Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

animaxis 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem vlastně dostal přesně to, co jsem od něj očekával. Jedná se o životopisný film zobrazující život J. R. R. Tolkiena od jeho dětství do okamžiku, kdy začne jako dospělý psát první řádky Hobita. Hned na načátek musím pochválit celkovou filmografii filmu. Disponuje relativně ojedinělým stylem, především co se týče prací s barvami. Díky tomu vypadají úžasně především scény z fronty, kterým ty barvy dodávají skoro atmosféru skoro až válečné fantasy. Příběh jako takový je dobrý, přestože se tvůrci (samozřejmě) nevyhli jistým klišé, kterým se životopisné filmy těžko vyhýbají (některé scény hrají na city možná až moc). Postavy tu jsou nicméně ve většině případů sympatické i dobře zahrané. Nemůžu říct, že bych byl z Nicholase Houlta jako Tolkiena nějak extra nadšený, na druhou stranu ale v této roli nikoho ani neurazí a myslím, že se jí chopil dobře. Na závěr musím napsat, že jsem trochu překvapený, že kolem tohoto filmu nepanuje o něco větší nadšení, jelikož se přece jen jedná o životopis dost možná nejvýznamnějšího spisovatele fantasy, jehož dílo bylo tak úspěšně převedeno na stříbrná plátna. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v dnešní době již fenomén a pojem. Nebudu tady dlouho mluvit o svých nostalgických momentkách, která jsou spojeny z filmovou trilogií, spíše bych chtěl zdůraznit formát fantasy, který Tolkien jako patrně jediný nastolil. V době kdy na fantasy lidi neměli náladu, vytvořil asi bezkonkurenčně nejlépe fungující svět s historií, zvyky, jazyky, tvory a magií, kterému se náš svět nemůže rovnat. Tohle je chuťovka pro lidi, co dodnes tomuto autoru žehnají, a byť né vše je zvladnuto na jedničku, myslím si, že řadovému člověku lze celkem solidně přiblížit, jaký Tolkien asi byl, čím si procházel, koho měl okolo a co měl pod čepicí. Jak sám nedávno řekl tvůrce GOT , že oproti němu je jen lajk. Zkrátka skvěle propojený a fungující svět ztělesněňující fantasy a magičnost, no a jak knihu tak filmy můžeme hltat do nekonečna. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch jakože životopisů,na který se celkem hezky kouká,ale ve finálním součtu v paměti neuvázne a nic extra nepřinese.Tolkien je bezesporu jedním z nejvýznamnějších moderních autorů,ale tady se toho o něm divák zase tolik nedozví.Otázka je jestli je to nedostatečnou dramatičností jeho života (ne snad že by jeho život byl prostý dramatických událostí,ale v té době se to nejspíš dělo celkem běžně),nebo jen nedotažeností scénáře...60% ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Poklidné vyprávění o životě Tolkiena v době, než sepsal svá nejslavnější díla. Je pravda, že tempo filmu není moc rychlé a v dnešní blockbusterové době možná bude někoho nudit, ale já jsem si převážnou pohodovost filmu pojednávajícího o přátelství a obyčejné lásce užil. Ocenil bych taktéž scény s Derekem Jacobim nebo výjevy Tolkienovy představivosti v zákopech za první světové války. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších biografií to nemá kdovíjaký spád a tak, ale vidět začátky člověka, který stvořil fantasy, se mi prostě líbilo. A kdyby mi někdo řekl, že v takovém filmu budou jedny z nejlepších záběrů na I. světovou, ke kterým se ještě přidají ty fantasy výjevy na hranici dokonalosti, sotva bych tomu věřil... 70% ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama