Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 1
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (137)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Výborný koncept, některé kolorované záběry jsou tak nějak přízračně živé, až z toho mrazí, ale jako celek to pro mě zabila režie. Celou dobu slyšíme vyprávění pamětníků v jedné lince, v jedné intonaci. Je to nekončící proud slov a historek bez možnosti prožít nějaké emoce. "A napřed jsme byli v táboře a tam jsme stříleli a jeden voják neměl spodky a k jídlu byl džem a chleba a pak se šlo frontu kde se spalo v zákopech a byla tam voda a taky prostitutky a bylo to hrozné, ale někdy ne, a pak byl útok a všude to vybuchovalo a pak, a potom, a navíc, a pak najednou řekli, že je konec a byl konec." Možná mám vysokou laťku, nedávno jsem dokoukal netflixí dokument Vietnam War, u kterého jsem střídavě žasnul a brečel, ale tohle bylo tak nějak ploché jak emočně, tak informačně. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Kolorované záběry doplněné svědectvím těch, kteří přežili Velkou válku. Od narukování a fixlování s věkem, přes konfrontaci v Zemi nikoho, spaní v zákopech, přimrzlých botách, gangréně, yperitu, spoustu záběrů na roztrhaná těla, až po prázdný pocit po vyhlášení míru a obtíže při hledání práce a znovuzačleňování do civilizace. Tento a jemu podobné dokumenty by se měly povinně pouštět dětem ve školách. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Technicky je to opravdu neuvěřitelný skok dopředu, a když naskočí barva, vyrazí to dech. Škoda, že se Jackson rozhodl použít obraz jen pro otrocké kopírování vyprávění a často tak musí využívat zpomalovačky a opakování záběrů. V případě samotné bitvy si pak musí vypomáhat dobovými kresbami. Když si pak člověk přečte, že takto zrekonstruovali přes sto hodin, zamrzí, že z nich dokument nenabídl více. A proto musím dát jen čtyři hvězdy, protože ač se Jacksonovi podařilo dokonale oživit zákopy tvářemi skutečných lidí, k protnutí vyprávění s obrazem nedochází tak často, jak by si divák přál. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Střidání komentářů je otřesné, což vyvrcholí během útoku z první zákopové linie. Zaběry na karikatury a kresby kdy kamera najíždí na detail působí dost lacině, asi jako když si pustíte prezentaci fotografií s tímto efektem. Kolorizace a vyhlazení některých zaběrů je pecka, obzvlášť delostřelecký koutek. Doplnění dialogů do původně němých záběrů poteší, identifikace nehybných těl skrze prostřihy obrazů z výcviku a narukování poděsí. Tohle se vyplatí vidět dvakrát, napodruhé ignorovat titulky, sledovat jen obraz a dobrou polovinu přeskočit. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý dokument od 15. do cca 75. minuty, to je ta část, kdy staví na těch kolorovaných záběrech a má v té chvíli dobře vybudovanou tu vyprávěcí dějovou linku plnou krutých detailů. Je to super, ale nenaplnilo to očekávání kvůli přílišnému užívání kreseb. Kdybych ale téma otevřel poprvé v životě, dávám pět hvězd bez mrknutí oka. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pre potreby filmu bolo spracovaných a zozbieraných viac ako 600 hodín rôznych rozhovorov a výpovedí od viac než 200 veteránov. Z celkových 600 hodín tvorcovia vybrali 100 hodín a až po ich posúdení začal film vznikať. (MikaelSVK)
  • V dokumentu se kromě jiných událostí objeví záznamy prvního nasazení tanků v bitvě na řece Sommě z 15. září 1916. (ArthasKarfa)
  • Režisér Peter Jackson  tímto dokumentem uctívá památku seržanta Sidney Rucka (padl 8. 5. 1915) a poručíka Thomase Walshe (padl 4 .5. 1918). (MATADOR)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama