Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

HellFire 

všechny recenze uživatele

American Factory je dokument o zkrachovalé továrně automobilky GM, jejíž majetek odkoupila po letech čínská společnost Fuyao s plánem vyrábět sklo pro auta. Problém je ale v tom, že Číňané jsou naučení makat od nevidím do nevidím za malé peníze a naproti tomu Američané nechtějí být otroky své práce, kterou dělají jen pro peníze. Tomu nasvědčuje například snaha potlačit vytvoření unie z čínské strany, aby se dali lépe ovládat zaměstnanci a nátlak Američanů na opačné pro zavedení unie. Co se zpočátku zdálo jako skvělá investice a příležitost k práci, začíná zavánět terorem. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Fascinujici dokument o stretu kultur, ktere snad ani nemuzou byt rozdilnejsi. Stridaji se tu hodne silne momenty (jako navsteva amiku v cine) s brutalne vtipnymi (cinani se divi, ze v usa muzou kritizovat prezidenta, nebo kdyz cinani resi, ze amici jsou pomali, protoze maji tluste prsty). Je to silny film a byl to zajimavy zazitek pustit si to v letadle na ceste na sluzebku. ()

Reklama

Gulde 

všechny recenze uživatele

Ono těžko natočit ten dokument tak, aby se k němu otevřeně chovaly obě strany a zároveň ani jedna strana neměla pak řeči a nesepisovala žaloby. Tady to udělali docela opatrně, což je sice škoda, ale i tak je z toho vidět ten komunistickej čínskej "duch", kterej je prostě k zblití. Komunismus je rakovina lidstva a i tenhle dokument to nenápadně naznačuje. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je tenhle dokument přínosný protože si drží poměrně nezaujatý postoj. Žádné ideologicky návodné komentáře (absence voiceoveru) čí do očí bijící agitka.. Více než problém střetu kultur a postojů k práci jako náplni života se zde z pod povrchu klube otázka mechanismů kapitalismu jako takového.. Staré (dobré, sentimentem zatížené) firmy zanikají protože s odbory v zádech nejsou schopné ukojit trh a naproti tomu, nastupující asijský model uspokojovat trh může, ale musí brát dělníka jen jako nahraditelnou jednotku.. Pocitově se zdá být odpověď jasná: Sereme na asiaty. Vyrobíme méně, ale v důstojných podmínkách.... Jasně, ale v reálu to takhle prostě nefunguje, protože zákazník jedovatě brblá cosi o neschopnosti prodejců už v okamžiku když v regálu supermarketu náhodou půl dne chybí kobliha s jahodovou marmeládou uvnitř. Co teprve, když by si nemohl koupit auto v požadované barvě, protože továrna nedodala dost skel, kol, nárazníků, atd? ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to docela i smutné a bordel co se v té továrně děje na druhou stranu mám jich litovat to ani omylem. Sami měly možnost na změnu a zvolit si odbory, ale nechtěly to tak dobře jim tak. P.s. je docela zajímavé, že ten podnik začínal jako čínsko/americký a na konci je dovětek, že tam je už jen 200 Číňanů takže ti co tam byli na začátku jsou nejspíše už na dlažbě. 60 procent ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama