Reklama

Reklama

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

(série)
  • USA The Haunting of Bly Manor
Trailer 1
USA, 2020, 8 h 19 min (Minutáž: 46–66 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Henry James (kniha)

Hrají:

Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Katie Parker, T'Nia Miller, Rahul Kohli, Amelia Eve, Martin McCreadie, Tahirah Sharif (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (205)

andalin 

všechny recenze uživatele

"Cože a to sis jako pustila sama? A nebála ses?" Říkala jsem si, že po letech sledování Walking dead a Supernatural bych se mohla konečně odhodlat k pořádné duchařině. Navíc tady hraje Victoria Pedretti a Rahul Kohli, takže gimme! Zas tak děsivý to ale naštěstí nebylo, občas mi sice zatrnulo (většinou hlavně z creepy holčičky), ale jelikož jde dle mého hlavně o drama s prvakama hororu, tak jsem to přežila ve zdraví.... Přiznávám, že jsem se v noci bála jít čůrat, ale ne o moc víc, než obvykle. Každopádně k první řadě se asi jen tak nepřemluvím, možná za dalších pár let "tréninku". ()

PKD odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další dojebaná a totálně zesraná parádní klasická předloha. Napřed to naplno schytala Jacksonová a teď James.:-/ Když jsem dal předchozí sérii 1, tak tady už to jede na plný odpad. Kdysi výborný Neflix a pro mne záruka, valí už nějaký ten čásek do wc. A rozebírati tu nesmyslnou a nepochopitelnou debilitu nejhoršího rež. hororů současnosti, pojmenovat to opět Haunting, na to už fak(t) nemám energii. Zde zmiňovanou LGBT agitku v posl. díle jsem ani nepostřehl, páč už min. v pol. jsem nevnímal, co, kdo, kde a proč. Tohle bych přirovnal k ráně do varlat v 15ti a následné půlnoční operaci, kdy jsem zcela otupělý nepředstavitelnou (kdo tohle nezažil, neví) 6 h agonií (uklidňující injekce byla totálně k ničemu), už nevnímal, co se vůbec děje. Cílová skupina budou zřejmě fandové Slunečné apod. Pro hororáře...ruce pryč. Pokud bych na to měl finance, osobně bych jel do USA a Flanaganovi uřízl péro. Rezavým nožem. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O Hill House jsem slýchal zvěsti, že je tím nejlepším hororovým výplodem televize/VOD služeb za poslední dlouhá léta a se sérií jsem byl vesměs spokojený, byť jsem se zastavil na 80 % a dál už jsem jít nemohl. Haunting of Bly Manor je už potom ale bohužel slabým hororově laděným příběhem, u kterého se vůbec nešlo bát, vyvíjející se zamotané napětí se vleklo tak dlouho, že už mě ani nebavilo se snažit o pořádné pochopení a ve finále se mi nepozdávalo ani hraní ústředních postav. Možná si dovolím nemastnost neslanost celého Bly svést jako i jiní na absenci Mike Flanagana u většiny epizod série. [viděno na Netflixu] ()

rizek2 

všechny recenze uživatele

Pod zastřešující hlavičkou série The Haunting vyšla druhá část, tentokrát čerpající z další hororové klasiky. Po Domě na kopci od Shirley Jacksonové teď filmaři sáhli na Utažení šroubu Henryho Jamese z roku 1898. Záhadné sídlo Bly je solidní duchařina, byť na rozdíl od Domu na kopci méně lekající a více vztahová, přičemž z originálu zůstala lehce naznačena i homosexuální romance, o které se v době vydání knihy velmi živě diskutovalo. Pokud přežijete slabší úvod, seriál si vás zaháčkuje; jestliže jste hledali něco strašidelnějšího, Dům na kopci je jasná volba. Za zmínku stojí i výborná dvacet let stará adaptace Jamesovy knihy pod názvem Ti druzí; naopak raději vynechte loňskou filmovou podobu The Turning. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chtělo by se říct, že druhá série The Haunting se má ke své první stejně, jako druhá série True Detective, i když jde samozřejmě o nebetyčné zjednodušení. Je výrazně jiná, v tomto případně silně literární, což nejspíš souvisí i s tím, že coby volně adaptovaný vzor tentokrát posloužil Henry James. Stejně jako pro první sérii i zde po dlouhou dobu platí váhavé rozkročení mezi psychologickou sondu do utrápených duší domu a regulérní horor. The Haunting of Bly Manor jde ovšem ve svém žánrovém rozptylu ještě mnohem dál a nebojí se zastrčit své strašící horory často úplně do pozadí ve prospěch jiných, subtilnějších emocí. Nejde zdaleka o tak vděčnou a na první dobrou divácký ohromující záležitost, možná se na výsledném tvaru a lehké rozkolísanosti podepisuje fakt, že tentokrát si to Flanagan celé neodtočil sám. Obrazově jde ovšem stále o úchvatnou podívanou, v mlhách u jezera situované Bly je vizuálně vděčné a navíc zabydlené živoucími charaktery, s nimiž se do jeho hlubin rádi propadáme hlouběji a hlouběji. Zmíněná literárnost se podepisuje hlavně na občas kostrbatých dialozích a především na zpočátku ne úplně elegantní vyprávěcí struktuře - zatímco v Hill House jsme se bezprecedentně neustále pohybovali mezi minulostí a přítomností bez explicitních vazeb, Bly Manor je defacto devítidílnou retrospektivou, v rámci které jsou jednotlivé epizody časově "roztříštěné" mnohem logičtěji. Oltář mrtvých a Romance se starými róbami se vymykají, obě ale stylem vyprávění ještě zdůrazňují ono literární vedení příběhu. Jakkoli na mě zklamání nezaútočilo ani jednou, do sedmého dílu jsem si sám pro sebe identifikoval tolik nedostatků, že bych se neodvážil stavět Bly na úroveň jeho předchůdce. Závěrečné dvě epizody ovšem natolik jdou proti očekávání hororových fandů a vydávají se trochu jiným směrem, že si tam tím plným hodnocením stejně přisadím. Nehledě na to, že mě ten závěr docela rozložil. 90 % ()

Galerie (80)

Zajímavosti (20)

  • Výroba seriálu skončila presne mesiac pred opatreniami, kvôli vírusu Covid-19, pri ktorých bolo mnoho seriálov pozastavených. (Game90)
  • Během oběda si nabere Flora (Amelie Bea Smith) na prsty kaši, ale k obličeji svého bratra se přibližuje jen jedním prstem. V dalším střihu má ale kaši zase na více prstech. Taktéž se mění množství kaše na prstech. (Duoscop)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama