Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 6
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 6

Recenze (771)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Seriál, který v době mého dospívání sledovali VŠICHNI, a který více než bohatě saturoval klasické potřeby mé tehdejší pubertální duše po tajemnu. Seriál, který měl zřejmě největší vliv na to, že dodnes řada pošuků věří těm povídačkám o Oblasti 51 :) Seriál, ve kterém šlo postupně méně a méně o to, jak je to s tím sloganem "The Truth Is Out There", a naopak se to zvrhávalo ve spiklenecké teorie diváků o tom, zda se spolu Mulder a Scullyová někdy vyspí, a pokud ano, tak ve kterém dílu :) Celovečerní biják z roku 1998 "Akta X" si toho byl dobře vědom, a pouze tyto spekulace přiživil, aniž by je vyvrátil nebo popřel :) Klasika, která je neoddělitelně spjata s 90. lety, a která je stejná jako celá tato dekáda - tak trochu trapná, a pro současníky nepochopitelná. Těžko už dnes někomu vysvětlíte, jak je možné, že v podstatě nijak dvakrát atraktivní Gillian Andersonová byla tehdy díky Aktům X srovnatelným sexuálním symbolem, jako další ikona 90. let - Pamela Andersonová. Matně si dokonce vzpomínám, že v jakési anketě Bravíčka - "Zlatý Otto" se to myslím jmenovalo - vyhrála jeden ročník v kategorii nejlepší herečka právě Gillian Andersonová, a porazila tak Pamelu Andersonovou, která Zlatému Ottovi po léta vévodila. Jó, to byly časy, kdo mi to dnes uvěří... :) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akta X jsou oscilátor kvality díl od dílu a takovou "Gumpovskou bonboniérou v praxi". Nikdy totiž nevíte jak (ne)chutný bonbón si vytáhnete, můžete to být průměrné sci-fi, nejatmosferičtější horror vašeho života, ničím nezajímavý temný thiller či komedie k popukání kde tvůrci trefně střílejí do vlastních řad. A je zcela jedno zda zrovna koukáte na první či devátou sérii; geniální díl stejně jako ten odpadový si můžete vytáhnout v kterékoli z nich. Cca jedna třetina epizod jsou dějotvorné, zbytek jsou samostatně stojící počiny. První série sice obsahuje několik vůbec nejlepších epizod, ale také hned pár nejhorších a spíše si to ještě hledá tu svou cestu. Druhá, třetí a čtvrtá už jsou ty Akta X jak je má většina nostalgicky zafixována. Pátá se šestou jsou pak naprostým vrcholem. Sedmá kvalitativně o něco klesla, změnila místo natáčení a z temných epizod tu a tam odlehčených uvolněnějšími díly udělala přesný opak, je primárně komediální. ()

Reklama

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě tenhle, nadpřirozeně nabitý seriál opravdu bavil. Spoustu nevysvětlitelných záhad a UFO. Bavilo mě jak si s agentem Mulderem zahrával z počátku záhadný kuřák. Bavilo mě, že je seriál stejně dobrý a někdy i dokonce lepší, než-li např. Krajní meze. Bavilo mě jak Mulder toho spoustu viděl, ale zbylo mu nakonec jen spoustu střípků a nepřímých důkazů, ale pak se seriál začal zvrhávat v obyčejný, podprůměrný Sci-Fi béčko. Tohle si ale seriál o Aktech X-nevyřešitelných případů rozhodně nezasloužil. Když už seriál nevěděl kudy kam, měli ho scénáristé včas utnout, pokud možno s otevřeným koncem. Žel, když někdo neví, kdy včas přestat, tak to podle toho taky pak vypadá. Za mě dobrý, s tím, že ho hodnotím jakožto komplet. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Snow: 1. Introitus: Praeceps Transito Spatium [1:51] ,2. Materia Primoris: The X-Files Theme (Main Title) [3:22] ,3. Raptus [3:16] ,4. Adflatus [3:36] ,5. Deverbero [1:28] ,6. Cantus Excio [4:42] ,7. Mercutura [3:23] ,8. Lamenta [1:47] ,9. Insequi [1:37] ,10. Otium [1:43] ,11. Dubitatio [2:49] ,12. Iter [1:20] ,13. Progigno De Axis [1:35] ,14. Carmen Amatorium Ex Arcanum [2:38] ,15. Facetus Malum [2:42] ,16. Memoria [2:01] ,17. Mitis Lumen [2:41] ,18. Fides Fragilis [1:35] ,19. Exoptare Ex Veritas [1:30] ,20. Kyrie [2:57] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes už lehce časem vyčpělý sci-fi seriál, který v devadesátých letech spolu se mladším Outer limits přitahoval milovníky tohoto žánru pravidelně k obrazovkám. Některé díly byly slabší, u některých se tajil dech... Nedávno jsem viděl díl s ploštěncem a už to zkrátka nebylo ono jako tenkrát poprvé... Pamatuji si to ráno tenkrát na střední, kdy jsme si všichni sdělovali zážitky... Naše oblíbené studentské jídlo šunkový závitek v aspiku jsme díky ploštěnci na týden vynechali :-) ! Podruhé je to zkrátka vždy slabší, protože odpadá moment překvapení a pak také divák od toho roku 1993 lecčemuž přivykl, lecos viděl a ve filmech i lecos zažil. Zhrubli jsme, jsme otrlejší a očekáváme pořád něco nového. Přesto nemohu jinak než dát 4 hvězdy. * * * * ()

Galerie (2 735)

Zajímavosti (347)

  • Ke konci epizody si můžeme všimnout, že hodiny u Scullyové (Gillian Anderson) přeskočí z 11:21 na 11:22. Prvotní čas odkazuje na datum narození Dori Pierson (21. 11. 1948), manželky Chrise Cartera. (Kubaaa97)
  • 7. a 8. sezóna byly natočeny tak, aby mohly být považovány za seriálovou tečku. Díky vysoké sledovanosti se ale natáčelo dál. (Ještěřák)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama