Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (607)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Shodnu se tentokrát z většinou, že dvojka je nejpodařenější díl z celé trilogie, byť jenom o fous před rovněž výbornou jedničkou. Tady se jenom prostě v té ujetosti a absurdnosti zachází ještě o kousek dál. Jako celek je to takovej nesourodej úlet, ale to mi kdysi nevadilo a nevadí mi to ani dneska.90% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Silniční válečník. Muž, kterému říkali MAX…. Jeden s filmů, které pro mne nezestárnou. Miluju ty divný stroje, hrůzný padouchy a lidský zjevy. Osamělej chlápek bez budoucnosti, moc se nemluví. Skoro jako western, jen zde mají kožený oblečky. Neskutečná postava, výrazná, až protivná hudba a perfektně (na tu dobu) nasnímaná akce. Když NO FUTURE, tak s Bojovníkem silnic! ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No pribehove asi nejslabsi dil, ale jelikoz je celej film jedna velka honicka, tak se zaroven jedna o dil nejzabavnejsi. Navic Gibson uz tu je precejen vetsi drsnak a budoucnost je tu vykreslena docela solidne. Jinak uz k filmu neni moc co dodat, daleko lepsi nez prvni dil, asi nejlepsi z cely trilogie a paradni atmosfera, takze slusny 4*. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Děsivá představa o budoucnosti. Až dojde ropa, krev země, vypukne válka. Jen stěží si dokážeme představit život jako pouštní lidé. Zabíjet jeden druhého, aby mohl člověk přežít. Tento snímek vystihl post - apokalyptickou budoucnost lidstva. Šílený Max je opravdu šílený. Nebezpečná závěrečná akční honička brala dech. Mel Gibson sice toho moc nenamluvil, ale za to předvedl bravurní výkon. Akční film , kde hrdina není nesmrtelný a neporazitelný. Ale ze všech sil bojuje do posledního dechu. Na začátek 80 -tých let to není špatné. Tehdejší tvůrci měli, řekl bych, reálnou představivost. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

"Nevím, jakými zbraněmi se bude bojovat ve třetí světové válce, ale v té čtvrté to budou auta, samostříly a řemdihy. Taky uniformy asi budou legrační." Docela pěkné, do hloubky komponované záběry (let s Maxovou hlavou nad táborem, sledování tábora dalekohledy s gyrocaptainem) voní benzínem, písek vám z nich skřípe v zubech. Millerovi se podařilo vykouzlit několik opravdu dobrých momentů, zdejší automobilová honička patří k těm nejmonstróznějším z historie kinematografie - těžko zapomenout na bugatku vláčenou na řetěze tahačem. I první nájezd záporáků, jejž Max sleduje zdáli, nájezd bez zvuků, učí filmovosti. Detaily světa, různé drobnosti mají v sobě sympatické nápady, kupříkladu se tu bombarduje hady. +++++ Jakoby vlastně o nic jiného než kouzlo pouště, krve a ropy nešlo - jakoby mnoho nešlo o lidi. Jedni mají svůj sen o ráji, druzí tvoří peklo a Max mezi nimi postrádá motivaci jakoukoliv (možná navenek, možná doopravdy), což film dokonce reflektuje. Logika jednání postav není tak důležitá. +++++ Max druhý ovšem nerozumí svému světu. Nechápe, že ropa má smysl jen tam, kde je kam jet, s čím obchodovat. Nevnímá, že nájedznictví vzniká z nedostatku, z omezení zdrojů a nevidí, že ti, co pracují na ropném poli si ho přisvojili a nyní brání ostatním užít darů přírody. Pro liberály je to v pořádku - oni objevili a využili zdroje, tudíž jim patří. Ale to je jedno - Max pohádkaří o ochránci slabých, tvoří mýtus o hrdinovi, jenž zachránil kmen, mýtus o původu, smyslu i odkazu. Je vyprávěním malého pamětníka deformované jeho náhledem na svět. Dá se tím omluvit, že si film bere možnou hloubku a nahrazuje ji, domnívám se, spíše cítěnou a náhodnou reflexí divošství, než jeho obrazem promyšleným. Slabé ***. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (44)

  • Podľa producenta, dizajnéra a programátora hernej série „Fallout“ bol jednou z hlavných vizuálnych, filmových inšpirácií pre jej prvý diel práve tento film. V hre môžeme vidieť Maxovu (Mel Gibson) ikonickú koženú bundu, dvojhlavňovú brokovnicu, psa a niektoré postavy šialených jazdcov. (Sunwheel)
  • Ačkoliv to tak možná nevypadá, během natáčení bylo ve skutečnosti extrémně chladné počasí. Mel Gibson (Max) trávil čas mezi záběry zabalený v dekách, a to i přesto, že jeho postava měla poměrně masivní kožený kostým. Představitelé záporáků trpěli mnohem víc, protože mnoho z nich bylo díky kostýmům velmi odhalených, včetně zadnic a dalších citlivých míst. (Morien)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama