Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

elEStet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano je to atmosfericke, ale kedze sa to hra na realitu ale nedodrzuju sa tam naozaj fakty (vid hned PRVY zruteny vrtulnik narazom o zeriav, fyzicka ktora tam nebola, radiacia akosi zabija pri takychto davkach pomaly). Z tohto dovodu je to tak na urovni AKTYX. Keby sa natocil v tejto kvalite atmosfery realny polodokument vratane samotnej veci veducej k vybuchu bolo by to cosi uplne 100%. Toto nie. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jééé, Míša Gorbačovů. Ten překvapil. Ale jinak to ztratilo sílu prvního dílu, i když to celkově tak hrozně nudné nebylo. Vydržel jsem až do konce, ale už jsem měl občas tendenci posunovat. Došlo zde totiž k tomu, co nemám rád, totiž ke zbytečnému kecání. Naštěstí se většinou mluvilo k věci a k jádru pudla, takže jsem to vydržel. Budu koukat i na třetí díl, ale ne moc nadšeně. Jo a z původních zamýšlených čtyřiceti za tento díl zvedám na šedesát za ten konec. ()

Reklama

Dacsus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnešní tvorcovia horrorov by si mali začať robiť poznámky. Takto totiž vyzerá skutočný horror. Desivé, pod kožu lezúce scény, častokrát takmer mimochodom zachytené, pomaly ale iste budujúce mrazivú atmosféru (napr. na ulici Prypjati scéna, kde kamera spoza staršej pani s jej dcérou sleduje príchod obrnených vozidiel). A samozrejme hudba dokonalo toto všetko podfarbujúca. A napriek tomu že sa to horrorom byť nesnaží, dokumentuje to len reálne udalosti, je to desivejšie ako akýkoľvek z tých jumpscare blábolov, ktoré chrlí Hollywood už zopár dekád. ()

Redukovana.K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4 hvězdičky. Je to luxusní podívaná jestli se HBO něco povedlo tak tohle. Kdybych měl hodnotit jen seriál je to jednoduše na vrcholu mích seriálů. Problém je že takováhle věc nemůže být hodnocena jen z filmového hlediska ale jak odráží pravdu a tady nám druhý díl začíná pokulhávat. Chápu že jadernou komisi které Legasov velel tu prostě nakonec zastupuje Legasov sám (to je celkem běžná praxew že ze 100 lidí udělají jednoho) Celkem vem čert že Vrtulník to hopne do reaktoru první den po nehodě i když ve skutečnosti to bylo týden a v naprosto jiné situaci. Vem čer i naší hrdinou jadernou fyzičku z běloruska což je celkem fikce jak blázen. Ale to že nám tu ukazují radiaci jinak než ve skutečnosti funguje to už je napováženou.... Kontaminované oblečení vám nespálí ruku problém kontaminovaného oblečení je v šíření alfa a beta částic které můžete dostat do těla a vnitřní kontaminace je mnohem mnohem horší než vnější (viz Litviněnko a jeho otrava poloniem venku neškodné, uvnitř smrtelné). Vem čert že vás těžko nakazí už ozařený pracovník (prostě dostal "tokem" energie a teď mu na to umírají buňky on sám není radioaktivní (pokud nemá na sobě kontaminát což jeden oplach ve sprše vyřeší), atd. jsou to sice detaily ale dost podstatné dokud lidi nepochopí jak to funguje nebudou vědět jaké reálné rizika to představuje a jak se proti tomu případně chránit. Takže tohle nakonec snižuje skóre na 4 hvězdičky. ()

SuzieS 

všechny recenze uživatele

Černobyl je silný seriál. Mám u této technologie pocit,že nám u ní chybí pokora a to většinou špatně dopadá. Tento seriál toto dokáže znázornit velice brutálně. Tolik lítosti, zmaru a beznaděje, co jsem u tohohle cítila. Mistrovské dílo. Rozhodně se dál nebudu dívat sama. Čím jsem starší, tím jsem na takovéto věci nějak přecitlivělejší :D ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Viktor Proskurjakov (Karl Davies) v minském institutu zjišťuje, že radiace pochází z paliva jaderné elektrárny. Jako první tipuje (dnes litevskou) jadernou elektrárnu Ignalina, v níž byl seriál ve skutečnosti natáčen. Tato elektrárna byla v roce 1986 v provozu necelého 2,5 roku a jako jediná na světě disponovala dvěma reaktory RBMK-1500, výkonnější variantou černobylských RBMK-1000, přičemž se v té době připravovala ke spuštění druhého bloku. Kvůli havárii v Černobylu byla procedura o rok odložena. Její provoz byl ukončen 31. 12. 2009 a v současnosti probíhá její likvidace s termínem dokončení v roce 2029. (Skalda1989)
  • Ulana Chomjuk (Emily Watson) přijíždí v noci do zóny bílým autobusem Moskvič 412IE-028. Jde o modernizovaný model vyráběný od konce 60. let z roku 1982. (Skalda1989)
  • V čase 00:33:01 jde Valerij Legasov (Jared Harris) do restaurace a objedná si pití. Servírka mu podá skleničku, kterou odmítne a chce jinou. Sousedka u baru se ptá, zda je pověrčivý. Pravděpodobně první skleničku odmítl proto, že už věděl o nehodě v elektrárně a požádal o jinou, obrácenou dnem vzhůru, protože si myslel, že se do ní nemůže dostat radioaktivní prach. Ženě na dotaz o pověrčivosti přikývl, aby o nehodě nevěděla. Existuje také slovanská lidová pověra, podle níž ponechání lžic na stole obráceně znamená pozvání ďábla na večeři s těmito lžičkami. Je to tedy pravděpodobně varianta na tuto pověru. (HonzaR.)

Reklama

Reklama