Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

movie 

všechny recenze uživatele

Záživná americká klasika, která pravděpodobně na zakázku Ronalda Reagana přenesla na plátno tehdejší obavy běžných američanů ze Studené války. John Milius to ovšem napsal v polospánku, logických berliček se tu člověk nedohledá a ke konci to působí dojmem, že už všem dochází dech. Nicméně pokud chcete vidět absurdní jízdu o partičce puberťáku, kteří založí militantní partizánskou buňku a vyjebou s komunisty, tak to tu máte. RED DAWN! Mimochodem, hraje tu Powers Boothe a Harry Dean Stanton a snímek obsahuje klasickou scénu, kdy Jennifer Grey prosí Patricka Swayzeho aby jí zastřelil. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Možná první snímek, ve kterém dostali Sověti přes hubu a byl u toho hlavně Patrick Swayze. Osmdesátková naivita, která si pohrává s hodně zajímavou myšlenkou invaze na americké území. Dnes je tato myšlenka velmi absurdní, ale chápu že obavy, že by se něco podobného mohlo stát bylo v dobách studené války podstatně oprávněnější než dnes. Rudý úsvit není kdovíjak zázračný film, ale třeba úvodní seskok vypadá nabušeně. 50% ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý a ojedinelý námet. Tento film som videl ešte ako malý na VHS mnoho krát, no po rokoch som pozabudol a teraz som z toho potešený takisto, ako pred rokmi, akurát že rozumiem viacej veciam. Režijne to nie je žiaden zázrak, ale je tu množstvo pamätnejších scén a množstvo akcie. Je to trocha nereálne, predsa len to s tými školákmi vracajúcimi úder prehnali. Scéna s výsadkármi na začiatku je zimomriavková, takisto zopár ďalších scén počas filmu. Červený úsvit stojí za povšimnutie, aj keď je to tak trocha béčko, no zahrali si tu aj také mená ako Ch. Sheen či P. Swayze, vďaka ktorím je film príťažlivejší. Kamera a strih nevyniká, ale je tu dobrá hudba a piesne. P.S. V tomto filme som prvý krát ako malý započul krásnu ruskú hymnu. 70% ()

okkac 

všechny recenze uživatele

V dnešní době celkem nechtěně vtipný film, kdy proti sovětské invazní armádě v USA bojuje parta fracků a překvapivě dobře se jí daří kosit početnou přesilu vojáků. Vzhledem k rozpočtu se o velkých bitvách jen mluví, ve filmu pouze vidíme pár záškodnických akcí v jednom městečku a přilehlých horách. Účast US Army se omezuje na jeden vrtulník, jeden tank a jednoho vojáka, takže to vypadá, že někde chrápe. Některé scény byly až moc patetické a patriotické, ale John Milius naštěstí film zvládl udržet pohromadě a Basil Poledouris předvádí svůj hudební standard. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sovietsky Zväz trpí najväčšou neúrodou pšenice za posledných päťdesiat päť rokov. Občianske nepokoje v Poľsku vyprovokovali intervenciu vojsk varšavskej zmluvy. Počet kubánskych a nikaragujských vojakov presiahol pol miolóna. Štáty Honduras a Salvador prestali existovať. Strana zelených ovládla nemecký parlament. Požaduje stiahnutie nukleárnych zbraní z územia Európy. V Mexiku vypukla revolúcia. NATO sa rozpadlo. Spojené štáty americké zostali osamotené. Túto napätú geopolitickú situáciu využil Sovietsky Zväz na vojenskú inváziu do USA. Na Američanov udrela "Červená smršť". V USA nastal "Červený úsvit". *** ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)
  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama