Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (1 120)

T2 

všechny recenze uživatele

Taký zjav na poli seriálov, ktorý to doslova odpálil a zanechal široko ďaleko paseku. Zatienil iné očakávané série roka 2019. Strhujúce prevedenie, ktoré prvým dielom upúta, strhne a záverečným dostane do kolien. Technicky brilantné, rovanko tak herecky, vypadá to že sa čo najviac priblížili reálnym faktom. Sila. /95%/ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Strhujúci príbeh na všetkých úrovniach. Od príbehov jednoduchých ľudí a rodín až po všeobecné dopady tejto katastrofy a jej riešenie. Sú tu síce faktografické chybičky, no ide iba o také nepodstatné malichernosti, ktoré kvalitu tejto minisérie vôbec neovplyvňujú. Napríklad hneď v prvej časti, to ako ukázali popálenú ruku toho požiarnika. To je samozrejme hlúposť, popáleniny zo žiarenia tak rýchlo nevznikajú. Trvá to aj dni. A práve to je na tom to strašné, človek ani nevie, zhrýza ho neistota, potom nádej, že však sa nič nestalo... no stalo sa, rádioaktivita je neúprosná. Zato v tretej časti ten postup choroby z ožiarenia bol ukážkovo zvládnutý, klobúk dole. V poslednej časti v samotnom závere je potom uvedené, že Ing. Ďatlov zomrel na chorobu z ožiarenia, no pravdou je, že zomrel na obyčajný infarkt. Rádioaktivita ho nedostala, bol odolný ako šváb. Nechápem ako niekomu môže vadiť, že to nebolo v ruštine. Keby to v tej ruštine bolo, tak sa zase ozývajú hlasy z opačného tábora, ktorým je bližšia angličtina. Táto miniséria nebola určená iba pre ruského diváka, ale hlavne pre tých ostatných, ktorým je určite bližšia tá angličtina. Ľudom sa stopercentne nedá zavďačiť. Pripadá mi to len ako také umelé negatívum vymyslené nasilu, z dôvodu len aby som mal preboha čo tomuto projektu vytknúť. Lebo inak bez chybičky, pre mňa jeden z najlepších seriálov od HBO (ak nie vôbec najlepší) za veľmi dlhý čas. A to viem o čom hovorím, keďže sa žiarením a ochranou pred ním živím. Jasný plný zásah. Viac v mojej recenzii na: www.moviesite.sk. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po tom jak to každý vychvaloval až do nebes a všude jsem četl jakej to je fucking masterpiece tak jsem se k tomu konečně taky dokopal. No a resumé? Pojďme postupně díl od dílu. Ten první určitě získal moji pozornost už tady nastupuje ta atmosféra totální deprese takřka bez hudby která vydrží po celý seriál. Příčiny se řeší až v dalších dílech tady se zaměříme na samotný výbuch a funguje to. Jen žádná z postav mě tu ještě nezaujala a celé to bylo hodně chladné a odtažité a i když nepochybuji že v Rusku byl a je pořád bordel tak místy trochu přehnané ale jinak ok a v pohodě 4* Druhý díl konečně uvádí na scénu dvě hlavní postavy Harrise a Skarsgarda a vzájemná chemie od začátku funguje na výbornou i když v tomhle díle se ještě mezi sebou nemusí. Atmosféra bezprostředního odklízení toho nejhoršího pak pokračuje v duchu prvního dílu takže na výbornou. Třetí díl mi přišel jako nejslabší parta drsných horníků byla sice fajn ale nemohl jsem se zbavit dojmu že tempo seriálu trochu opadá a už to nemá ten nekompromisní drajv co první dva díly, ale za pěkný vývoj a proměnu vztahu dvou hlavních postav jsem ty 4* ještě dal. Se čtvrtým dílem se pak zase naplno vrací ta brutální depka pro mě osobně nejsilnější ze všech dílů který mě emočně zničil. Holt zvířátek mi bylo líto, ale co naplat museli jít. No a poslední díl na zakončení a zametení celého průseru pod koberec taky super. Takže shrnutí? Seriál roku určitě 2 nejlepší všech dob, tak to nevím, ale poctivá depka a řemeslně vytříbená záležitost. O tom žádná. Nicméně znovu to vidět nepotřebuji a to nejen proto, že tu nic nedopadne dobře, ale nevím zda efekt by byl stejný.85% ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vysoce efektivní kritika Sovětského svazu (a totalitních režimů obecně), ladně p(r)odaná skrze mrazivé a děsivé katastrofické drama. Filmařsky to samo o sobě není nijak extrémně převratné (byť střídání subžánrů skrze jednotlivé epizody je poměrně inspirativní), spoustu plusových bodů nepřekvapivě sbírá samotné (nesmírně silné) téma v celé své šíři, ale těch bezmála pět hodin je velmi působivou historickou rekonstrukcí především zásluhou kvalitního scénáře, který absentuje hluchá místa a celou událost podává s optimální komplexitou, náležitě hutnou a bezútěšnou atmosférou bezprecedentní a osudové tragédie a brilantních hereckých výkonů (hlavně Harrise a Skarsgarda), Přimlouval bych se za promítání ve školách po celém světě v rámci studia moderních dějin... 90 % ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Naprosto stěžejní událost pro vývoj konce 20. století. Když odhlédnu od toho jaký dopad měla havárie v jaderné elektrárně pro východní a střední Evropu, zbývá mě konstatovat, že Britové to vzali tak nějak pěkně od podlahy a seriál vstkutku vymazlili. Jako divák se opravdu ocitám přímo uprostřed Černobylu, v městečku Pripjať nebo v moskevské nemocnici. Zkrátka je to působité, je to opravdové. Záběry, na kterých sledujeme postupnou devastaci Toptunova, Akimova a hasiče z hlavy už pravděpodobně nikdy nedostanu. Při sledování prvního dílu mě vrtala hlavou myšlenka zda se vůbec dozvíme jak se to tenkrát všechno seběhlo. Za nejslabší díl považuji 4. První a druhý díl bych s klidem označil za to nejvíce fascinující co kdy bylo natočeno. 100% ()

Galerie (331)

Zajímavosti (74)

  • Vrtuľníky, ktoré zhadzujú bór a piesok na otvorený reaktor, sú Mil Mi-8. V skutočnosti sa na úlohách okolo elektrárne podieľalo päť typov, a to Mi-2, Mi-6, Mi-8, Mi-24R a Mi-26. (chesterko)
  • Při záběrech na reaktor je vidět hustý černý stoupající dým. Ve skutečnosti z reaktoru stoupalo trochu bílého dýmu. Horší byla neviditelná radiace. (tommahol)
  • V jednom zábere si môžeme všimnúť les pri elektrárni, ktorý sa zdá byť červený. Jedná sa o tzv. Červený les z borovíc, ktorý je dlhý 10 kilometrov. Stromy boli tmavo červené počas toho, ako hynuli na následky ožiarenia. (chesterko)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama