Reklama

Reklama

Muž ze Západu

  • Česko Člověk ze Západu (více)

Link Jones jede do vzdáleného města, aby nalezl vhodnou učitelku do školy v nevelké osadě Fort Worth, jejíž obyvatelé vybrali peníze na její najmutí. Při cestě vlakem je však okraden zloději. Brašna s šesti sty dolary pro něj má větší význam, než je ochoten komukoliv připustit. Je spojena s obhájením jeho spolehlivosti a osadníky do něj vložené důvěry. Proto se okamžitě pěšky vydává po stopě neznámých lupičů, kteří unikli na téměř neobydlené území. Po cestě se k němu připojí ještě barová zpěvačka Billie Ellisová, rovněž okradená pasažérka z vlaku. Ironií osudu Jones brzy narazí na skupinu mužů, s nimiž jej před léty mnohé spojovalo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Piri 

všechny recenze uživatele

Vysoko kvalitný western napriek jasnej línii a "komornému" prostrediu. Jaj, také ženy akou bola Julie London dnes už nenájdete. Je tam samozrejme vidieť Cooperovu pohybovú starú školu a dlhé obrazy, ale dej, prostredie, postavy sú ako puzzle. Výborne zahrané a skvelí herci. Čo dodať. Chválim aj vydarený český dabing v podaní Zdeněk Junák / Gary Cooper, Sylva Talpová / Julie London, Zdeněk Bureš / Lee J. Cobb a ďalší, réžia Daniel Dítě. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zrežírovaný příběh šíleného superega [viz velmi nezdrženlivý "strýček" a jeho klan aspirujících "bratránků"] aneb PSYCHO ze Západu. I díky příliš starému Cooperovi místy akademická záležitost, nicméně Mannova neokázale temná expresivita a cit pro přírodu jsou obdivuhodné. Navzdory otevřené krajině velmi komorní záležitost. 4 1/2. ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím konstatovat, že mě to nepřesvědčilo. Na jednu stranu je nutno uznat, že je to snímek, který měl ambici být jedním z těch lepších westernů, tedy žádná tuctová podívaná, ale na druhou stranu se mi zdá, že tak trochu zůstalo jen u té ambice. Je to nějaké pomalé, váhavé. Někde je prostě chyba. Ale jsou to poctivé tři hvězdičky, s pochvalou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem dostal chuť na western. Nechtěl jsem žádnou ultra klasiku s Waynem ani nic sedmdesátkového s Bronsonem. Něco mezi. A tak když TV nabídla toto rozhodl jsem se i díky Garymu do toho jít. Cooper mi ve filmu připadal starý a unavený. Možná to byla jeho role, ale já moc na jeho mladická pistolnická léta nevěřil. Vůbec mi to celé přišlo místy takové herecky naivní ať už šlo o pěstní souboje či závěrečnou přestřelku se strýcem. Všechny ty náznaky ran a pády ač bylo zřejmé, že se pěst protivníka ani nedotkla... Halt stará kaskadérská škola. Co bylo úýasné byly ty americké pouštní scenérie. Nádherná krajina! A užíval jsem si i ten vlak do Texasu. Rozvleklost mi ani tak nevadila, ale celá ta zápletka byla taková zvláštní... Ale i tohle jsou dějiny USA. Pistolníci, loupeživé bandy, bitky na pomezí Mexika... Dávám za 3 měšce s penězi. * * * ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Prošedivělý Gary Cooper v x-té variaci na příběh o tom, že minulosti neutečete, tentokrát pojaté coby western. Širokoúhlé kamery je skoro až škoda pro film, který se z větší části odehrává v jedné dřevěné boudě. Od ostatních westernů se Muž ze západu liší pečlivější psychologií postav. (Anti)hrdina s temnou minulostí a množství tmavých záběrů je jakýmsi holdem filmu noir, také počet padouchů převyšuje počet kladných postav výrazněji než bývá u westernů zvykem. 70% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Border Jumpers", který napsal Will C. Brown. (Hans.)

Reklama

Reklama