Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tolkien ako osobnosť ma nezaujíma a Pána prsteňov vôbec nemusím, ale trailer vyzeral celkom zaujímavo a mám rád Houlta, takže som to riskol. Výsledkom je taký štandardný životopis v ktorom sledujeme aké udalosti formovali Tolkienovu fantáziu popri jeho peripetiách v súkromnom živote. Nie je to zlé ale pre mňa ani nič skutočne pútavé. Fanúšikovia ságy o chodiacich stromoch asi budú o stupeň spokojnejší. Nejaké fantasy výjavy si neodpustili ani v tomto filme a po vizuálnej stránke je to fakt nádhera s lepšími trikmi ako kdejaký čistokrvný blockbuster. 5/10. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych, aby můj život doprovázel soundtrack Thomase Newmana. Aby i v naprosto rutinních, nudných momentech hrály jeho motivy a měnily i ty nejvšednější dny na neskutečná dobrodružství. Tolkien sice neni nejlepší životopisný drama, zato je to drama protkaný skrz na skrz atmosférou, parádní kamerou a nádherným soundtrackem. Kdyby to šlo trochu víc do hloubky, těch pět bych tam vpálil bez váhání! ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch jakože životopisů,na který se celkem hezky kouká,ale ve finálním součtu v paměti neuvázne a nic extra nepřinese.Tolkien je bezesporu jedním z nejvýznamnějších moderních autorů,ale tady se toho o něm divák zase tolik nedozví.Otázka je jestli je to nedostatečnou dramatičností jeho života (ne snad že by jeho život byl prostý dramatických událostí,ale v té době se to nejspíš dělo celkem běžně),nebo jen nedotažeností scénáře...60% ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Kdo mě alespoň trošičku zná, moc dobře ví, že svět Středozemě, zejména pak moje milovaná filmová trilogie, je pro mě něco jako modla, která často určuje, koho budu mít rád a koho ne. A to by bylo, abych si životopisný snímek o otci toho světa nechal ujít, ještě k tomu s věčně sympatickým Nicholasem Houltem v hlavní roli. Tolkien není film pro každého. A nemyslím žánrově, ale hlavně obsahově. Pokud autorovu tvorbu znáte pouze prostřednictvím filmových adaptací, film vás možná nebude zas až tak bavit. Pokud se vám však do rukou dostaly knihy nejen Hobita a Pána prstenů, ale také třeba Silmarillion, Artušův pád, plus nějaké jeho spisy o germánské mytologii, kouzlo některých scén a okamžiků pochopíte a film si o to víc užijete. Film není žádný manifest Tolkienových budoucích výtvorů, je to zejména o něm a jeho životě. Odkazy na veškerá jeho díla jsou téměř ve většině scén, plus scéna z kavárny, kde Tolkien vysvětluje své milé, co je to Celador, patří mezi úplně ty nejhezčí. Ten film má prostě atmosféru, co na tom, že některé části se občas táhnou, plus sekvence s 1. světovou válkou byla trochu zmatečná, to nejdůležitější zvládá film opravdu dobře. Kdyby se ale nebál tomu dodat ještě trochu víc šťávy, vůbec bych se nezlobil. Průměrné 4* ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je skvělý, bez chyby. I potom dějové lince s Edith nemám co vytknout. Je to téměř pohádka, že se potkali dva lidi, kteří si takhle rozumí. Pak přichází hrůzy první světové a já se začínám bát, že víc už nebude. Že jsem čekala od dvou hodin stopáže více jeho života a ne jen pak titulky v závěru s různými dodatky. Pak si ale vzpomenu, že to natočili Amíci a říkám si, že je to vlastně dobré. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)
  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)

Reklama

Reklama