Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Takže až tak úžasne bolo v tom ospevovanom východnom bloku, že ľudia boli ochotní riskovať všetko, len aby sa dostali za železnú oponu? Tento film bol rozhodne fascinujúci. Mal v sebe obrovský závan socializmu, ktorý sa tiahol v podstate celým príbehom. Plán preletieť oponu ponad oblaky v balóne bol absolútne jedinečný, no zároveň maximálne riskantný. A keď to na prvý pokus nevyšlo a začalo sa obrovské pátranie po potenciálnych "utečencoch", tak rodinke nezostalo nič iné, len skúsiť to znovu. Samozrejme, vyskytli sa tu aj obrovské neuvážené chyby, ktoré rodinku takmer prezradili, ale bol to thriller ako sa patrí. Záverečné fázy, keď to bolo len tak tak, boli síce na môj vkus trochu prehnané, ale na udržanie napätia to bolo zrejme nevyhnutné (aj keď ja takéto tlačenie na pílu ako bolo napr. aj vo filme Argo) moc nemusím. Ale inak celkovo spokojnosť. Vydarený film, ktorý by si mali pozrieť všetci obhajcovia socializmu a tejto éry. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak to se Němcům opravdu povedlo. Zfilmovaný skutečný příběh, z doby, která by se měla neustále připomínat. "Železná opona" versus touha po svobodě. Obdobných pokusů o útěk z "totalitního vězení" se různými způsoby i s různými výsledky a na různých hranicích pokoušelo mnoho odvážlivců. Tento příběh byl zfilmován nezapomenutelnou formou. I když divák od počátku zná pointu, příběh s mnoha neočekávanými zvraty, odhalování jednotlivých charakterů, skvělou kamerou, výbornou hudbou a hereckými výkony hlavních představitelů, z nichž nikdo významně nevyčnívá nad ostatní, zarazí diváka od počátku pevně do křesla a nevysvobodí ho dříve než příběh vyvrcholí. Důležitý boj s časem i se stahující se smyčkou mocného protivníka je natočen opravdu strhující formou a bez hluchých momentů, takže mi nezbylo nic jiného než "vysolit" plný počet hvězdiček a myslím si, že jsou zasloužené. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) BALÓN není film, který jsem vyhledával, ale na doporučení kolegy z práce jsem si ho nakonec shlédl. Co se týče tématu, čekal jsem, že to bude víc dramatičtější. Zpočátku mě to vůbec nevtáhlo do děje a celá cca ½ filmu mi přišla docela nudná a nevýrazná, ani ten první pokus letu Balónem mě moc nechytl. Ale nemůžu to výrazněji kritizovat. Zato druhá půlka filmu byla už o něčem jiném. Začalo to být dost napínavé a i si mě postupně získávali snad všechny postavy filmu. A závěrečný let Balónem byl dobrý, obzvlášť po vizuální stránce. Nechyběl k filmu dobrý soundtrack a přímo perfektní záporná postava nekompromisního vyšetřovatele. Takže, škoda té slabší první poloviny, jinak bych dal s radostí 4*. Ale i tak to na jedno shlédnutí nebyla marná záležitost. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Od komedianta Bullyho som nečakal takýto typ filmu. Príbeh o pláne dvoch rodín počas studenej vojny újsť na západ vo vlastnoručne vyrobenom balóne natočil poriadne napínavo. Miestami to má skoro až hororovú atmosféru. Obidve rodinky sú zároveň dostatočne sympatické, aby si získali divákovú priazeň a v pätách majú nekompromisného agenta Stasi, ktorý ide na svoje obete psychologicky, takže o to viac naháňa strach. Posledných 20 minút som skoro od napätia nedýchal. K štvrtej hviezdičke mi tam chýbalo nejaké väčšie zdramatizovanie v prvej polovici filmu. Možno váhanie niektorého člena zdrhnúť. Proste hlbší rozbor postáv. Takto sa jedná o skvelú napínavú jednohubku, ktorú si znova nepustím, ale za jedno pozretie rozhodne stojí. 7/10. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi pořád věřit tomu, že za tímhle filmem stojí Němci. Hudba jak od Hanse Zimmera, kamera perfektní, herecké výkony skvělé. Je to téměř dokonalý snímek, který bohužel jen kazí dramatizace scén díky střihu. Ve finále vás udrží v takovém rozpoložení, kdy jste napínaní, kvůli tomu co by mohlo přijít, ale nakonec se ve finále tak nestane. Jde o jediný element ve filmu, který vám při opakovaném shlédnutí lehce kazí dojem, ale pořád je to velký kus odvedené práce. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)

Reklama

Reklama