Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po odvrátení jednej možnej katastrofy prichádza Valery Legasov s ďalšími zisteniami. Jadro sa prepadá a mohlo by dôjsť k zamoreniu všetkých spodných vôd. Je teda nutné prísť s nápadom, ktorý by mal prepad jadra zastaviť. Medzitým sa Ulan Khomyuk snaží prísť na to, čo sa v Černobyle skutočne stalo. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "Akimov...His face was gone." Ve třetím díle příchází řada na očekávané "casualties" z řad bojovníků proti Černobylské elektrárně. Přirovnání k válečné terminologii se příhodně hodí ke každé epizodě, jelikož je celá minisérie o boji proti neviditelnému nepříteli - ať už radiaci nebo sovětskému duchu. Scény z moskevské 6. nemocnice nabízí opravdu silné momenty s rozkládajícími se zaměstanci elektrárny a hasiči. To co se reálným dokumentům a smyšleným filmům o jaderných haváriích nikdy nepodařilo věryhodně vykreslit, nebo se tomu vyhýbali, je zde v plné dávce. Představa jejich utrpění je nepředstavitelná. Linka s rodinou Ignatenko možná působí v celém příběhu navíc, ale krásně se propojuje s tou hlavní, aby přinesla kýžené rozuzlení. Na druhé straně přichází party černouhelných hrdinů na jednu z mnoha sebevražedných misí pro odvrácení ještě větší katastrofy. Je mi jedno, jak to probýhalo ve skutečnosti, pro mě jsou zde horníci spolu s obětavými potapěči největšími "anonymnímy" hrdiny minisérie. Na opačné straně pak stojí slizký Ďatlov, který s každou větou či pohledem prohlubuje odpor k této postavě a obrovský obdiv k Paulu Ritterovi. Příběh člověka toužícího po uznání a moci, ochotného jít přes mrtvoly, lži a odmítání vlastních chyb. SSSR v kostce. Na závěr nemůžu nezmínit neuvěřitelně nádherně nasnímaný "betonový" pohřeb hasičů. Taková práce se světlem a kompozici, jež platí o celém seriálu, se nevidí ani ve vysokorozpočtových filemch! Totožé platí o občasných záběrech na sovětskou panelovou architekturu, která se správnou rokou umí vykouzlit oku lahodící obrazy. Klobouk dolů. 100%. ()

KatInTheBox 

všechny recenze uživatele

Som strašne rada, že tvorcovia vychádzali hodně z knihy Svetlana Aleksijevič - Modlitba za Černobyl. Hlavne teda u príbehu hasiča a jeho ženy. Neviem či ho prerozpravajú celý, ale dúfam že áno, on totiž neskončil smrťou hasiča. Naviac v knihe kde ho rozprava dopodrobna sama Ljudmila je doslova a do pismena šokujúci. Strašne dlho som sa po jeho prečítaní nemohla spametat z toho čo si zažili. Silou sa vyrovnal asi len príbehu likvidátora, popísaného jeho ženou na konci tej samej knihy - tajne dúfam, že tento príbeh sa dostane do seriálu tiež aspoň v poslednej časti. Aj ked neviem, 5 dielov je málo, kludne by to znieslo i 20 dielov, tak šialené sú príbehy ľudí čo popisuje kniha a každý z nich by si zaslúžil aspoň zmienku. Inak seria 5 hviezdiciek, a doporučujem povinne pozrieť všetkých čo berú navštěvu Černobylu ako "zábavku" v rámci akčnej dovolenky... ()

Reklama

Sidonka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně jsem dala 4 hvězdičky, pak jsem musela přidat i tu poslední. Jinak to prostě nejde. Na tenhle seriál už asi nikdy nezapomenu, ta tíha... ne, nejde, nejde to člověku z hlavy. A ti horníci jsou prostě fajn. Parta řízků, kteří jdou přímo k věci a před nikým a ničím se nepo..rou. Prostě udělají tvrdou práci, která se udělat musí. Můj pradědeček byl taky horník a byl zavalený v dole, položil tam svůj život. O riziku se vždy vědělo, jít do Černobylu byla teprve mega odvaha. Říkám si, jak moc a dalece měli horníci, likvidátoři a jiní na výběr a zda opravdu všichni věděli o důsledcích. Každopádně, za tohle bych každému dala pořádnou doživotní rentu a metál. A ten bezohledný přístup k nim... "Až to skončí, bude o horníky alespoň postaráno?" "Já nevim." Uf, já bych to asi nedala. - Fajn, že seriál na toto téma vznikl. - Mírná výtka k některým detailům? Některé situace se až polopaticky vysvětlují, některé postoje a situace se opakují, nakonec však ani to není ke škodě věci. Jednoznačně převládá spokojenost. Po tolika prázdných seriálech a filmech, které jsem v poslední době viděla, konečně něco co má srdce, napětí a zarývá se to člověku pod kůži. ()

Razz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samozrejme ďalších 5 hviezd. Trošku ma dráždia komentáre typu "toto nie je úplne presne", "tento človek neexistoval" atď. Ak by som chcel vidieť fakty, pozrel by som si niektorý z dokumentárnych filmov o tejto katastrofe. Tento seriál je dramatizácia na motívy skutočných udalostí a je pochopiteľné, že nie všetko je úplne presné. Podstatné fakty sú však zachované a ukazujú nielen na hrôzu samotnej katastrofy, ale aj systém, ktorý fungoval v ZSSR a ktorý v niektorých detailoch funguje dodnes v dnešnom Rusku. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Při vystavení tak silnému ionizujícímu záření se rozpadá struktura buněk. Naskočí puchýře, kůže rudne, pak černá. A začne se projevovat poškození buněk. Odumírá kostní dřeň. Selhává imunitní systém, orgány a měkké tkáně se začínají rozkládat. Tepny a žíly se otevírají jako síto, takže není možné ani podat morfium proti bolesti. A ta je nepředstavitelná.” Oheň se podařilo uhasit, úkolů je ale ještě zatraceně hodně. Radioaktivní trosky, masivní evakuace, likvidace zvířat, ochranná obálka okolo elektrárny. Parta horníků, totálních řízků, je cool. Naturalismus v zobrazování účinků radiace udeří vskutku přesně. Působivá hudba s varujícími tóny. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (6)

  • Po odvysílání této epizody se Černobyl stal historicky nejlépe hodnoceným seriálem ve filmové databázi IMDb s hodnocením 9,7 z 10, které mu udělilo přes 37 000 uživatelů. Porazil tak dosavadního držitele rekordu, Planetu Zemi II (2016). (hansel97)
  • Ulana Chomjuk (Emily Watson) byla zavřena do skutečné cely používané KGB. Nachází se v někdejším vilniuském ústředí KGB, z něhož je nyní muzeum. V téže budově během nacistické okupace Litvy roku 1941 sídlilo Gestapo. (mikiqex)
  • "Open wide, O Earth" je názov modlitby pri ortodoxných pohreboch na východe. (chesterko)

Reklama

Reklama