Reklama

Reklama

Mandalorian - Season 2 (2020) (série)


Kapitola 13: Jedi (S02E05)

(epizoda)
  • USA Chapter 13: The Jedi (více)

VOD (1)

Mandalorian cestuje na planetu, které vládne krutá místodržící, jež má velice mocnou nepřítelkyni. (Disney+)

Recenze (89)

instageek_cz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní westernová epizoda zasazená div ne do prostředí starověký Asie. "Baby Yoda" dostal jméno, který je roztomilý skoro jako on sám, a přitom nijak blbý, Ahsoka Tano má v podání Rosario Dawson přesně ten typ vševědoucí moudrosti Jediů, který známe z Lucasových epizod, a old-timery potěší i přítomnost Michaela Biehna (Kyle Reese v prvním Terminátorovi, Hicks ve Vetřelcích), který si svou vedlejší roli opravdu užil! Vizuál mi přišel úplně v pohodě a osobně bych na jednotlivý díly Mandaloriana chodil do kina mnohem radši než nedávno filmovou Star Wars produkci. ()

RoneXxXD 

všechny recenze uživatele

Tady jsem trošku skeptickej. Choreografie soubojů docela meh, mando top, odkazy hell yeah.. a to je asi vše. Tenhle díl má jisté problémy.. ale jinak byl fajn. Navrácení HK jednotky do kánonu mě nehorázně potěšilo, už fakt jen vyčkávám na referenci, která se bude týkat Revana. Nebylo to nejhorší, ale čekal jsem víc. ()

Reklama

kotasbk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už by to chtělo nějakého sith a pořádnou řežbu jako ve trojce v pomstě sithů. Snad ta pomalovaná jedi nulka nepřežije do dalšího dílu. Opět se ale ukazuje, že jediové nejsou schopní spolupráce. Tahle je zalezlá někde na planetě, kde nikdo nežije, stejně jako ten zelený skřet Yoda. A snad si "malý Yoda" vybere správnou stranu, protože jedině sithové dokáží pořádné věci. Jediové dokázali jen prohrát. ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-14 || Disney/Lucasfilm || Konečně se něco začalo dít a celý příběh někam vede. Holt bez Jediů není Star Wars. Ashoka ihned vzbuzuje respekt, a byť tuhle postavu z Klonových válek neznám, očividně není radno se s ní srát. Malinko mě zarazil její křiklavý vzhled, který nezapadá do vizuálu seriálu a v každém záběru trčí ven. Na druhou stranu je to kopie 1:1 animovaného originálu, takže není na co nadávat. Obsazení rovněž trefné. Kdo ví, jak by vypadal live action Homer Simpson? Přesto nepovažuju 13. kapitolu za dokonalou pro své kvality, ale nakopnutí příběhu správným směrem. Příště už by k tomu nemuselo dojít až v půlce série. Filoni natočil druhý nejlepší díl, ale zároveň ukázal, že nezvládá reálnou akci a budování napětí. Souboj světelný meč vs. tyč mohl být epickou událostí s prvky z filmu Tiger a drak, místo toho je to PG-13 sestříhaný bordel, který se vždy utne v nejlepším okamžiku. A Michael Biehn tam dělal jako co? Nicméně chválím opět loutku Baby Yoda (Grogu), která nám i tvůrcům dokazuje, jak je důležitá hmatatelná rekvizita. Myslím, že by si k němu nikdo nevytvořil takovou oblibu, kdyby šlo o i sebelepší CGI animaci. Jsem rád, že mám, co chválit. 85%. ()

Malyszs 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po minulém díle, který působil, jakoby ho udělalo to děcko, kterému baby yoda ukradl sušenky, tu máme konečně kvalitně udělaný, kvalitně režírovaný, natočený a všeobecně kvalitní díl po technické stránce. Do toho ještě skvělej děj a foreshadowing do budoucna. Sposta odkazů na star wars filmy, serialy, knizky, hry a nevimcovsechno. Takze nerdgasm. Lidi, kteří neví kdo je Ashoka nebo Bo Katan jsou zde stovky youtube videí, které to vysvětlí. Ahsoka nezklamala v žádném ohledu. Atmosféra byla top. Prostě a jednoduše to je jedna z nejlepších věcí, co star wars nabídlo. Bez pochyby je tahle samotná epizoda lepší, než ty filmy pro děcka, mentály a debily. Ano, narážím na vás SW epizody 1, 2, 3, 9. Tfuj. Jo a doufám, že všechny ty cool charaktery, který nám tu ukazujou, ještě uvidíme. Bo Katan, Ahsoka, Marshall z prvního dílu, klidně Boba Fett. Ale pls ne Cara Dune a Greef Karga... no more. A hlavně doufám, že příběh někam vede, a že moff Gideon bude kvalitní záporák. 10/10 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Ahsoka (Rosario Dawson) povie, že Yoda bol jediným príslušníkom svojho druhu, ktorého poznala. To je zaujímavé, pretože v Rade rytierov Jedi sme mohli vo filme Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999) vidieť aj ďalšieho príslušníka tohto druhu - Yaddle. Táto rytierka sa však v ďalších filmoch neobjavila a zdá sa, že zomrela skôr, než sa do chrámu rytierov Jedi dostala Ahsoka. (ČSFD)
  • Bojové droidy v tejto epizóde hovoria jazykom Huttov. (ČSFD)
  • I v tomto díle se objevilo mnoho odkazů na původní filmy ze světa Star Wars. Při příletu na Corvus je Razor Crest skenován ručním skenerem vesmírných lodí, který používali rebelové ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) při příletu Millenium Falcona na Yavin 4. V zahradě magistry Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) v Calodanu byl zase k vidění závlahový systém velmi podobný tomu z pouštní farmy Owenů na Tatooinu, který se objevil ve zmíněném filmu a také v prequelu Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002). A brána města Calodan vydává při otevírání velmi podobný zvuk jako brána Jabbova paláce na Tatooinu ve filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983). (Sidarius)

Reklama

Reklama