Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

maoc 

všechny recenze uživatele

Prazvláštní spojení tradiční ČB podívané s moderními postupy, jakými se točí spíše dnes. Jednak je tu ono míchání žánrů detektivky a komedie, které ladí spíše se současným US pojetím (dáme do toho tyhle žánry, zatřeseme a uvidíme, co z toho vypadne). Co ale ještě víc praští do očí je strhující tempo vyprávění a práce střihu. Film předběhl dobu o 60 let. K tomuto žánru a zobrazení se více hodí pomalejší postup, lepší prokreslení postav, hlubší ponor do případu. Nahá pastýřka je zamotaná, postav je hodně a moc se o nich nedozvíme a kriminalisté jsou až příliš dokonalí, protože zamotanec rozpletou během několika hodin a v zatraceném kalupu. Kdyby takto opravdu policie (či tehdejší VB) pracovala...tak asi všichni bručíme. Spíše jsem se v tom ztrácel a film si moc neužil. Za pana Pacínka a jeho finis coronat opus musím ovšem hvězdu přidat. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Komentáře tady miluju. 70% - to ukazuje na vcelku mimořádné dílo. Málokdo zde zdělí něco konkrétního. Někdo napíše, že se skvěle bavil. ??? Cože? Ten film je děsný a nezachrání to ani zcela slaboduchý casting s obsazením Vladimíra Menšíka v podivné roli vyšetřovatele - esembáka. Nejenže tady nic nefunguje v rámci žánru detektivky, ale neexistuje napětí, humor, přesah... Kdybych se chtěl masochysticky týrat, pustil bych si film někdy ještě jednou. Never more - A. E. P. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Trocha komorný príbeh, ktorý sa odohráva na jednom mieste. Vedel by som si to predstaviť ako divadelnú hru. Film mám rád , lebo v ňom vidím výborné herecké role troch fantastických hercov. V prvom rade kraľuje Bohumil Šmída, ako prevychovaný šmelinár z obrazmi, ten je fakt dobrý, potom V.Menšík ako policajt a režisér ochotníckeho divadla a ako tretí M.Ružek ako maliar , pijan ... Filmu dávam 75%. ()

ToddB 

všechny recenze uživatele

No tady trochu logická bota v ději. Klasická hra na nepravého pachatele usvědčeného z vraždy a až následné odhalení pravého má v logice tvůrců filmu závažnou trhlinu. Tohle funguje, když detektiv obviní nepravého pachatele a ten ( byť tajně spolupracuje ) se brání. Pokud se ovšem přizná a začne vykládat i detaily jako Munzar zde, je logické, že první kdo by to prokoukl jako boudu, bude skutečný vrah. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitná československá detektívka s dobrou zápletkou a kvalitným scenárom z prostredia falšovania obrazov. Príbeh posiaty množstvom zaujímavých postáv a postavičiek sa zahráva s podobnosťou legendy o vražde vojvodkyne a aktuálnej vraždy správkyne hradu Ronov. Partii profesionálnych vyšetrovateľov pomáha miestny policajt a ochotník Tronda, ktorý do vyšetrovania prvky divadla. Atmosféra je celkom slušná a herci presvedčivý. Karel Höger sa tentokrát ocitol na opačnej strane zákona ako je zvykom. 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Filmový zámek Ronov je ve skutečnosti zámek Orlík. (rakovnik)
  • Pacínek (Bohumil Šmída) si volně upravil přísloví „Audaces fortuna“ jako „Odvážní mají kliku“, věrnější verze překladu však zní: „Statečným přeje štěstí.“ (sator)
  • Malíř Oskar Maudr (Martin Růžek) říká: „To je to vaše Parlez-moi d'amour.“ Jedná se o narážku na slavnou píseň od Jeane Lenoire. (sator)

Reklama

Reklama