Reklama

Reklama

Nebeské dny

  • USA Days of Heaven (více)
Trailer 2

Film Nebeské dny, kritiky jeden z nejoceňovanějších filmů všech dob, je dojemným příběhem dvou mužů, kteří milují stejnou ženu. Richard Gere, uprchlík z chudinské čtvrti Chicaga čelí kvůli lásce k Abby (Brooke Adams) plachému, bohatému Texasanovi (Sam Shepard). Mimořádný filmový počin s působivou kamerou a podmanivým zvukem natočil scenárista a režisér Terrence Malick. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (234)

Terva 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou mužů, kteří milují stejnou ženu. Ocenění : Oscar - kamera; nominace - kostýmy, hudba, zvuk BAFTA - Cena Anthonyho Asquitha za hudbu MFF Cannes - režie, nominace na Zlatou palmu David di Donatello Awards - zahraničníé herec (R. Gere), scénář zahraničního filmu Los Angeles Film Critics Association Awards - kamera National Board of Review - anglicky mluvený film National Society of Film Critics Awards - kamera, režie New York Film Critics Circle Awards - režie..... Režie a scénář : Terrence Malick. Kamera : Néstor Almendros ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to Terrence Malick, kdyby i obyčejné romantické drama nepovýšil na úchvatnou podívanou. Perfektní je zejména kamera, ale hlavní zůstává příběh těch čtyř postav, o nichž nám tu vypráví. Docela mne překvapuje, že krásná Brooke Adams v Hollywoodu neprorazila, z dvojice mužských hrdinů je přeci jenom zajímavější Sam Shepard a i mladá Linda Manz má zvláštní kouzlo (nebo to je také jen díky režiséru a kameramanovi?). Peripetie vztahů hlavních postav jsou doprovázeny různě idylickými či děsivými přírodními sceneriemi, obzvlášť nálet kobylek v makrodetailech vypadá jako invaze monster. A abych nezapomněl, ještě je tu výborná hudba. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zvláštní a přitom neuvěřitelně krásné. Za tu Ameriku pastvin, mokřadů, vlnícího se obilí i opuštěnou farmu tleskám. Tohle byla Amerika začátku dvacátého století. První traktory, Ford model T a nezbytní kočující dělnící jezdící z farmy na farmu. Zamilovaná zápletka mi spíše překážela. Nic proti Shephardovi ani Geere, všichni hráli v pohodě ale rušilo mi to ty západy slunce a kývající se stébla trav ve větru. Kdo by to byl řekl, že tohle natočil člověk jehož Tenká červená linie patří vůbec k mým TOP filmům! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá mierne poeticky ladená dráma od Terrenca Malicka. Má pomerne dobrý príbeh o robotníkovi, ktorý je po nešťastnom usmrtení svojho zamestnávateľa nútený spolu s priateľkou a malou sestrou ujsť a rozhodnú sa prijať sezónnu práci na jednom veľkom ranči, pričom predstierajú, že sú všetci traja súrodenci. Bohatému majiteľovi sa žena zapáči a robotník to chce využiť, aby konečne mohli žiť bezstarostným životom, lenže časom si všetci uvedomujú, že to nie je úplne ideálne. Spracovanie je celkom slušné, síce sa tu z príbehového hľadiska toho až tak moc neudeje a tempo je väčšinu času také pomalšie, ale aj tak si tu moc nemôžem sťažovať. Celé sa to nesie v takej zaujímavej atmosfére, v prvej polovici je kladený dôraz na také až spolužitie s prírodou, aspoň taký som mal z toho pocit a pôsobí to tak príjemne bezstarostne a v druhej už práve včas, aby to nebolo jednotvárne začínajú pribúdať nové zaujímavé prvky a situácie, ktoré to celé osviežia a to vrátane zaujímavého záveru. Jedine ma mrzí, že si ma to ani na okamih nedokázalo naplno získať, ale aj tak som spokojný. Herecké obsadenie je celkom slušné, hlavné duo Richard Gere a Brooke Adams pôsobia sympatickým dojmom, ale viac ma bavil Sam Shepard v úlohe majiteľa ranča. A viac priestoru mohla dostať postava sestry, tá bola zaujímavá, ale objavovala sa len sporadicky. Réžia a technická stránka sú vydarené, už tu cítiť, že Terrence Malick je skutočne výnimočný režisér a aj scenárista, skvelá kamera, zaujímavá kompozícia záberov, ale tá jeho poetika tu ešte nebola až tak pôsobivá. A dobre zvolená je aj hudba. Viac mi sadli Malickove nové filmy, hlavne kvôli kvalitnejšej poetike, ale aj Nebeské dni je zaujímavý film, bavilo ma to. 74% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Jaký to nebetyčný rozdíl oproti nabubřelému Stromu života! Nebeské dny jsou skromnější,myšlenkově prostší a mnohem méně ambiciózní.Stejně ale ony věčné otázky o smyslu existence a běhu světa podává o mnoho lépe a pokorněji.Malick znovu nikam nespěchá,nechává film plynout a kameru kochat se nádhernými obrazy neposkvrněné přírody a do toho vypráví příběh jedné ženy lapené mezi dvěma muži.Ne,tento film se nedá zachytit slovy.Ten souzvuk obrazů a hudby musíte vidět na vlastní oči,abyste pochopili onu prchavou krásu.Stačí jen konstatovat,že Nebeské dny jsou úžasným,neopakovatelným zážitkem.A dva dny po zhlédnutí ve mně ještě pořád doznívají. 95 % ()

Galerie (98)

Zajímavosti (33)

  • Přestože byl film komerčně neúspěšný, Charlie Bluhdornovi, který řídil mateřskou společnost Paramountu Gulf+Western, se film natolik líbil, že nabídl Terrenci Malickovi milion amerických dolarů na jeho další projekt, ať už to bude cokoli. (Borrtex)
  • Historické vybavení na mlácení pšenice bylo zapůjčeno z Western Development Museum v kanadském Saskatchewanu. (Borrtex)
  • Rozluštění autorovy hádanky: Ve svatební scéně je dlouhý záběr na záhadný nápis na voze, z nějž je vytvořen polní oltář. Tento nápis se vzhledem k Malickově „málomluvnosti“ stal předmětem úvah a diskuzí, o jaké písmo se vlastně jedná. Písmo samo nesouvisí přímo s Biblí a jejím původem, nicméně jde o první slova modlitby „Te Deum“, ovšem v jazyce a písmu Černonožců (Blackfoot, Blackfeet). Černonožci v Texasu ovšem nikdy nežili. Liturgický oděv oddávajícího duchovního odpovídá Episkopální církvi USA, na jejíž škole v Austinu TX Terrence Malick studoval. (Daligor)

Související novinky

Malick workoholikem

Malick workoholikem

25.11.2016

Legendární filmař Terrence Malick nikdy netočil závratným tempem. Mezi Nebeskými dny a Tenkou červenou linií třeba nechal díru 20 let, od roku 2011 se ale podivuhodně rozjel. Po šestileté pauze… (více)

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama