Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (216)

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový horor z 86-teho o sériovom vrahovi, ktorý stál len 111 tisíc dolárov? Môže to snáď byt pozerateľné? Ale áno. Film je priamočiary, jednoduchý a tak drsný.. Krásne surové násilie, žiadne zbytočné naťahovačky, len pekne dusná atmosféra. Proste dostanete to čo chcete. Síce som čakal trochu väčšiu brutalitu po tom čo som čítal, ale i tak je to super. Zaslúžených 100% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kedysi znepokojivý horor, dokonca aj Stephena Kinga vyviedol z miery, a dneska také béčko s vraždami, čo dávajú pomaly v South Parku. Pritom skutočný príbeh sériového devianta Henryho Lee Lucasa je veľmi zaujímavý a chcel by som naozaj vedieť, na základe čoho mu dal George Bush ml. milosť od trestu smrti. Asi z dôvodu nízkeho IQ, pretože či už zabil pár ľudí, alebo si domyslel desiatky a stovky, to je jedno, toľko prúdu pre neho ešte malo ostať. Pri nízkom rozpočte sa nedalo urobiť viac. Príbeh by však mohol byť oživený súčasnou produkciou, ktorej sa už neklade v takýchto príbehoch cenzúra pod nohy. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejsyrovější, nejhnusnější, nejdepresivnější, nejnechutnější, nejrealističtější, nejbizarnější, nejvíce kufr zvedající film o sériovém vrahovi, co jsem kdy viděl a zřejmě snad i co byl kdy natočen. Otis je ta nejčistší a nejryzejší esence zvrácenosti, jakou znám. Je to prostě hnus. Už vám došlo, že to je pochvala? ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

K filmu nemám, co dodat, ostatní komentáře plně vystihují i mé pocity z téhle autentické záležitosti. Jen bych měl takovou zajímavost, týkající se hudby. Nevím nakolik to svědčí o kvalitě, ale ústřední melodii si vybral Mike Patton (ano, ten týpek z Faith No More) a předělal ji k obrazu svému do dosti drsňácké verze a vydal společně s jinými známými filmovými melodiemi (např. z The Godfather, Der Golem, The Omen) na desce Director´s Cut své formace Fantomas. Vřele doporučuji, pokud snesete dost tvrdou a zároveň dost alternativní muziku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je vším možným jen ne příjemným zpestřením nudného večera. Pokud jste totiž slabší povaha, tak se na tohle superdílo vůbec nedívejte. Mohli by jste totiž přijít o své iluze milujících spoluobčanů, kdy ‘‘láska a víra zvítězí nad zlem a nenávistí‘‘. Tenhle snímek je totiž krutým průvodcem neobyčejného života masového vraha, který na rozdíl od vás nemá absolutně žádné výčitky, emoce nebo slitování. Pro něj jste jen obtížný hmyz, který je potřeba co nejrychleji eliminovat a je mu naprosto jedno kolik vám způsobí bolesti či jak potom naloží s vašimi ostatky. Henry je parchant nejvyššího kalibru a zároveň i jednou z mých nejoblíbenějších postav ze světa filmů či dokumentů o masových vrazích. Tenhle kultovní thriller patří mezi moje nejoblíbenější filmy a vždy si ho pustím s velkou chutí. Můj největší obdiv si po právu zaslouží Michael Rooker, který svou roli zvládl s naprostou bravurou. Přestože jde více méně o smyšlený film je až neuvěřitelné co všechno se může zrodit v hlavě takového zelenáče, jakým v té době John McNaughton byl. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Po dokončení natáčania zostalo tak málo peňazí, že film musel byť strihaný na prenajatom 16 mm valníku, ktorý bol umiestnený v obývačke strihačky Eleny Maganini. (Arsenal83)
  • Film byl natočen během osmadvaceti dnů. (DaViD´82)
  • Vo Veľkej Británii bol taký problém s cenzúrou, že film v pôvodnej nezostrihanej verzii bol odvysielaný až v marci 2003. Ešte horšie film dopadol na Novom Zélande, kde sa v pôvodnej verzii objavil až v roku 2010. (Arsenal83)

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama