Reklama

Reklama

Kutil Tim

(seriál)
Komedie / Rodinný
USA, (1991–1999), 77 h 36 min (Minutáž: 20–24 min)

Hudba:

Dan Foliart

Hrají:

Tim Allen, Patricia Richardson, Earl Hindman, Taran Noah Smith, Zachery Ty Bryan, Jonathan Taylor Thomas, Richard Karn, Debbe Dunning, Marla Sokoloff (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(204)

Obsahy(1)

Tim Taylor vám poradí s každým problémem v domácnosti, na zahradě nebo v garáži... (TV Nova)

Recenze (287)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Víš, co řekl Galileo Galilei, Time ??" - "Jistě !! Proč zrovna já musím mít obě jména stejná !!" ;) Myslím, že ne, Time !! ;) A já zas myslím, že odpověď zní ano.. Pokud se tedy ptáme, zda Kutil Tim platí za jeden z vůbec nejoriginálnějších sitcomů.. Jeden z mála sitcomů navíc, který jsem sledoval už jako dítě školou povinné, aniž by jeho kouzlo vyšumělo i po těch letech.. Vždyť také jde spolu s M.A.S.H.em o jeden z prvních a zároveň nejdéle reprízovaných seriálů.. Sitcom Tima Taylora ozvláštňují, tedy vedle důmyslné konceptuálně ospravedlnitelné střihové montáže či pořadu v pořadu, různá moudra s moralizující pointou a ponaučením povětšinou spojená s nesmírně důsledně záhadným sousedem Willsonem, který zde plní podobnou roli jako třeba poručíkova manželka v seriálu Columbo a jehož citáty slavných filozofů a myslitelů Tim většinou předává dál, byť v naprosto svérázném podání.. I tenhle datail dodává Kutilu Timovi cejch kultovosti.. Home Improvement, který si skvostně utahuje z machismu i samého fenoménu kutilství, navíc na půdorysu rodinného sitcomu, stojí na osobnosti a charismatu skvělého amerického komika Tima Allena, který stvořil projekt z nejbizarnějších a zároveň postavu typově tak jedinečnou a neotřelou, že ho prostě nelze nemilovat.. A nezapomenutelné titulkové zkažené záběry, to už je kapitola sama pro sebe..;) Nesmírně sebevědomá a zároveň sebeironická záležitost.. [ Dabing 5/10 ] Velmi nevyrovnaná záležitost, kdy první čtyři série z dílny Studia Dabing AB Barrandov v čele s hlasem zlatokopa Václava Postráneckého štvou jen neustálými změnami dabérů Timových synů, aby se dál díky TV Produkci a.s. pro TV Prima stala neuvěřitelně špatným vtipem.. II Viděno kompletně celé !! ()

Drom 

všechny recenze uživatele

V prvních sériích výborná komedie se zbrklým kutilem, který je posedlý výkonem všeho, co má motor. A co motor nemá, brzo bude mít. Zdatně mu v dobrých scénkách sekunduje unikátně trpělivá a zábavná manželka a tři synkové, moudrý a sečtělý soused za plotem a šikovný televizní asistent, slušňák Al. Od čtvrté série však začíná kvalita klesat a krom Tima Allana, který je obstojný komik hrající konzistentní postavu, je vidět nejdříve odklon ostatních od původního záměru a nakonec nabírání dalšího křoví, aby se autorům, již asi bez nápadů, zvětšil manévrovací prostor. Z úžasné Jill, která ví, co chce a život ji baví, se tak stává kravka posedlá psychologií, lezoucí každému do života bez jasné představy o životě vlastním. Wilson přechází od zamyšleníhodných mouder k pozérskému plácání, Al od flanelového gentlemana k vousatému troubovi a celý seriál začíná moralizovat, ač masáž jako Step by step to není. Ve třetí fázi, tedy v sedmé a osmé sérii, se již jen rozvíjí dříve nalezené patogeny a nelze si nevšimnout, že zmizelo i heslo vyšší výkon. Seriál pak následně, v poslední sezóně již také bez Randyho, naštěstí končí, protože jinak bych musel o tvůrcích psát jako o flanelových podvodnících. ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Zdaleka se nejedná jen o "klasickou rodinnou zábavu". Seriál nabízí přehlídku skvěle, s nadsázkou a humorem, vykreslených důvěrně známých vztahů: 1) manželský, potažmo muž-žena (Tim - Jill, se zdůrazněnou lehkou úsměvnou mužskou ješitností), 2) pracovní (Tim - "flanelový" Al), 3) otcovský+mateřský/rodinný (Tim+Jill - jejich kluci, s opět perfektně odvedenými rozdílými přístupy, ukazujíc jak ohromně důležité jsou obě tak protichůdné role rodičů v rodině), 4) sousedský (Taylorovi - Wilson), 5) vztahy k vlastním profesím a věcem (Tim - jeho auto, které staví, případně celá jeho sbírka nářadí souvisejíc s jeho pro něj paradoxně ne/vhodnou profesí, kde neustále uplatňuje svou ne/šikovnost) a dalších a dalších... A z tohoto těžící lítají tam vtipy jako perly jeden za druhým, přičemž nikdy se nejedná jen o bezduchou legraci, ale vždy za tou inteligentní zábavností, podobně jako v MASHi, se skrývají jistá drobá poselství poukazující nejen třeba na různé úrovně jakési vyspělosti či moudrosti postav, přičemž právě proto jsou tak důvěryhodné. Výběr hlavních představitelů byl taky bezesporu bezchybný (v čele s pro tuto roli jako stvořeným Timem Allenem) stejně jako jejich herecké výkony, úroveň kvality/zábavnosti/smyslupnosti taky v podstatě nikdy neklesla, někdy skoro bych řekl s rostoucími dětmi se dokonce i také zvyšovala, a tak jednoduše není tomuto vpravdě povedenému sitcomu takřka co vytknout. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem nikdy extra nemusel. Celé to zachraňuje charismatický Tim Allen, přičemž jemu už nemá kdo nahrát. Snad všechny vedlejší postavy hrají podprůměrně a nedaří se vždycky postavit díl jen na hlavním hrdinovi. Občas se člověk zasměje (brilantní soused), někdy nastává po čase křeč (parťák Al) a bohužel tvůrci nepoznali, kdy přestat. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Tim Allen je tady fenomenální. Je zábavnej v každym dílu a jeho scény s Alem 'flanelem' Borlendem nemají obdoby. Utahování si buď právě z jeho flanelových košilí nebo jeho tlusté mámy je už téměr kultovní. Celé to ale stojí na Timovi. Pokud není před kamerou, je to jen další z mnoha nezábavných sitcomů. Jeho snaha všechno vylepšovat a jeho hloupost jsou k popukání. Trošku mi to kazí morální poučení na konci skoro každého dílu. ()

Galerie (263)

Zajímavosti (32)

  • Seriál stojí na základech standu-pů Tima Allena z přelomu 80. a 90. let 20. století (Dirtiest Dozen, All Man are Pigs a Rewires America), jejichž společným tématem byli chlapi (kteří jsou ženami často viděni jen jako nechutná individua) a chlapské věci – chlapské projevy všeho druhu, nářadí, vylepšování věcí, síla a výkon (hlavně větší výkon) a logicky střet chlapského světa s tím ženským. V seriálu se všechna tato témata objevují také, jen v učesanější formě. (Luxocculta)
  • V závěrečné se Heidi těsně před posledním "Tool Timem", že je těhotná. Debbe Dunning byla tehdy skutečně těhotná. (Kulmon)
  • Postava Wilsona je založena na dětské vzpomínce Tima Allena, kdy byl moc malý, proto byl neschopný si souseda prohlédnout (Kulmon)

Reklama

Reklama