Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (171)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Životopisný průměr. Naštěstí jsem věděl, že půjde o rekapitulaci Tolkienovy životní pouti PŘED tím, než se pustil do Hobita, věřím ale, že u spousty diváků právě tento koncept mnoho sympatií nezískal - navíc, když nějaké to romantické ňuhňání v podání Houlta a Collinsové nemá správnou chemii a spousta detailů filmu ani prý není správně interpretována. 50% ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Řada životopisných filmů se soustředí na boj, který musel protagonista svést nejen se svým okolím, ale především sám se sebou. Tolkien sem úplně nespadá, což je na jednu stranu příjemné osvěžení, na druhou stranu ale scénář postrádá nějaký ústřední prvek. Možná proto ve mně film nezanechal mnoho. Ani o Tolkienově díle se toho moc nedozvíte. Nemám sice rád, když jsou diváku servírovány různé do očí bijící odkazy (jako třeba v Magických slovech: Příběhu J. K. Rowlingové), ale podívat se na proces vytváření Tolkienova fantastického světa by nebylo ke škodě. (1 304.) ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch jakože životopisů,na který se celkem hezky kouká,ale ve finálním součtu v paměti neuvázne a nic extra nepřinese.Tolkien je bezesporu jedním z nejvýznamnějších moderních autorů,ale tady se toho o něm divák zase tolik nedozví.Otázka je jestli je to nedostatečnou dramatičností jeho života (ne snad že by jeho život byl prostý dramatických událostí,ale v té době se to nejspíš dělo celkem běžně),nebo jen nedotažeností scénáře...60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tolkien je bezpochyby najvýznamnejší autor fantasy žánru aký kedy žil. Jeho kolosálne dielo príbehov zo Stredozeme je nesmrteľné a ovplyvnilo mnohých. Už len z toho pohľadu je to dostačujúce, aby si človek, najmä fanúšik tohto žánru, tento životopisný film pozrel. Treba uznať, že Tolkien viedol zaujímavý život, pričom sa mi tu veľa vecí, čo sa týka jeho písania a tvorby, vyjasnilo. Len škoda, že tempo bolo dosť lenivé, čo môže mnohých odradiť. Taktiež je škoda, že sa celá tá jeho epopeja životného príbehu scvrkla iba na pár rokov, čo je dosť málo, pokiaľ uvážime, že svet Stredozeme tvoril prakticky celý život. Chcelo to dotiahnuť až po starobu, alebo aspoň po Hobita. Nadpriemer. 75/100 ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Na to o akého dôležitého človeka v rámci literatúry ide mohol film dopadnúť aj veľkolepejšie ale nevadí. Tolkien obsahuje hlboké scény a ajtak sa pri sledovaní cítite príjemne. Milo ma prekvapili pasáže z vojny a Hoult zvládol svoju postavu na výbornú. Jednoduché, kompaktné a svojím spôsobom krásne aj dojemné. Nečakajte ale podrobný opis vzniku Pána prsteňov, toto je biografia o spisovateľovi, nie výlet do stredozeme. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)

Reklama

Reklama