Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy... Propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání nás zavede do specifické a unikátní společnosti nelegálních prospektorů, kteří se pohybují za hranicí zákona a ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě – až do hořkého vystřízlivění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (162)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, že takový film, jako je Zloději zelených koní, běžel v Česku v kinech brutálně omezeně. Nejenom, že v minimu kin, ale dokonce i v počtu minima promítání. Přitom je to škoda. Téma je zajímavé, herecké výkony Pavla Lišky a Jenůfky vysloveně luxusní. Jen to celé možná působí hodně obyčejně a prakticky ze života. Filmu totiž chybí jakákoliv výraznější dramatická linka a jak začne, tak i skončí. Rozuzlení je daleko více realistické, nežli filmové, což určitě není na škodu. Jen se z toho stal takový malý český film, na rozdíl od velkého českého dramatu, kde hlavní rolí jsou vltavíny. ()

mentolka 

všechny recenze uživatele

Záměr natočit český western, zprvu vypadal velmi zajímavě, bohužel tomu tak nebylo. Již název "Zloději zelených koní" napovídá co se bude asi ve snímku odehrávat, první třetina filmu úvodu do děje, je v několika scénách zbytečná, jelikož je nám jasné co bude následovat. V tomto duchu pokračuje i zbytek děje, téměř každá scéna je více než předvídatelná. Neurčitost hlavní postavy respektive nevykreslení hlavní postavy způsobila že zde jsou 3 to má za následek, že jsem se nedokázala sžít a ztotožnit ani s jednou. Efektní dynamická kamera je sice líbivá, avšak postrádá význam. Například konkrétně "objížděni" Kači kamerou dokola, stejný prvek, který byl použit i v maďarském snímku Dealer, (kde ale podpořil bezvýchodnost situace a zoufalství) je zde pouze efektní prvek bez hlubšího zamyšlení. I přes to oceňuji snahu o český western a ukončení snímku, které alespoň nechá divákovi trochu představivosti. ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Nenápadný, ale přesto významný snímek, který potvrzuje, že i v našich luzích a hájích lze natočit neobvyklý a pomalejší, přesto velice zajímavý snímek artového ražení, který by se v této kategorii dal měřit se světovou konkurencí. Minimalistický příběh táhnou vpřed herci, kteří dávají filmu duši a příběhu plnému poetiky, romance a tajemna dodávají odpovídající punc. Ačkoliv by si snímek zasloužil o něco údernější zakončení, ani lehké selhání na konci nedokáže zakrýt velice pozitivní dojmy z tohoto tuzemského zeleného klenotu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že Zloději zelených koní mají všechno k tomu, aby byly zdařilým počinem. Zajímavé postavy, mezi kterými je jasně citelné pnutí, ne úplně běžné téma s puncem dobrodružství, jasné motivace a něco nepříjemného, co všudypřítomně pomrkává z pozadí. Velmi pravděpodobně jsou tato pozitiva dána předlohou Jiřího Hájíčka, ale zrovna tuto knihu jsem nečetl, takže těžko soudit. Film s danými proprietami pracuje, ale bohužel se mu rozpadají. Částečně je i na vině i Pavel Liška, který svým herectvím zastiňuje všechny ostatní a ztrhává na sebe veškerou pozornost. Marek Adamczyk mu bohužel nedokáže ani sekundovat a jeho postava se i přes svou nespornou důležitost dostává až někam na třetí koleje. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zloději zelených koní představují možná první seriózní pokus o český western (snad s výjimkou Zdivočelé země). Tedy nedočkáme se únosů dostavníků či rozladěného piána v saloonu ani jiných atributů příběhů z Divokého západu, ale zápletka o dvou "zlodějích koní", co jsou neustále na útěku před "šerifem", je v podstatě westernová. Z tohoto hlediska film nedopadl špatně - krásná kamera, záběry přírody, napětí a originální prostředí (před zhlédnutím filmu jsem o těchto novodobých zlatokopech neměl ani tušení)... Bohužel ale negativa trochu převažují. Děj je naprosto předvídatelný - hned v jedné z prvních scén se náhodou setká Kača s Karolínou a my vidíme, že spolu mají nějaký problém. Tento jejich nepříjemný vztah je pak úmorně rozehráván přes celý film, než si až v samotném závěru konečně Karolínin přítel Pavel všimne, že něco není v pořádku. Z toho vyplývá plochost postav, která pak zase negativně ovlivňuje herecké výkony - herci jsou slušní, ale jaksi nemají co hrát. Např. výraz Jenovéfy Bokové spočívá jen v různých variacích na téma "jsem naštvaná" případně "mám problém", Marek Adamczyk je zase stylizován tak trochu do role blbečka, který neustále chodí kolem své naštvané ženy a nadšeně jí vypraví, co všechno si za peníze z vltavínů budou moci koupit, aniž by si všiml, že něco nehraje. Nejzajímavější postavou je tak asi Kača Pavla Lišky, který aspoň tu a tam dokáže překvapit, ať už pozitivně či negativně. Jinak v tomto filmu je vše prostě tím, čím je. Není tu nic navíc, žádný přesah, žádné tajemství. Když Pavla s Kačou přepadnou zloději, naši hrdinové je prostě dohoní a zmlátí a tím scéna končí, postavy zlodějů už se neobjeví dál, nevrátí se, aby si s nimi vyrovnali účty, nezavolají policii, takže scéna s nimi nemá jiný význam, než "hlavní hrdiny přepadnou zloději". Když je někdo naštvaný, je prostě naštvaný, když má někdo radost, má prostě radost, není tu žádný scénáristický konstrukt, nic co by se spojilo v silný (nebo aspoň jakýkoli) závěr. Hlavně kvůli tomu tak první český pokus o seriózní western skončil u pokusu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení filmu probíhalo v Praze, Příbrami, Berouně nebo Českém Krumlově. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Z jukeboxu hrají písně „Když jsem bejval tramp“ od Olympic a „Ó, gramofón“ od Wohnout. (SONY_)

Reklama

Reklama