Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatele malebné vesničky pyšné na svou starobylou lípu postihne rušivá událost - má tudy vést dočasná silniční odbočka. Figurkovitě načrtnuté obyvatelstvo nejprve protestuje proti zvýšenému provozu, ale nakonec si na přítomný ruch a vzrušení zvykne. Ostatně některým, třeba hostinskému, přináší taková situace prospěch... Režisér Josef Mach chtěl vytvořit jakousi domácí nápodobu francouzských "Zvonokos", avšak došel nanejvýš do půli cesty. (Lexikon českého filmu)

(více)

Recenze (42)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto nefunkční satira (a to i ta komunální). Vhodné leda jako historická pomůcka k poznání stavu dopravních komunikací a vozového parku v Československu šedesátých let...(i když těch ,,amerik" jistě jezdilo tolik jen po téhle filmové objížďce...) Navíc u filmu tak zkušeného režiséra, jakým byl Josef Mach, velmi překvapí, že formálně jde o dosti špatný film - zmatečný a necitlivý střih, který častokráte utne repliku či hudební podkres, špatně provedené stop-triky, či třeba některé herecké výkony. Ani se nechce věřit, že Objížďka byla natočena až v roce 1968, a ne o nějakých pět, šest let dříve, kam by tahle černobílá prvoplánová humoreska chronologicky patřila spíše (samozřejmě vyjma odvážných dobových erotických záběrů koupající se krásky, ty mohly přijít na filmové plátno teprve až v roce 1968). Zajímavá je také Machova obsese vypracovanou mužskou muskulaturou, kulturistů je tu skutečně přehršel, a neomezuje se jen na tento film, třeba ve Florenci 13:30 nechá diváka zase žasnout nad boxerskou figurou a muskulaturou Radka Brzobohatého (navíc všichni svalovci vždy marně dobývají neoblomné srdce pracující ženy...). Objížďka je skutečně zvláštní satirická ,,komedie". Snaha o značně prvoplánový humor za každou cenu prostě není důvodem k natočení celovečerního filmu (byť by v něm hráli herci jako pan Sovák) a tento byl právem víceméně zapomenut... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Obrovská koncentrace výborných herců, skvělý potenciál, ideální doba vzniku a... Zklamání. Na satiru málo třeskuté, na lyriku zlatých šedesátých moc doslovné, jako by si režisér (nebo kdo měl to hlavní slovo) nemohl vybrat směr. Krom pár povedených scének zaujmou určitě i dobové reálie, koupání v rybníku a ukápne slza nad dobou, kdy ještě neexistoval ekoterorismus... ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Snad až poetická grotesková komedie o tom, co může na maloměstě způsobit zvýšený dopravní ruch. Místy je tato komedie plná geniálních hlášek, jindy docela nudí. Přesto ale jde o nesmírně podařený filmeček, se kterým musí mít divák trpělivost, tu mu však film oplatí opravdu podařenými scénami. Z herců nezaujme ani tak moc Sovák či Hlaváčová, ale především tradičně vlastní Květa Fialová a další řada méně známých herců. Škoda jen notně komunistického závěru, ale ani to nemůže pokazit dobrý dojem z ne tolik známého filmu. Hudba: Ludvík Podéšť ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá česká satira, která víc než-li svým příběhem zaujme neuvěřitelnou plejádou českých elitních herců.Jelikož ovšem k smrti nesnáším černobílý film a hlavně ten český, něco na filmu bude, protože mě dokázal zaujmout a pobavit, i přesto že jsem seděl v kuchyni a dělal bramborovej salát, měl jsem špinavý ruce a tudíž jsem to nemohl přepnout :) 55%. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film pro milovníky humoru typu Bílá paní, Až přijde kocour a dalších maloměstských vychytávek. Uznávám, že celkově děj nedrží moc pohromadě, ale vše vyrovnává chuť s jakou si herci své role užívají. Až na pár hluchých míst je film plný dobrých nápadů a vtipů, a o nic jiného v této komedii ani nejde. Smějeme se maloměšťáctví a zároveň jim závidíme ten klid, čistý vzduch a tu krásnou lípu na náměstí...90% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo se v Jílové u Prahy. (M.B)
  • Jedná se o jediný film v kariéře Milady Koubové. (M.B)

Reklama

Reklama