Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Dost průměrný film. Kdyby nebylo opravdu pár náznaků na Hobbita a LOTR, mohl to být příběh o komkoli jiném. Nevím, jak moc tomu můžu věřit. Je to spíše takové předválečné drama s nádechem romance, než životopisný příběh jednoho z nejvýznamnějších autorů moderní doby. A je to škoda. Očekávala jsem od toho mnohem více. 3* ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný film o tatíkovi mého milovaného Aragorna mi dal jediné: že už vím, jak se jméno Tolkien správně vyslovuje. Jinak se nebojím napsat, že se jedná o jeden z největších a nejnudnějších "opruzů", které snad vůbec někdo natočil. Není tam pohříchu ani jediná zajímavé scénka, ani jediný slušný a podnětný dialog. Dialogy vůbec jsou otřesné. Jednou jedinkrát se tam mimo téměř jakýkoliv kontext ozve slovo Středozem a pak dokonce i slovo hobit. Mega zklamání. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Řada životopisných filmů se soustředí na boj, který musel protagonista svést nejen se svým okolím, ale především sám se sebou. Tolkien sem úplně nespadá, což je na jednu stranu příjemné osvěžení, na druhou stranu ale scénář postrádá nějaký ústřední prvek. Možná proto ve mně film nezanechal mnoho. Ani o Tolkienově díle se toho moc nedozvíte. Nemám sice rád, když jsou diváku servírovány různé do očí bijící odkazy (jako třeba v Magických slovech: Příběhu J. K. Rowlingové), ale podívat se na proces vytváření Tolkienova fantastického světa by nebylo ke škodě. (1 304.) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Životopisný film klasického střihu, ale nevadilo mi to. Vytknout nicméně musím vykreslení Tolkienových přátel, kteří byli pro příběh sice důležití, jenže až do konce víceméně zaměnitelní. Škoda. Nicholas Hoult je ale stále sympaťák, Lily Collins také (a navíc krásná), líbilo se mi, jak scenáristé do děje vpašovali různé Tolkienovy inspirace a také jak režie párkrát použila nějaký záběr, který připomněl filmy Petera Jacksona. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)

Reklama

Reklama