Reklama

Reklama

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (630)

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení - Když sem viděla trailer, tak sem měla strach, že během filmu se dostaví Doktor Spánek osobně a já to regulérně prochrápu a rozhodně se neprobudím osvícená, ale maximálně dezorientovaná a díky velké dávce THC nebudu vědět jestli sem usnula v kině a zdá se mi že sem doma, nebo sem doma a už nespím, ale sem vzhůru nebo mám alespoň otevřený kukadla a nevím jestli sem nezmeškala kino, či se z něj už vrátila nebo si to pouštěla doma... Nakonec se Buddha smiloval a zase jednou po dlouhé době sem věděla, že realita je reálná, já sem doma s Alíkem a čumíme na Doktor Spánek. První půlhodina mě bavila asi jako loupání 10 kg brambor na salát páč zkurvený vánoce, ale poté se udály nějaké čáry máry a najednou to bylo pravý vořechový a já si užívala, jako vždy, skvělýho McGregora, hustou záporačku Ferguson (zblitek její bandy byl total na hovno s Vránou v čele, snad krom bloncky, která ale moc prostoru nedostala) a velmi mě překvapila Kyliegh Curran, která má sice vypíčený jméno, ale hrát na svůj věk umí husto-kruto-přísně a osvnícenou si dávala jak němec párek s pivem. Během filmu sem zjistila spoustu zajímavých faktů, jako třeba, že abych byla osvícená tak nestačí na sebe stočit lampu, ale musím žrát osvícený děti, který z jednoho otvoru upouštěj plyny, které pak banda vdechuje....teda páru, ne plyny a pouštěj to hubou a ne prdelí. Ale uznejte, že by to byla celkem psina, banda osvícenejch čichajících k prdeli umírajícího kida. Ne? Tak ne...Každopádně čím víc zázračný děti zmasakrujou, tím víc páry děti vypustí a tím víc našim záporákům svítěj očička a prodlužuje se věk. Vše by bylo super, kdyby Fergusonovic holčina s hučkou na palici nechytla mindrák, že na světě je borka Kyliegh, co si jí namaže na chleba a ve 13ti si s tisíciletou kanibalistickou kouzelnicí vytře prdel do sucha. Joooo ego je svině a tak se Ferguska rozhodně dívčinu vypátrat, aby následně dostala ultimátně přes píču a jelikož je fakt debilní, tak tu holku zkusí dostat znova. Jenže Kyliegh se nám spojí (ne tělesně) s McGregorem a tak Hučková Ferguson a její banda zažijou to, co už dlouuuuho ne. Pocit jaký to je být totálně k hovnu. V mocném finále Hučka inhaluje všechnu páru co se dá a nadopovaná se vydá osvítit opuštěný hotel, kde kdysi malej McGregor prchal před taťkou Nicholsonem no a jelikož krev není voda a sekyra v hotelu pořád je, stejně jako bubušáci, bude to prdel a epickej souboj o nejvíc osvícenýho tentononc pod sluncem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„SVĚT JE HLADOVÉ MÍSTO. A TY NEJTEMNĚJŠÍ VĚCI JSOU NEHLADOVĚJŠÍ, A SEŽEROU VŠECHNO, CO ZÁŘÍ. VYSAJOU TO JAKO KOMÁŘI. NIC S TÍM NENADĚLÁŠ…“ /// Nostalgie. Nový podněty. Zajímavý postavy. Frajeři co žijou věčně se nepáraj s parchantama a jeden jim to začne zatraceně dobře vracet. Hororová variace na X-Meny. Baví mě to převtělování, čtení myšlenek, vítězství dobra nad zlem… Režisérská verze mě uspokojila! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2013 napsal Stephen King, neznám. 2.) Konečně se dozvím, co je to Shining. 3.) Thx za titule „Parzival“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $45miliónov║Tržby USA $31,581,712║Tržby Celosvetovo $72,381,712▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,449,961║ Tržby za predaj DVD v USA $3,713,490║ Váhal som, Kubrickové Osvietenie 1980 vôbec nemusím. V tomto prípade sa ale nakoniec všetko na dobre obrátilo a Mike Flanagan sa prekonáva vo všetkých ohľadoch. Dosť som sa obával aj slušnej minutáže, lebo pri IT 2 som dosť už trpel, tu to je ale podané všetko pútavo, celistvo, má to hlavu aj pätu. Až na prekvapenie dobre prešpikovaný nápaditý horor plný napätia a tak trocha ošlahlí nádychom fantasy ale nič to tu nenabúra a v daných medziach funguje priam dokonale. Potešia aj herci Ewan McGregor a Rebecca Ferguson tu dominujú a mladá černoška je im s výkonom hravo v pätách. Nečakane som si pošmáknul, mrzí ma len to chladnejšie prijatie v kinách, určite by si to zaslúžilo väčší úspech. /videl v kine: 80%/ ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Znáš ten pocit, když tě v hororu štvou postavy, který se chovaj vyloženě stupidně? Jediný, co snad může naštvat u protagonistů tady, je jak postupujou až překvapivě logicky. Jinak jakkoli ke spinoffům a sequelům přistupuju nedůvěřivě, tak jakmile divák akceptuje nadpřirozeno a vláčnější tempo, Doktor Spánek je skvělý, temný psycho s vybalancovanym množstvím odkazů. Jasně, překvapivě to neni Kubrick, ale je moc pěknej kontrast jeho atmosferickýho minimalismu a SFX masakr dnešní doby. Jako bonus naprosto parádní záporačka a minispoiler cynicky řečeno, asi nejpůsobivější filmová vražda dítěte. Nejlepší soundtrack z filmu: The Hat, The Snake & Dan. 80 % ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po 39 letech se nám jistý režisér Flanagan snaží vnutit představu, že potřebujeme vědět co se stalo s Dannym Torrancem z Osvícení. Ano, jistě základem pro film je Kingova knížka, která původní příběh rozvíjí. Upřímně musím říct, že jsem byl na začátku spíše skeptikem a podobné návraty po letech vnímám jako dosti násilný způsob jak vykrást předlohu a napěchovat si dolarama kapsy. Jenže, tak jednoduché to nebude. On se Doktor Spánek překvapivě povedl. Původní myšlenku o osvíceném Dannym rozvinul do mnohem větší podoby a my zjišťujeme že svět je mnohem nebezpečním místem než by nás kdy předtím napadlo. Příběh je často tak silný jak je silný jeho záporák a tady nastala trefa do černého. Rebecca Ferguson je zkrátka luxusní. Tu paní rozhodně doporučuji sledovat! 85% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení začalo v září 2018 ve státě Georgia v USA. (PamPero 1)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama