé televize vysílané ještě na začátku 80.let byla vystřižena jména emigranta Milana Bora a zapovězené Věry Barešové. V 90.letech minulého století byla v našich komerčních televizích uvedena též kolorovaná kopie s přenasazeným původním dabingem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Sidney Lumet chtěl záměrně při detailních záběrech pokřivit tváře protagonistů. Použil tedy pro natáčení celkem tři širokoúhlé čočky, konkrétně 24mm, 21mm a 18mm. (Komiks)
  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama