Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 1

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (687)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Blake je k zulíbání a racek rovnou na Oscara, ale celá ta historka, i přes sympatickou délku, je tak nějak matná a bez opravdového překvapení. Párkrát jsem obdivně dumal nad produkčním zázemím, kde asi končí hrátky s kamerou a začínají nenucené trikové kejkle, ale Serra přijímá do své řemeslně vycizelované dílny jenom velmi ledabylá scenáristická zadání. [Finále = humorný sebeparodický fail. Až mi bylo všeho toho předchozího snažení docela líto.] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film zajímavý z mnoha důvodů - atraktivním obsazením hlavní role, napínavým dějem, výtečnou technickou stránkou (úchvatné surfařské scény, výborné digitální efekty), nádhernými lokacemi i samotnými okolnostmi jeho náročného vzniku (natáčelo se na Ostrově lorda Howa, který je zapsán do UNESCO - Mělčiny jsou vůbec první film, který se zde natáčel). Ten film je současně i velkolepou poctou surfování (surfařské scény za Blake Lively točila Isabella Nichols, nejlepší juniorská surfařka na světě) a lidské vůle přežít - považuji ostatně za symptomatické pro dnešní dobu, že hlavní postavou je žena - z toho důvodu jsem si tenhle film soukromě překřtil na "Stařec a moře pro 21. století". Blake Lively je zde skutečně skvělá a hlavně kvůli ní se mi film tak líbil - ona v podstatě nechybí v jediném záběru, takže si člověk jejího herectví i pohledů na její skvostnou figuru užije víc než dost. Na filmu mi mírně vadil snad jen soundtrack a potom některé drastické záběry Nancyiných zranění, které mi nebyly úplně po chuti - ale co už, osobní laťku otrlosti má stejně každý nastavenou jinak. Samotnou "uvěřitelnost" žraločího chování posoudit nedokážu, neb o žralocích v podstatě nic nevím, ale už z toho, že to zde zmiňuji, je zřejmé, že pochybnosti o věrnosti realitě jsem měl v kině velké. Na léto ideální záležitost a výborná pecka - těch 87 minut uteče jako nic. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že za kočkou jako Blake je potřeba jít si tvrdě a třeba i přes mrtvoly, ale podle mě to ten žralok přece jen trochu přehnal. Nicméně jako rivala v námluvách by mě hravě strčil do kapsy, protože plovoucí majáky já kvůli holkám fakt nežeru. Zrovna nedávno jsem přemejšlel, proč mám vlastně madam Temperamentní v oblíbenejch a ono je to asi takhle: ach, můj Bože! Poprvý v životě jsem chtěl bejt surfovací prkno. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Série hladový vs. jídlo dostává další film s ponurým a nerealistickým koncem (pro efekt pokazí atmosféru), ale neznamená to, že jako celek nefunguje. Taky nápad s velrybou je hodně fajn. Chutné opálené tělo Blake Lively bylo už od začátku hlavní devízou Mělčin a v tomhle ohledu hlavní hrdinka neselhává. Příběhově jde o variaci na Gravitaci a vnitřní dramata děj zbytečně natahují. Racek je tu snad jediná opravdu sympatická postava. Hororové nuance jsou ovšem zvládnuté na jedničku a to včetně lekaček. Collet-Serra umí točit líbivě, ale raději si od něj dám R-ko a s Neesonem v roli tatíka. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na "The Shallows" som sa celkom tešil. Mám rád Blake Lively a už to bude nejaký ten čas, kedy sme mohli vidieť dobrý film so žralokom. A tento film ma skutočne potešil a má svoje dobré momenty. Kým iné zase boli trošku divné. Keby som to ohodnotil ako celok, tak si myslím, že hlavná hrdinka je dostatočne inteligentná, má s čím pracovať a vie sa dostať zo situácií a vyťažiť maximum z toho, čo môže. A robí z filmu dobré sledovanie, lebo vie ako bojovať a rozhodne sa nevzdať. Záverečná momentka so žralokom podľa mňa skutočne stojí za to. Ale zase scénky s medúzami, alebo fakt, že vidí svoju zosnulú mamu a podobné pre mňa robia z tohto filmu viac jednorazovú záležitosť, než filmovú klasiku. Musím dokonca priznať, že aj to priateľstvo s čajkou bolo dobre spracované. Som rád, že som film videl, možno by som si ho v telke pozrel aj znovu, ale skôr ako nostalgickú spomienku než ako silný thrillerový zážitok. Čakal som viac atmosféry, viac boja a napätia. Ale celkovo som neostal nespokojný. Takže preto je aj moje hodnotenie nakoniec pozitívne. Hodnotenie: B- ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Pre postavu čajky Stevena Seagull sa zvažovalo použitie CGI a bábky na základe presvedčenia, že by bolo mimoriadne ťažké vycvičiť takého vtáka, aby zapadol do filmu. To „vydesilo“ oboch producentov, Mattiho Leshema a Lynn Harrisovú, ktorí chceli, aby bolo vo filme umiestnené skutočné zviera. Počas hľadania miesta v Austrálii dokázala Blake Lively nakŕmiť skupinu čajok a v tom okamihu bolo rozhodnuté, že ich bude možné použiť vo výrobe filmu. (Arsenal83)
  • Na začátku filmu se dva surfaři ptají Nancy (Blake Lively), jestli je z Kalifornie, ale ona jim odpoví, že je z Texasu. Nicméně v reálném životě pochází Blake Lively skutečně z Kalifornie. (Stanislaus)

Reklama

Reklama