Reklama

Reklama

Kono sekai no katasumi ni

  • Japonsko この世界の片隅に (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V tomto kúte sveta prináša príbeh dievčiny so schopnosťou vidieť krásu v každom dni, zachytiť ju v kresbe a zmeniť udalosti na dobrodružstvá. Suzu Urano vyrastá v Japonsku 30. rokov a po dohode rodičov sa vydáva za mladého úradníka pracujúceho na námornej základni v Kure, v prefektúre Hirošima. Jej rojkovská povaha, schopnosť stratiť sa vo vlastných myšlienkach rovnako dobre ako cestou domov udávajú krehký a snový tón filmu. Druhá svetová vojna a zhodenie atómových („nových") bômb sú v japonskom filme prítomné dlhodobo v skutočne rôznorodých žánroch a pohľadoch. V tomto kúte sveta sa viac než o vojnu ako takú zaujíma o jej účinky, ktoré ukazuje cez až zanovitú túžbu po radosti. Vidí najmä milé maličkosti všedného civilného života: recepty z mála pre veľa, volavky, bielych zajkov a nezdolnú vôľu žiť a ísť ďalej. Je krehkým a zároveň silným klenotom, ktorý rezonuje ešte dlho po skončení. (Art Film Fest)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (18)

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Jedno z najkrajších a zároveň najdeprimujúcejších anime z vojnového obdobia vôbec. Vidiecky život na okraji Japonska očami naivnej hlavnej hrdinky, matne dotknutý obdobiami pred / počas a po druhej svetovej vojne má svoje naozaj nepríjemné a ťažké chvíle, ktoré však vždy vyústia aj k niečomu milému a peknému. Navyše je to naozaj krásne animované a líznuté poetikou. Občas mi však vadili prestrihy a súvislosti, ktoré neboli úplne dotiahnuté a preto pôsobili dosť mätúco. Čo sa však týka dramatického anime, výborný kúsok, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Filmový Slice of life o obyčejném životě na neobyčejně zasáhnutém místě během druhé světové války. Mnoho příběhů o této tématice bylo již napsáno a natočeno, ale tento se věnuje té nenápadnější, civilní stránce a pohledu na hrůzy a dění během válečného stavu. Hrdinka Suzu je dokonalou reprezentací nevědomosti a celkové nemohoucnosti téměř cokoliv ovlivnit a tak jsme svědky koloběhu života, ve kterém se snažíte den co den žít a přežít do dalšího dne, bez jakékoliv představy co bude zítra. Velmý pomalý tok děje je tomu přizpůsobený a nemíní zrychlit, protože ať se v našem životě děje cokoliv, čas plyne stále dál konstantním tempem. Tento fakt by mohl mnoho diváků odradit, protože některé pasáže jsou doslova prachobyčejné (což film chce velmi důrazně znázornit) a málo vypovýdající, což naopak právě ocení milovníci klidného SoL žánru. Dočkáme se i údernějších momentů, kterých není mnoho, ale rozhodně píchnou u srdce. Je evidentní, že toto není středobod či záměr snímku a nesnaží se tragických okamžiků nebo jejich nadměrným protahování využít a zneužít k ždímání divákových emocí. Jisté velmi předvídatelné události se stanou a je jen na nás se s tím vyrovnat a jít dál, což je hlavní, i když ne tak výrazné poselství. Mírné zklamání vyjádřím na úkor tématiky kresby a snění, které tu bylo mírně načrtnuto, ale dle mě trestuhodně nevyužito. Poměrně jednoduchoučká kresba slouží jako ideální zosobnění prostého života, ale zároveň nás svou roztomilostí a poetikou chrání a kontrastuje s okolní válkou. Trochu bíce jsem i očekával od hudební stránly po velkolepém vstupu úvodní Adeste Fideles, ale dalších velkolepých znělek už jsme se nedočkali. Celkově to není špatný film; jen je trochu nevýrazný, na onu tématiku neúderný a pro mnohý může být až nepříjemně zdlouhavý. Je to hlavně o uvolnění a civilního pochopení života, jeho možností a následky neduhů v okleštěném světě války. Jednoduché to totiž nikdy není. Slabší 4* ()

Reklama

dudo24 

všechny recenze uživatele

Je to taký dokumentárny film o živote obyčajných Japoncov počas druhej svetovej vojny. Bolo nám ukázané ako funguje spoločnosť a rodinný život, aké všelijaké povinnosti boli pri staraní sa o domácnosť a postupne ako vojna postupovala, aj ťažké zmeny ktoré priniesla. Bolo zaujímavé pozerať sa na to ako sa vtedy žilo – ak je táto reprezentácia reálna – ale nevýrazné postavy a chýbajúca zápletka na mňa pôsobili trochu nudne. Druhá polovica stopáže jednoznačne prebila pomaly sa vlečúci a nič sa nedejúci začiatok. Vojna prišla už priamo do mesta a začali sa diať veci a takisto začala vyplavovať na povrch psychológia postáv. Bolo to neskutočne silné a emocionálne a zvlášť kvôli tomu, že sme vedeli čím sa vojna v krajine vychádzajúceho slnka skončila a týmto zdrvujúcim poznaním budúcnosti deja mi skoro puklo srdce. Kvôli menej výraznej prvej polovici hodnotím troma hviezdami. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Vidieť v našich kinách anime je vzácna šanca, ktorú neradno zmeškať. V tomto kúte sveta plynie pomaly, ukazuje každodenný život bežných Japoncov na vidieku v šťastných a potom i v menej šťastných (vojnových) časoch. Po Bosom Genovi a Hrobe svetlušiek je toto moje tretie anime v kine o zhodení atómových bômb na Japonsko. Vždy je to sila a vždy je to veľmi smutné. (Kino Slovan, Košice - Art Film Fest - 23.6.2017) ()

3m0W1n 

všechny recenze uživatele

Velmi pozvolné drama, které vypráví o osudech obyčejné rodiny žijící v okolí Hirošimy v čase druhé světové války. Hlavní hrdinka je ztvárněna jako zasněná, okolí příliš nevnímající osoba, a film tak pomalu, téměř netečně plyne k okamžiku o kterém divák ví, že nevyhnutelně přijde. Nabízí se srovnání s Hrobem Světlušek, jelikož se film zaměřuje na "obyčejné lidi" poznamenané válkou. Na rozdíl od Hrobu Světlušek se ale In this corner of the world nesnaží tolik o útok na divákovy emoce (i když se samozřejmě i takové momenty najdou), a naopak spíše vyjadřuje lidskou touhu pokračovat dál a zrůdnosti války překonat. Možná i proto byl alespoň pro mě emocionální dopad ve výsledku daleko silnější. Škoda té velmi pomalé první poloviny, která možná hodně lidí odradí. 4,5/5 = 5 ()

Galerie (68)

Reklama

Reklama