Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert dvou osobností a nedovolím si říci, který z pánů byl lepší. Laurence Olivier je teatrálnější, Michael Caine lidštější. Celý film je hrou kočky s myší, přičemž role obou zvířátek se mění jak volební peference. Připravte se na černý humor, zmíněné herecké výkony, propracované dialogy a skvělou režii. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Krutý žert cynického manžílka, který se zvrhne do litého boje, ve kterém neexistují žádná pravidla. Slídil je hereckým koncertem dvojice velikánů - ti se coby jediné dvě postavy mohou dosyta vydovádět na rozsáhlé ploše dvouhodinové hry. V divadle bych byl nadšen - od filmu ale očekávám nějakou přidanou hodnotu, které se mi zde nedostalo. V dnešní době je toto dílko již notně zastaralé, až na finální vsuvku jde vlastně pouze o suchý přenos na filmové plátno beze špetky invence, fištrónu. Ve zkratce - o co důmyslnější a hravější je samotný děj, o to nudnější a schématičtější je jeho ztvárnění do filmové podoby. Škoda. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vicemene divadelni show o dvou hercich v prostredi jednoho baraku. Pred 40ti lety to mozna fungovalo, ale dnes mi to prijde cele znacne naivni a scenaristicky az prilis predvidatelne. Navic ta britska prichut predevsim v prizvuku obou hercu se mi vazne netravi moc dobre. Ale dobre, za ten pekny interier plny hravych rekvizit, dialogy a svym zpusobem neco trosku odlisneho to dohrabu na prumer. 5/10 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Léta před surově trýznivými hrami o přežití, či temnými hrami režiséra s divákem existovala jedna výsostná škatulka Slídila - jedno žezlo ultimátního hráče, dávajícího pojmu "Kanadský žert" nový rozměr, které si během svého představení přehazovali dva "maniaci" absolutně neznající limity "rozumné" zábavy. Film představuje nejen nadpozemsky chytrou a psychologicky krutou hru postav, ale opět i určitou hru s divákem, kterému nenápadně předkládá drobné indicie, přičemž záměrně pozapomíná řict, že se něco hraje. O zábavnost a svižnost pohybu se starají, resp. mají starat teatrální, místy až prozaicky básnické dialogy a gesta, ale bohužel (nejen) díky tomu působí první polovina poměrně neseriózně a paradoxně nudí... 8/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoduše koncert dvou skvělých herců. Musím říct, že mi zde trochu chybělo rychlejší tempo, které jsem cítil z remaku tohoto filmu, kde si Michael Caine pro změnu střihnul staršího z mužů. Laurence Olivier ukazuje savé mistrovství, ale Caine je mu skvělým protějškem až do "zdárného" konce. Pokud máte rádi konverzační dramata, tohle vám sedne, protože té akce je minimum. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)

Reklama

Reklama