Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Vítejte na palubě společnosti Der Baloon, v následujícich pár týdnech, možná ucítíte mírné otřesy v turbulenci, proto nedoporučujeme koukat z okýnka, místní plynové plyny v ovzduší můžou být pro člověka toxické až jedovaté. Doufám, že jsme si pro cestu nezapomněli vzít plynové masky a potápěčské brýle.. Děkujeme, že jste si vybrali naši aerolinku.. Zajimavý příběh, dokonce podle nějakých skutečných událostí.. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Houževnatost. Vytrvalost. Odhodlanost. Vize. Víra. A hlavně pořád silná lidskost. Němčouři se v roce 2018 rozhodli zfilmovat jeden neobyčejný příběh z drsného období nesvobody ve střední Evropě a skrze naprosto bezchybné herecké výkony, hudbu či famózní kameru vznikl neutichající thriller, který bych vnutil vidět každému, kdo si stěžuje na dnešní dobu a současné režimy. Dlouho mě žádné drama takhle nevtáhlo. Jediná minuta nezůstala nevyužita. [viděno v iVysílání 22.1.2023] ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Takže až tak úžasne bolo v tom ospevovanom východnom bloku, že ľudia boli ochotní riskovať všetko, len aby sa dostali za železnú oponu? Tento film bol rozhodne fascinujúci. Mal v sebe obrovský závan socializmu, ktorý sa tiahol v podstate celým príbehom. Plán preletieť oponu ponad oblaky v balóne bol absolútne jedinečný, no zároveň maximálne riskantný. A keď to na prvý pokus nevyšlo a začalo sa obrovské pátranie po potenciálnych "utečencoch", tak rodinke nezostalo nič iné, len skúsiť to znovu. Samozrejme, vyskytli sa tu aj obrovské neuvážené chyby, ktoré rodinku takmer prezradili, ale bol to thriller ako sa patrí. Záverečné fázy, keď to bolo len tak tak, boli síce na môj vkus trochu prehnané, ale na udržanie napätia to bolo zrejme nevyhnutné (aj keď ja takéto tlačenie na pílu ako bolo napr. aj vo filme Argo) moc nemusím. Ale inak celkovo spokojnosť. Vydarený film, ktorý by si mali pozrieť všetci obhajcovia socializmu a tejto éry. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Všedné spracovanie nevšedného úteku z boľševickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do kapitalistickej Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Nepostráda napätie, sympatických hrdinov i remeselne kvalitné spracovanie. Doporučenia hodný film do súčasnej filmovej Izby revolučných tradícií. Mysliac tým individuálne revolúcie voči totalitnému systému, hoci diktované najmä ekonomicky. Vidinou lákavého sveta, plného tovaru, slobodného cestovania a dokonalých služieb. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Čas je díra, čas je bič. Lepší kdyby vůbec nebyl. Nejednou chceš svůj balón. Ztracenej je v dětství nebi. Letí dál a stoupá výš. Letí proudem roků zpátky. To jen čas trh oponou. Věci mizí - kde už jsou? Nejednou chci svůj balón. Zpuchřelá a prasklá duše. Jistě řeknu - to je on! Poznám ho, měl jsem ho rád. Každa další známá věc, kaugummi a pflege dusche, Drážďany a schone schuhe a zde Simson Motorrad. Mý gumoví indiáni z ulice unter den Linden. Později jsem se tam zpil, zrovna když byl feuer werk. Tmavý pivo se sirupem, řízek v sósu s knedlíkem, cigára Káro byly fajn. Pak z U-Bahnu na S-Bahn. Nejednou chci svůj balón a nesměle to zkouším řici, vraťte mi to všechno zpět, na tábor chci k moři jet, co má v létě deset stupňů a Trabanta v pryskyřici. Jedno jak se změnil svět já chci zpátky svůj balón! Nejednou chceš svůj balón, ztracenej je v dětsví nebi. Všechny věci cos měl rád, na tebe tam tiše čekaj. Až se tvůj čas naplní, letíš proudem roků zpátky. Někde najdeš svůj balón, nech ho zatím - ať si lítá. *** ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)

Reklama

Reklama