Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Mysteriózní

Poslední recenze (987)

plakát

Městečko Twin Peaks - Otroci a páni (1991) (epizoda) 

Jeden ze dvou arcinepřátel je pozván na víno, předkrm a hlavní chod v podobě Josieniny ručky do doupěte protivníka. Zajímavá scéna, která je ale trestuhodně krátká a postrádá gradování napětí a snad až na Catherine správné herecké nasazení. Toto zamrzelo. Naopak se povedly scény ve vile exmajitele Jaguára (jak si policajt hláskoval slovo Jaguár, to bylo hodně cool, podobně cool jako tlustý nerdovidlák nad šachovnicí, když Pete rozehrál své umění) a v baru, kdy se snad zásadněji posunula linka Jamese, Donny a blonďaté vdovičky. Také mne potěšila scéna "u Horneů doma", kdy se bezmála celá rodina (až na manželku!) i s přizvaným psychoanalytikem snaží nahodit Benův řemen na správné soukolí. Moc se mi nelíbí chata WE ani jeho praktiky. Není to dost šílené. Jako je, ale ne správně. Nevím, co mi tam chybí. Možná ta televiznost zabíjí atmosféru tohoto doupěte psychopata. Převlek ale dobrý a závěr s maskou ok. Opětovný příjezd forenzního experta s nevymáchanou hubou působí skoro jako cameo. Hlavně mě může kozel sebrat, jak vždycky vybalí nové porce faktů a důkazů jakoby se nechumelilo (a jakoby je nemohl poslat faxem). Ale chápu, pro děj je jeho objevení se vždy positivním kopancem, takže beru. WE nám odhalí fotky, z kterých si vybere svou nevěstu, abychom se měli o koho obávat. Ani nevím, která z nich by mi chyběla méně. A to jsem u kamene úrazu celého seriálu. Tím, jak je napsán, jak shazuje sám sebe, degraduje nakonec atmosféru a postavy na figurky a musím říct, že je mi jedno, komu se co stane. Asi fandím duu Truman - Josie, které to má ovšem polepené až až a Ed - Norma. No a samozřejmě Mike - Nadine :-D, ale jinak jsou mi celé dějiny Twin Peaks a všech figurek v něm po dvou třetinách této natahované série šumafuk. A to asi není úplně to, co tvůrci chtěli. Nebo že by?

plakát

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy (2020) 

Snové, vizuálně a zvukově povedené a dějově jako prápor vlající. To ale nemusí být špatně. Prostě horor meets art. Vím, že dost velkého efektu dosáhli tvůrci záměrnou nejasností děje a záměrů postav, tedy do jisté míry podvodem na divákovi, ale já jsem se nechal podvádět rád. K tomu slouží hlavně postava Karkulky, která tam vystupuje jako jakýsi rušivý cizorodý prvek, aby diváka znejistěla a nedovolila mu odhadnout, kdo je kdo a kdo co přesně chce. Koukal jsem se na to večer se svou 12letou dcerou a měla docela nahnáno, ale není otrlá, takže pokud máte ratolesti odkojené horory, tak toto ji bude připadat opravdu jako pohádka. Pěkně temná, ale pořád pohádka. Mně se líbila. Silně ezo scénář měl dokonce občas v dialozích co říct o životě a směřování člověka, o jeho vůli a rozhodnutí, což beru jako příjemný bonus. Kupodivu dabing nebyl špatný, ale originál bude asi i tak lepší.

plakát

Krajní meze - Lidská obsluha (1999) (epizoda) 

Není to špatné, ale není to ani kdo ví jak skvělé. Atmosféra ovládání, závislosti a nesvobody tu není dobře prokreslena. Příběh má logické trhliny. Ani ta filosofie není kdo ví jak hluboká - resp. byla by, kdybych připustil, že má život lodi stejnou cenu jako hrdinův, což nehodlám ani smykem. Loď je stroj. Sice velmi samostatný, ale pořád jsou to lidé, kteří ji stvořili, ne naopak. Čili z biologického a evolučního a rozhodně také náboženského je lidský život víc než lodní. Takže tam to také tvůrcům nevyšlo. Co se týká střetnutí stroj versus člověk, otrokář vs. otrok, tak tam to dopadlo plichtou. Jak o tom píšu, víc a víc si uvědomuji, kolik měl díl mezer a chyb. Ale aspoň nepůsobil trapně, jako jiné a vyvolal otázky, byť bylo velmi snadné si na ně odpovědět a nestimulovaly mou mozkovou aktivitu na vyšší obrátky. Ale když se v něm objevil pár pěkných kůzlátek zdobících sympatické děvče, tak uděluji Lidské obsluze 3 hvězdné siločáry.

Poslední hodnocení (1 485)

Městečko Twin Peaks - Otroci a páni (1991) (epizoda) (S02E15)

11.06.2024

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy (2020)

10.06.2024

Krajní meze - Lidská obsluha (1999) (epizoda) (S05E07)

29.05.2024

Městečko Twin Peaks - Dvojí hra (1991) (epizoda) (S02E14)

28.05.2024

Městečko Twin Peaks - Šach Mat (1991) (epizoda) (S02E13)

23.05.2024

Krajní meze - Soukromý let (1999) (epizoda) (S05E06)

20.05.2024

Městečko Twin Peaks - Černá vdova (1991) (epizoda) (S02E12)

20.05.2024

Městečko Twin Peaks - Maškarní bál (1990) (epizoda) (S02E11)

16.05.2024

Krajní meze - Druhá strana (1999) (epizoda) (S05E05)

16.05.2024

Reklama