Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že jsem tenhle seriál nesledoval před lety, když byl novinkou. Dneska už je jeho formát trochu zastaralý a přiznejme si, v konkurenci současných hyperrealistických dramat HBO působí trochu rozmělněným dojmem. Přesto hlavní devíza sérií HBO, totiž dobrý scénář, zůstala zachována. Zřejmé jsou pokusy o inovaci klasické struktury vyprávění přidáním vypravěče, který nás dějem provází a upozorňuje na bolestivá místa amerického sociálního a vězeňského systému. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že vyprávění často zbytečně retardují. ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Sliboval jsem si víc. Oz se odehrává pro mě ve velmi atraktivním prostředí, ale vůbec mi nesedí ty vypravěčské vstupy a průvodce v roli Harolda Perrineau. Další co fakt nemusím, je nadměrné využívání Boha, tady se o ničem jiném v podstatě nemluví. Ať má víru každý jakou chce, to nikomu neberu, ale proklamovat skoro v každé větě jak je všechno Boží vůle a podobně, to nevydržím. Po první řadě pokračování odkládám. 60% ()

Reklama

Ozo 

všechny recenze uživatele

Kruté, ale zároveň fascinující místo - to je Oz. Roznodně bych se sem nechtěl dostat, ale jsem vděčný, že jsem jej mohl pozorovat. EDIT 27.6.2011 Po dvanáctém dílu čtvrté série, který byl tak neuvěřitelně silný (ostatně, čtvrtá série je celá maximálně našlapaná a pro mne jednoznačně nejlepší), snižuji hodnocení Prison Breaku. Ten rozdíl je obrovský. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

OZ JE ODPLATA. Chcete člověka potrestat? ZAVŘETE HO S JEMU PODOBNÝMI! OZ jsou těžké časy, vytvářející těžké časy.... PRVNÍ SÉRIE ***** Všude samej zmrd, černoši, černoši muslimové, běloši, běloši náckové. Nenáviděj se mezi sebou, ale i navzájem. TOHLE PROSTŘEDÍ MÁ CO NABÍDNOUT!!! Umírají kvůli drogám, ale taky pro pár bot nebo kvůli zkurvenejm cigárům. Lidskej život tu nemá hodnotu! Zákulisí vedení věznice, Timmy McManus a jeho sen o perfektním vězení, které mu přerůstá přes hlavu. Intriky, že by na královských dvorech čuměli. Plno krys různých velikostí! Zajímá vás, co je na vězení tak úžasnýho, že jsou stále plný? Tady máte vězeňský manuál! Tak račte vstoupit! A NEZAPOMEŇTE SI SEBOU VZÍT RTĚNKU! DRUHÁ SÉRIE ***** S úsvitem v Oz zavládl mír. Konec EM CITY?.... Nová pravidla, stejní lidé. Může to fungovat? Asi jsem si tenhle skurvenej odpad (lidi, kteří by měli bejt spíš mrtví) oblíbil! TŘETÍ SÉRIE **** Život v Oz stojí za hovno a jedině blázen nebo republikán bude tvrdit opak.... Boxerský zápasy pro oživení a já zjišťuji, že víc jak 2 díly za sebou prostě nedám! Napraví to 4.série? Kokosák Adebisi připravuje vzpouru... Několik důvodů, proč má smysl seriál vidět: 1.) Zajímá mě, jak může vypadat ,,dojemné“ vězeňské setkání dědy s vnukem. 2.) Uvidím, co se stane s chlapem, který nevědomky žere sklo. 3.) Nemám rád nácky. 4.) Nemám tuchy, k čemu se ve věznici používá Sodium Pentothal. 5.) Jsem proti trestu smrti. 6.) Doma přemýšlíme, kde nám bude – až nás chytnou - nejlíp. 6.) Nevím, proč nemám na Sicílii jíst rajskou. 7.) Když boxuju, myslím na tátu. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Strhující, nekompromisní, pro otrlé. Antihrdinský seriál ve kterém si každý najde svého oblíbeného vraha. Nikdo není bez poskvrnky a nikdo bez poskvrnky neodejde. Drogy, homosexualita, násilí, korupce, kostlivci ve skříních, pod matracema i v zas*aných šuplících hned vedle bible a kousku skla místo nože. Může být takový seriál přitom brán ještě vážně? No to si pište že jo. Vlastně se u toho dá i docela přemýšlet a některé postřehy tvůrců ohledně amerického vězeňského systému (byť je nutné samozřejmě brát to trochu s odstupem a zdravou nedůvěrou) jsou neuvěřitelně trefné. Takže ano. Samoúčelnou naturalistickou brutalitu nesnáším, ale v tomto případě dělám výjimku. Tohle je dost dobrý. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Ruka, která je tetována v úvodních titulcích, patří zakladateli série Tomu Fontanovi. (Vikess)
  • Craig muMs Grant, představitel Arnolda 'Poety' Jacksona, si napsal všechny básně, které v seriálu četl, sám. (Vikess)
  • Terry Kinney, představitel Tima McManuse, a Kathryn Erbe, představitelka Shirley Bellinger, se během natáčení seriálu vzali. Rozvedli se v roce 2006 (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama