Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (147)

mira007 

všechny recenze uživatele

Unikátní film v historii české kinematografie o ruském vojákovi, který má hlídat letadlo u nějaké vesnice, protože je to natočené v ruštině s ruskými herci ( čestná vyjímka Labuda ). Dobovka odehrávající se roku 1942 jako tragikomedie, ale myslím, že to jeden z nejslabších Svěrákových filmů a Menzlových taky. PS: Točit v roce 1993 film v ruštině, to je pro diváky atraktivní asi jako točit ho zrovna v dnešních časech. Slabá věc. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Bohužel velmi nedoceněný Menzelův film. Možná to bylo dáno dobou, kdy se dostal do kin. Nevím. Je však ruštější než samy ruské filmy. Scénář je místy až neskutečný a k dobru je třeba připočítat i herecké obsazení ruskými herci, již jsou nám veskrze neznámí, o to více z nich nikdo nevyčuhuje a celkový dojem je velmi kompaktní. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Svěráka v tom nepoznávám, Menzela trochu ano. Nadprůměrná ruská komedie s českým režisérem a scénáristou. Asi dost věrně zachycuje atmosféru doby, někdy primitivními, ale většinou dost vtipnými gagy prosvítají vážnější motivy, bohužel jsou v tom trochu nesouvislé. Dabing je mimochodem mimořádně odporný. - Koho máš radši, maminku nebo tatínka? - Já mám nejradši STALINA! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Absurdná komédia s množstvom dobrých gagov, miestami až prekvapujúceho fekálneho humoru, ktorý až tak nevadí. Príbeh je švejkovský v ruských reáliách, len postava hlavného hrdinu je trochu jednoduchšia, ostatné postavy sú poväčšine dosť nesympatické. Výborný český dabing dáva filmu typickú svěrákovskú atmosféru. Absurdnosť filmu hlavne v druhej polovici vrcholí až do čiastočnej nezmyselnosti situácie a to trochu kazí celkový dojem. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pořád jsem žila sama a najednou jste spadnul z nebe vy. Letadlo je rychlá věc!" Tento film Jiřího Menzela máme doma na DVD v rámci jeho kompletnej edície, ale okrem názvu som si z neho po čase už nič nevybavoval, myslím, že celý som ho nikdy nevidel (až teraz). Za kamerou samí českí tvorcovia, ale obsadením film spadá skôr do ruskej kinematografie. Zdeněk Svěrák /Vesničko má středisková/ napísal pre Menzela scenár plný vtipných hlášok a absurdných momentov či postáv (šľachtiteľ rastlinných hybridov), ale vo výslednom spracovaní pôsobí ako zlepenec rôznych komických i vážnych situácií z 2. svetovej vojny bez ucelenejšej línie. ,,Řídil jsi někdy letadlo? // Jenom koně. // Letadlo nebo koně - to máš to samý." Spočiatku film pripomína trochu nejakých tých Čiernych barónov alebo Mlýny, v iných momentoch bohužiaľ pôsobí ako socialistická agitka (napr. žena pochodujúca na traktore s rudým odznakom hlása socialistické myšlienky), hoci film vznikol niekoľko rokov po páde socializmu. Ale keďže zahraničné filmy sledujem prevažne v pôvodnom znení s titulkami, tak tu som si výnimočne mohol po dlhšej dobe vychutnať českú hereckú elitu v rámci dabingu, napríklad Vlastimila Brodského v roli Stalinovho menovca. 65% (Challenge Tour: Rok s najväčšími svetovými režisérmi) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Snímek získal roku 1994 Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách. (Terva)
  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)
  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama