Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Balón je thriller ako vyšitý, s potenciálom značného komerčného úspechu vo východnej Európe. Má svoje chyby (nerozpracovaná línia Frank - Clara, permanentné prestrihy na zazerajúce pohľady). Napriek tomu je to asi najlepší nemecký film tohto roka. Predovšetkým preto, že je pútavý, dynamický, má dobrú výpravu a perfektný scenár. Je to malý nemecký blockbuster. O to viac zamrzí, že ho z kín stiahnu už týždeň po premiére. Zaslúžil by si dobré promo. A veľkú pochvalu za CZ kino dabing. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film ničí už jen to, že už od začátku je zcela jasné, že se bude konat happy end. A kvůli tomu, že je to tak okatě jasné, tak divák nemá šanci být byť neparně napjat. Ale pokud jste fanoušky letů s balonem (viz Cinq semaines en ballon de Jules Verne), tak budete asi nadšeni. 62 % Celosvětový příjem k 25. 4. 2019: ‎$7,238,847, což je 0,65 násobek rozpočtu ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Výsledek zachraňují dětské role. Strach vystavit potomky riziku, že po zatčení rodičů půjdou do dětského domova, nebo že ve školce bezelstně plácnou něco, co ohrozí všechny jejich blízké. Nebo strach, že budou rodiči pohrdat za zbabělost. Realita v pozadí proto účinkuje daleko silněji než sám snímek. Určitý půvab pak Balónu dodává titulní rekvizita, podomácky vyrobený balón. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k memu plnemu hodnoceni se nejedna uplne o bezchybny film, ale je to snimek, ktery umi zaujmout. Me nejvice budovanim atmosfery a strachu, kteremu divak proste musi uverit. Samotne lety balonem jsou velmi dramaticke a vyborne natocene. Kamera me vsak zaujala temer v kazdem zaberu. Hudba vyborna, ackoliv jsem mel misty trochu pocit, ze uz moc tlaci na pilu. Herecke vykony dobre, ale asi nikdo neexceloval. Ohledne nametu jsem mel hned jasno, ze tento film musim videt. Bohuzel v kinech dlouho nevydrzel... ()

Script 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi pořád věřit tomu, že za tímhle filmem stojí Němci. Hudba jak od Hanse Zimmera, kamera perfektní, herecké výkony skvělé. Je to téměř dokonalý snímek, který bohužel jen kazí dramatizace scén díky střihu. Ve finále vás udrží v takovém rozpoložení, kdy jste napínaní, kvůli tomu co by mohlo přijít, ale nakonec se ve finále tak nestane. Jde o jediný element ve filmu, který vám při opakovaném shlédnutí lehce kazí dojem, ale pořád je to velký kus odvedené práce. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)

Reklama

Reklama