Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tolkien ako osobnosť ma nezaujíma a Pána prsteňov vôbec nemusím, ale trailer vyzeral celkom zaujímavo a mám rád Houlta, takže som to riskol. Výsledkom je taký štandardný životopis v ktorom sledujeme aké udalosti formovali Tolkienovu fantáziu popri jeho peripetiách v súkromnom živote. Nie je to zlé ale pre mňa ani nič skutočne pútavé. Fanúšikovia ságy o chodiacich stromoch asi budú o stupeň spokojnejší. Nejaké fantasy výjavy si neodpustili ani v tomto filme a po vizuálnej stránke je to fakt nádhera s lepšími trikmi ako kdejaký čistokrvný blockbuster. 5/10. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch jakože životopisů,na který se celkem hezky kouká,ale ve finálním součtu v paměti neuvázne a nic extra nepřinese.Tolkien je bezesporu jedním z nejvýznamnějších moderních autorů,ale tady se toho o něm divák zase tolik nedozví.Otázka je jestli je to nedostatečnou dramatičností jeho života (ne snad že by jeho život byl prostý dramatických událostí,ale v té době se to nejspíš dělo celkem běžně),nebo jen nedotažeností scénáře...60% ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tolkien je dle mého názoru jeden z nejlepších spisovatelů, který kdy žil. Obdivuji jeho fantazii a představivost. Pokud patříte mezi fanoušky LOTR a Hobita, tak tenhle film vám ukáže, co Tolkiena inspirovalo k některým důležitým scénám. Například síla přátelství, bojové scény, mocný prsten a další. Film toho hodně vysvětlí a to se mi moc líbilo. Bohužel jsem ale čekala z jeho života více, takže jsem filmem malinko zklamaná. Chápu, že z toho museli trošku udělat romanťárnu, ale přišlo mi tam toho až moc. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších biografií to nemá kdovíjaký spád a tak, ale vidět začátky člověka, který stvořil fantasy, se mi prostě líbilo. A kdyby mi někdo řekl, že v takovém filmu budou jedny z nejlepších záběrů na I. světovou, ke kterým se ještě přidají ty fantasy výjevy na hranici dokonalosti, sotva bych tomu věřil... 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitný, i keď konvenčný životopis. Nicholas Hoult je ako slávny spisovateľ veľmi sympatický. Držíte mu palce ako v partii, tak na škole a aj v láske. Nehovoriac o jeho pôsobení vo vojne. Práve zábery z nej sú z celého filmu najvýživnejšie, sledujeme počas nich Tolkienove predstavy kryjúce sa s postavami a výjavmi z jeho literárneho diela. Prekvapivo funkčná je aj milostná línia, ktorá vďaka obom hercom nepôsobí iba ako odškrtnutá položka v scenári. Ak by mal film aj emocionálne silnejšie finále (navarené tu naň bolo), hodnotenie by bolo vyššie. Dá sa skonštatovať, že ďalšie pozretie oboch trilógií po Tolkienovi už bude navždy iné. 70% ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)

Reklama

Reklama