Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Běhá z toho úplně mráz po zádech, co všechno v té době bylo možné. Zkostnatělost, arogance, ignorance a naprostá neschopnost je to jediné, čeho měli sovětští soudruzi v čele s generálním tajemníkem Gorbačovem takříkajíc na rozdávání. Jediní rozumní lidé, kteří se v průběhu tohoto příběhu našli, a dá-li se to tak říct vzbuzují sympatie, je prof. Legasov a jaderná fyzička Chomjuková z Běloruského institutu. V tomto díle sledujeme zoufalé snahy o zastavení této katastrofy, přičemž s jedinými rozumnými nápady na řešení této situace přicházejí pouze výše uvedení.Sledujeme zoufalství lidí, kteří přicházejí v důsledku radiace o své blízké, i zoufalý boj s časem, kdy je zapotřebí co nejrychleji na situaci reagovat, aby důsledky nebyly ještě fatálnější nejen pro země Sovětského svazu, ale i pro ostatní státy bývalého východního bloku, včetně tehdejšího Československa. ()

zsn odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ty vole, to je pí*ovina! Laciné a nudné s ubohými hereckými výkony rovnými hercům z těch kanadských romancí, kde chůva chce být matka a sekretářka milenka. Otřesné a kdo toto bere jako hutnou atmosféru, ten nemůže být milovník válečných snímků ani seriálů s onou "hutnou" atmosférou, jak se tady dušujete. I pátek 13 je víc deprimující a vztahující do děje, než tady toto. Nehodnoťte historickou událost, ale tuto práci. Je to střet zájmu, protože krom dobových brýlí, ulovených na ebay, a dalších povedených rekvizit, nestojí tento snímek absolutně za zmínku. ()

Reklama

ricola 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl byl mnohem lepší než první! Některé scény patří k tomu nejlepšímu, co jsem v televizi viděla. Perfektně zachycená atmosféra situace, škoda jen přítomnosti fiktivní vědkyně z Běloruska. V kontextu s tímto dílem je velmi zajímavý sestřih dobových zpráv v České televizi, které se většinou nesou v duchu. K žádnému úniku nedošlo, úroveň radiace klesá:(. A teprve 11.5.1986 je rozhovor s členy vládní komise, kteří vyjadřují radost, že velké nebezpečí je zažehnáno. O jaké nebezpečí se jedná, tam samozřejmě není zmíněno, ale zato je podrobně rozpracováno v tomto dílu seriálu. https://www.youtube.com/watch?v=R6s7NQLfgPg ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stellan Skarsgard je tak přesvědčivě sovětským komunistou, že jsem ho vůbec neidentifikovala, až nakonec v titulcích. Atmosféra maximálně hustá. Bylo mi tehdy 20 let. Když si vzpomenu na svoji naivní neinformovanou bezstarostnost ... dodatečně se mi podlomila kolena, když popisovali, co se stane, když neodčepají tu vodu. ()

krysik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přidává to na síle... Paráda. Cítím filmové vyprávění, výborná výprava, kamera, herecké výkony, reálie... fakt paráda. Kdysi jsem četl Motlibu za Černobyl a při mnohých scénách v seriálu se mi vybavuje právě kniha. Je stále silněji vidět, jak zpočátku strana nedokázala přiznat možnost svého selhání a banalizovala celý problém. Za mě plný počet hvězd a těším se na další díl. A opět pokládám otázku, kdy se tohoto sakra chopí schopný filmař a natočí celovečerák ? ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Bílo-modré autobusy, určené k evakuaci, jsou LAZ 695. (Maulincio)
  • V epizodě je zmíněno, že tři pracovníci, kteří se vydají do tunelů pod elektrárnou, nejpozději do týdne zemřou. Ve skutečnosti však všichni tři přežili. Alexej Ananenko (Baltasar Breki Samper) a Valeri Bezpalov (Philip Barantini) byli v době premiéry seriálu stále naživu. Boris Baranov (Oscar Dyekjær Giese) zemřel v roce 2005 na infarkt. (NiWi)
  • Viktor Proskurjakov (Karl Davies) v minském institutu zjišťuje, že radiace pochází z paliva jaderné elektrárny. Jako první tipuje (dnes litevskou) jadernou elektrárnu Ignalina, v níž byl seriál ve skutečnosti natáčen. Tato elektrárna byla v roce 1986 v provozu necelého 2,5 roku a jako jediná na světě disponovala dvěma reaktory RBMK-1500, výkonnější variantou černobylských RBMK-1000, přičemž se v té době připravovala ke spuštění druhého bloku. Kvůli havárii v Černobylu byla procedura o rok odložena. Její provoz byl ukončen 31. 12. 2009 a v současnosti probíhá její likvidace s termínem dokončení v roce 2029. (Skalda1989)

Reklama

Reklama