Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Vítejte na palubě společnosti Der Baloon, v následujícich pár týdnech, možná ucítíte mírné otřesy v turbulenci, proto nedoporučujeme koukat z okýnka, místní plynové plyny v ovzduší můžou být pro člověka toxické až jedovaté. Doufám, že jsme si pro cestu nezapomněli vzít plynové masky a potápěčské brýle.. Děkujeme, že jste si vybrali naši aerolinku.. Zajimavý příběh, dokonce podle nějakých skutečných událostí.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Kdo tuhle dobu nezažil a idealizuje si ji, asi bude z tohoto filmu nadšen. Idealizuje - mám na mysli i co do děsu a hrůz. Film takové, řekněme, televizní kvality. I co do děje, poměrně velká nuda a prázdno. Ale na omluvu filmu uvádím, že jsem na něm byla v době, kdy kino promítá speciálně pro matky s dětmi. Takže jsem občas přes řvoucí nemluvňata vůbec neslyšela dialogy. Kino Aero by mělo v těchto případ aspoň výrazně zlevnit vstupné. Nebo raději pouštět lidi dovnitř úplně zadarmo. Aneb mezi řvoucí děti a matky nikdy více. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Honecker, Trabant, Wartburg, Stasi, co nám tady vlastně schází, aneb darem bratří Montgolfiérů za překonáním železné opony. Ta dramatičnost sice někdy byla až přehnaná (sen, vyšetřovatel ve školce), ale bez ní by Ballon neměl tu správnou letovou hladinu. Thomas Kretschmann si náramně užíval svini soudruha podplukovníka a já si při tom light výletu do těžkých časů vzpomněl na poměrně radikální názor, že na Zemi bude dobře, až se budou spravedlivě střídat vrstvy. Vrstvy bolševiků a vrstvy vápna.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to len mne, že ten strach bol jediným lákadlom filmu? Inak som veľmi pochyboval o celom priebehu úteku a to mi už prišli pravdepodobnejšie aj udalosti z filmu Občiansky preukaz. O to viac ma prekvapuje, že to bolo podľa skutočnosti. No, skutočnosť je niekedy prekvapujúcejšia ako film. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Atmosféra napětí tomu filmu strašně sluší. Dvě věci. Proč dnes tento řemeslně takřka bezchybný film zaniká v záplavě pitomostí v kinech? To je mi jednoduše líto. Ta druhá, s jakou odvahou na ten plíšek s provazy šli, to je fakt na uctivou poklonu. Kdyby to nebylo jasné - Balloon je ohromná pecka a oslava odvahy, snů a touhy po svobodě ve velkém stylu. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)

Reklama

Reklama