Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (157)

venca163 

všechny recenze uživatele

Fota nejdriv do mladyho zbytecne moc hudruje, at furt necuci do toho mobilu, ale nakonec se ukaze jako ferovej chlap a podrzi ho. Takova poctiva otco synovska laska (a par pohlavku k tomu). Na Slovensku se zkratka dobre pracuje s mladezi - nabor novych klerofasounu probiha jiz od raneho ministrantstvi. (75%) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že slovenským filmům zrovna moc nedůvěřuji a tak nějak se jim vyhýbám. Občas ale udělám výjimku jako to bylo v tomto případě. Velmi poctivě budovaný příběh. Pomalé tempo vyprávění mi dělalo problém. Vleklo se to a chvilkami to vypadalo, že vůbec nic neděje. Ovšem, zdání klame. Dělo se toho příliš mnoho. příliš závažných věcí. Výborný studijní materiál. To bylo pořádná nálož.Evidentně mají na Slovensku pořádný problém. Je moc dobře, že se taková témata dostavají na plátna kin i do tv. Pan režisér pích do vosího hnízda. Chválím. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici sa film zdal byť iba priemerný, no následne sa stal veľmi silným, pre mňa nepríjemne presvedčivým. Len sa bojím, aby sa Nech je svetlo nestalo neférovo emotívnym protikatolíckym argumentom v celospoločenskej diskusii na Slovensku. V zmysle, vidíte, cirkev je stále klerofašistická, my sme vám to hovorili a podobne. Podľa môjho názoru je situácia na slovenskom vidieku v tomto filme značne zveličená. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom dobré, a aj keby to nebol slovenský film, zožral by som tú atmosféru dediny, kde sa zametá pod koberec všelijaká špina. Najskôr je divný iba otec so svojou záľubou v zbraniach a potom sa okruh nepríjemne rozširuje. Zmagorenie detí všetkých vekových skupín je dnes nepríjemná realita, a vypomstí sa až neskôr. Film to nevyrieši, ale dáva rodičom dôvod na zamyslenie. ()

janeke 

všechny recenze uživatele

Veľmi znesiteľne podaná neznesiteľná téma. Vôbec mi nevadí, že Škop pracoval len s náznakmi, iste, dalo sa to urobiť omnoho bolestivejšie a skutočnejšie - bez možnosti vyhliadky na lepší svet. V tomto prípade som Škopovi vďačná, že mi dal nádej. P. S. Film je nesmierne silné médium - za predpokladu, že vám funguje zvuk. (Polovica dialógov prakticky nepočuteľná - na domýšľaka.) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Když se v největším kině Hvězda v Uherském Hradišti promítal tento film, provozovatel kina si musel vyžádat souhlas místních hasičů, že může porušit kapacitu kina a na schodech seděla další stovka diváků. (ČSFD)
  • Režisér Škop vybíral představitele Adama (František Beleš) déle než půl roku. (klukluka)
  • Název odkazuje na Bibli Genesis 1:3: „I řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo.“ V přeneseném slova významu je světlo myšleno jako dobro. (sator)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama