Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na Outpost sem narazil víceméně náhodou a i když jde viditelně o low cost válečňák, který se odehrává na jedné (úplně dementně umístěné) základně uprostřed ničeho s pár herci, výsledek je překvapivě solidní a intenzivní řemeslo, které dokáže vtáhnout a hlavně finální bitva o základnu je dost drsná a přitom nepřepálená. Je tu celkem znát, že jde o skutečnost opřený příběh, takže i když je tu cítit americký patriotismus, neteče z toho patos tak jak se to kolikrát celkem zbytečně děje.Co mě trochu mrzí je určitá anonymita postav. Těch tu sice není úplně moc, ale zároveň jich není ani málo a některé charaktery mi úspěšně splývaly a pletly se mi (tím spíš ve finálně řežbě). Tak jako tak jde o solidní film, který strčí s přehledem do kapsy i slavnější kolegy typu Lone Survivor atd...70% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších vojnových filmov poslednej doby. Prvá hodina je taká, náznaky, prestrelky, budovanie toho pocitu že dačo, ukážka každodennosti a charakterov. Trochu nuda, prežijete. Potom príde druhá hodina, ktorá to celé pokrčí a hodí do koša, pretože prinesie 50 minútovú akčnú scénu, útoku muďžahedínov na základňu. So všetkým. Od krvi, cez dynamickú kameru až po neustále strieľanie a pocit zúfalstva. Skvelé. 4 z 5 ()

Reklama

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Oproti Hacksaw ridge je ta prvotní seznamovačka s postavami a místní vládou smysluplná a dodává finální řežbě ten správný pohled na věc. Pár zbytečných momentů se samozřejmě najde a hodnotit některá nařízení a rozkazy se mi nesluší, nicméně názor si na ně můžu udělat. Finální bitva má skvělé grády, celkově film odsýpá a kamera mi také líbila ! Od dob black hawk down, který byl narvaný hereckýma hvězdama ušla pěkná řádka let. Tohle sice nebude tak divácky atraktivní, nicméně nová neznámá generace vzala role svých vojáků velmi slibně. Díky za tenhle zážitek. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je snaha spojeneckých vojsk nastolit jakýsi pořádek ve společnosti, která je tak odlišná od té naší i s tím, že nyní všichni po 15letech od tohoto incidentu odešli a Talibán se nacpal znovu k moci, takže všechny oběti mohou být zbytečné. Druhá věc je základna na snad nejhorším strategickým umístění jak jen může být. Nejsem válečný expert, ale proč se stavěly hrady na kopcích? Film podle skutečné události výživně ukazuje, co se dřív nebo pozdějí prostě muselo stát. Velice dobře řemeslně odvedená práce filmařů a i já se připojuji k ostatním názorům a musím pochválit kameru, ta byla skutečně tak blízko jak jen to šlo a bez přehnaného houpání v duchu naturalismu (viz Smrt čeká všude). Mladík v kraťákách, který toto 2hodinové peklo přežil dostal nejstarší vojenské vyznamenání AF Purpurové srdce a zosobnitel Caleb Landry Jones nám to tu patřičně realisticky ukázal. 75% ()

Epero 

všechny recenze uživatele

Film sa oplatí vidieť hlavne kvôli druhej polovici. V prvej sa nám snažia ukázať postavy, no je ich veľa a sú nevýrazné, takže sa všetky zlievajú dokopy. Je to podľa skutočnej udalosti, takže postáv muselo byť viac a nemohli byť vymyslene „originálne“. Preto to nemožno vytknúť a tak nie veľmi záživnú hodinu sledujeme život na pomerne často ostreľovanej základni a aspoň máme predstavu ako to funguje. Druhá polovica je to hlavné, veľký útok na základňu, ktorý trvá až do záveru. Je to surové, chaotické, realistické zobrazenie boja z modernej vojny. Boja kde sa nie ako v akčnom filme hneď všetci vrhajú do útoku, ale neraz desiatky minút sedia v aute z ktorého sa nemôžu pre ostreľovanie dostať. A zároveň vidíme, ako na oboch stranách zomierajú ľudia pre základňu, ktorá nemá ani žiadny význam a je len rozmarom neschopnosti amerického velenia. Keby to bol vymyslený film, hodnotenie by bolo isto nižšie, ale tým záverom by mal trochu vyčnievať. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno